skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Mi az a 301 átirányítás és miért használjuk, ha felújítjuk a weboldalunkat?

A weboldalunk felújítása bizonyos időközönként szükségszerű, hiszen a tartalom elavul, a design esetleg idejét múlttá válik. Arról nem is beszélve, hogy ha az oldalunk esetleg nem rendelkezik megfelelő mobilbarát kialakítással. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy az ilyen átalakításoknak a keresőoptimalizálás tekintetében mindig vannak kockázatai. Ezeket a kockázatokat tudjuk minimalizálni a megfelelő átirányítások létrehozásával.

Mi is az a 301 átirányítás? Mikor lehet hasznos?

Az átirányítások segítségével a weboldalunk látogatóit, valamint a keresőmotort tudjuk a megfelelő helyre irányítani. Többféle átirányítás létezik, én azonban a 301-es átirányítással foglalkozok, amely az egyik leghasznosabb és legérdekesebb a számunkra keresőoptimalizálás szempontjából is.

Maga a 301 átirányítás azt jelenti, hogy „Végleg elköltözött”.

A Google webmestereknek szóló irányelvei egyértelműek a 301-es átirányításokkal kapcsolatosan. Ha egy korábbi oldalad tartalma már nem elérhető, de létezik egy azonos tartalommal rendelkező oldalad, akkor célszerű a 301-es átirányítást alkalmazni.

Egy példán mutatnám meg részletesebben, hogy ez mit is jelent. Egy seprűgyártó céged van és van egy „Varázsseprű 2000” nevű terméked, amely a seprugyar.hu/sepru2000 URL-en érhető el. A weboldal felújítás során, azonban optimalizálták az URL-eket is, így a termék a weboldal felújítását követően már a seprugyar.hu/termekeink/varazssepru-2000 oldalon érhető el. Ha a régi és az új oldal tartalma megegyezik, abban az esetben a 301 átirányítást kell használnunk.

Ebben az esetben a Google úgy értékeli, hogy mivel az átirányítás releváns, a régi link „erejét” (a régi oldal értéke, rangsorolása, forgalma) és keresőbeli helyét az új oldalad veszi át.

Ha a két oldal tartalma nem egyezik meg, abban az esetben nincs értelme a 301-es átirányításnak, mivel a Google ezt szinte azonnal észre fogja venni és 404-es (az oldal nem található, megszűnt) hibát fog jelezni, majd egy kis idő múlva már nem lesz a Google találati listáján. Semmi esetre se trükközzünk ezekkel az átirányításokkal, mert a Google minden esetben vizsgálja őket. A Google szempontjából ez egy kiemelt terület, hiszen a célja, hogy a találati lista minél tökéletesebben passzoljon a keresésünkhöz.

Összefoglalva: A régi oldal helyezését és forgalmát csak úgy tudjuk megőrizni az új oldalon, ha a régivel megegyező vagy bővített tartalom található meg rajta. Ebben az esetben a 301-es átirányításunkkal nem lesz probléma. Minden más esetben ne alkalmazzuk.

Ha a cégemnek megváltozik a domain neve, akkor is hasznos a 301 átirányítás?

Életszerű helyzet, hogy ha egy cégnek megváltozik a neve, akkor egy új domain névre lesz szüksége. A régi weboldalt ebben az esetben átköltöztetjük az új domain névre egy kis átalakítással. A 301-es átirányításokat ebben az esetben is el kell készíteni, mint a fenti példában.

Sokszor hallottam különböző szakemberektől, hogy az átirányításoknak van felső limitje. Én mindig azt szoktam mondani, hogy ésszerű keretek között nem beszélhetünk limitről. Íme, egy videó a témával kapcsolatosan a Google-től:

Meddig kell megtartani a 301-es átirányításokat? Törölhetjük őket?

Több alkalommal is feltettem a Google szakembereinek a Hangouts-ok alkalmával a kérdést, de korrekt egyenes választ nem kaptam rá. Így csak a saját véleményemet tudom leírni a témával kapcsolatosan.

Mivel ez a típusú átirányítás egy végleges átirányítás így én semmi esetre sem javaslom a törlését. Valamint a régi oldal rendelkezhet külső hivatkozásokkal, amik szintén forgalmat vezetnek a weboldalunkra. Ha töröljük az átirányítást, akkor ezt a forgalmat elveszítjük.

A 301 átirányítás és a keresőoptimalizálás

Garry Illyes, a Google elemzője több alkalommal is nyilatkozta, hogy az oldal egy 301 átirányítás esetében semmilyen hátrányt nem szenved keresőoptimalizálás tekintetében, ha az átirányítást megfelelően használtuk, azaz betartottuk az eddig vázolt szabályokat. Összességében elmondható, hogy csak abban az esetben járunk rosszul, ha nem, vagy nem megfelelő esetekben alkalmazzuk az átirányítást.

John Mueller, egyenesen azt mondta a témával kapcsolatosan, hogy ez egy technikai kérdés és nem SEO kérdés, itt semmilyen Voodoo varázslat nincs. Ha a cikket végigolvastad, akkor remélem számodra is inkább technikai kérdéssé vált, mint SEO kérdéssé.

Back To Top