skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Céges weboldal készítés alapok 5 pontban

Céges weboldal készítés esetén sokszor találkozok olyan helyzettel, ahol a törekvés megvan, a szakmai háttér tökéletes, azonban elképzelések nélkül vágnak a weblapkészítésbe. Ilyen esetekben szoktam javasolni, hogy beszéljük át az aktuális projektet és nézzük meg a technikai lehetőségeket. Érdemes legalább a legnagyobb buktatókat elkerülni, amit az „IT iparban” töltött több évtized alatt már számtalanszor láttam és tapasztaltam.

Nézzük mire figyeljünk a céges weblapkészítés során.

1. Konkurencia kutatás = piackutatás

Érdemes megnézni a konkurencia weboldalát és ötleteket gyűjteni. Megnézni, hogy ki-mit csinál jól az egyes területen és esetleg milyen eszközökkel, technikai megoldásokkal élnek a weboldalukon. Alapvetően én ezt tartom a legfontosabb nulladik lépésnek.

Az információgyűjtést az árakra, szállítási díjakra és az egyéb az üzletünket, vagy az adott területet meghatározó fontosabb paraméterekre terjesszük ki. A weblap készítés előtti információk terjedjenek ki a célzott közönség összetételére is. A fiatalok és az idősebb generáció megszólításához más-más módszerek ajánlottak és a weboldal szövegezésben is komoly eltérések lehetnek.

Nézzük, meg hogy az egyes kulcsszavakra a Google-ben milyen minőségű és tartalmú oldalak jönnek fel. Remek kulcsszó ötleteket lehet gyűjteni így, valamint megtalálhatjuk az esetleges rés-piacokat is, ahová egyszerűbben tudjuk majd a weboldalunkat pozícionálni.

2. Domain név és tárhely kiválasztása

Ebben a témakörben már írtam előzőleg egy részletes cikket, amelyet érdemes megnézni. Itt elérhető.

Elég nehéz jó és szabad domain nevet találni, de közel sem lehetetlen. Az elmúlt években a weboldalak száma folyamatosan nőtt, ezért egyre kevesebb az elérhető jó minőségű cím. Szentelj időt rá, hogy megtaláld a sajátod.Domain név és tárhely kiválasztása

A. Kulcsszó alapú domain Pl. faek-pecs.hu

Ebben az esetben, a domain név a tevékenységre, vagy a szolgáltatásra utal, amelyet nyújtunk és ideális esetben az adott területet is tudjuk definiálni. Előnye, hogy a Google-ben hamarabb pozícióba kerülhet az oldal a keresőoptimalizálás segítségével.

B. Brand alapú domain név Pl. cegnev.hu

Ebben az esetben is keresőoptimalizálható az oldal, de a tapasztalataim szerint, valamennyivel lassabban érhetőek el eredmények. Itt kiegészítő marketinggel kell számolni, ami egyébként a kulcsszó alapú domain esetében is hasznos.

A fenti opciók bármelyikét is választva, fontos, hogy a domain név rövid, könnyen megjegyezhető legyen. Még sajnos ma sem ismerik túl sokan az egzotikus végződéseket, ha tehetjük a .hu és a .com között keresgéljünk. Természetesen a többi végződést is választhatjuk, de legyünk tisztában vele, hogy kevésbé ismertek.

3. Weboldal készítés – Egyedi, vagy WordPress alapú weboldal?

Általánosságban elmondható, hogy a kérdést inkább anyagi oldalról, mintsem minőségbeli különbségek miatt érdemes megfontolni. Az egyedi weboldal készítés esetén tisztában kell lennünk vele, hogy lényegesen több időt igényel, amely bizony jelentkezik annak díjában is.

Alapvetően a WordPress segítségével is lehet nagyszerű és egyedi weboldalakat készíteni, mindezt a sablonok segítségével jóval kedvezőbb árakon. Hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy a WordPress alapú weblapkészítés egy jó irány és a számtalan pluginnak köszönhetően én mindig ebbe az irányba terelem a kis- és közepes cégeket.

A két irányvonal kiválasztásán túl érdemes odafigyelni arra, hogy a weboldal letisztult, átlátható, könnyen navigálható legyen és korrekt felhasználói élményt biztosítson a látogatóknak. Manapság már érdemes üzenetküldési lehetőségget is biztosítanunk, valamint bizonyos szolgáltatások esetén akár Facebook/Messenger integrációt is a felhasználóink részére.

A keresőoptimalizálásban már meglehetősen hosszú ideje a tartalom az, ami számít. A weboldal elkészítése után vezessünk blogot, írjunk a tevékenységünkről vagy a szolgáltatásainkról. Ezáltal egyrészt a Google-ben eredményesebbek lehetünk, másrészt az ügyfeleink jobban megismernek minket, ami szintén pozitív hatással lehet a cégünk számára.

4. Miért fontos a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás egy rendkívül összetett terület, amelyről lehetetlen egy cikk keretében részletesen írni.

Ha pár szóban kellene összefoglalnom, hogy miért fontos azt mondanám: Hogy megtalálják a weboldalunkat. Azonban a kép ennél egy picit árnyaltabb. Alapvetően egy jó keresőoptimalizálás, egyben egy jó programozású és webergonómiailag tesztelt weboldalt is jelent, amely maximálisan kiszolgálja a weboldalra érkezőket.

Néhány tipp, amivel érdemes elindulni:

 • Határozzuk meg azon kulcsszavak körét, amelyek a legjobban leírják a vállalkozásunkat.
 • A weboldalunk egyes oldalaihoz rendeljünk néhány kulcsszót, amelyre összpontosítunk a szövegeink megírása közben.
 • Ne legyenek másolt, vagy duplikált szövegeink! Lehetőség szerint írjuk meg mi magunk, vagy keressünk egy jó szövegírót a weboldal szövegének elkészítéséhez.
 • Jogtiszta, vagy saját képeket használjunk, mindenhol képi leírásokat, úgynevezett ALT tag-okat használva.
 • Folyamatosan bővítsük a tartalmat, akár egy blog, vagy további szolgáltatások, promóciók hozzáadásával.

Ha a fentieket szem előtt tartva készítjük el a szövegeket és a weboldal tartalmát, akkor már alapvetően sokat tettünk a keresőoptimalizálásnak való megfelelés tekintetében.

Szánjunk az online marketingre is

5. Szánjunk az online marketingre is

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy ha elkészült a weboldalunk, akkor hátra dőlhetünk és az ügyfelek csak úgy ömlenek a nyakunkba. Azonban a valóság az, hogy mint mindenhez, ehhez is idő kell.

Már a kezdet kezdetén számoljunk azzal, hogy hirdetni fogjuk a weboldalunkat, legyen ez bármekkora összeg is. Hiszen az online marketing szinte azonnali eredményeket képes biztosítani, már minimális befektetés mellett is.

Facebook hirdetés, vagy Instagram?

Tagadhatatlan, hogy a fenti két online közösségi médium a legnagyobb a világon. A felhasználók rendszeresen és nagy gyakorisággal használják őket.

Nézzük a közösségi média hirdetésének előnyeit:

 • Brand építésre ez a legjobb választás
 • Relatív alacsony hirdetési költségkeret segítségével rengeteg embert tudunk elérni
 • Igénybe tudunk venni influencereket, akik egy-egy területen véleményformáló hatásúak

Azért hátrányok is akadnak:

 • Nem az aktív keresőket érjük el, hanem nagy általánosságban a beállított célközönséget
 • Nehezebb a fenti miatt bevétel növelést elérni rövid távon
 • Egyes iparágakban, egyszerűen nem működik, a felhasználók inkább a Google-ben keresnek

Google Ads hirdetések

Én őszintén jobban szeretem a fentiekhez képest – így nehéz szubjektív véleményt írni -, de azért kísérletet teszek rá.

Alapvetően a közösségi platformokhoz képest a legnagyobb különbség, hogy nem csak potenciális érdeklődőket tudunk elérni, hanem olyan felhasználókat, akik már aktívan keresik az adott terméket, vagy szolgáltatást. Azt hiszem ez a tény nem szorul magyarázatra, ahogy az sem, hogy a keresési piac kb. 95%-át uralja.

A Google Ads előnyei:

 • Rettentően jól nyomon követhető a hirdetés költsége és teljesítménye.
 • Lényegesen jobban célozhatók a potenciális ügyfelek, hiszen mi határozzuk meg, hogy a hirdetés mely kulcsszavakra jelenjen meg
 • Célozhatók és kizárhatók akár települések, megyék és országok is, ezáltal nagyon pontos targetálást tesz lehetővé.
 • Csak címszavakban: Hirdetésbővítmények, kiemelések, belső linkek, hívásbővítmények

A Google Ads hátrányai:

 • Szaktudást igényel a kezelés és a beállítás. A közösségi média hirdetésekhez képest nagyon összetett.
 • Bizonyos iparágak és kulcsszavak esetén a kattintásonkénti költségek irreálisan magasak, hatalmas a verseny.

Akármelyik platformot is választjuk a hirdetésekre, véleményem szerint nagyon fontos részét képezi egy weboldal sikerének.

Back To Top