skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Jön a Google mobil index! A te weboldalad már reszponzív?

A Google az elmúlt héten bejelentette, hogy még tovább fokozza a mobilhasználatot támogató stratégiáját és hamarosan a mobil-index az elsődleges kereső-indexévé lép elő világszerte. Ez nagy változás lesz, talán az idei év legnagyobb változása a keresőoptimalizálás területén. A Google szokásához híven pontos időpontot nem közölt, de várhatóan hónapokon belül világszerte elindul. A te weboldalad már készen áll erre?

Már Gary Illyés is jelezte október közepén, hogy hatalmas paradigma váltás előtt áll a Google a keresések tekintetében, amelynek hangsúlyos eleme lesz a mobil oldalak előtérbe kerülése. Immár a Google is bejelentette hivatalos blogján, hogy bizony ez már a közeljövőben várható.

A közlemény szerint a Google algoritmusai a weboldalak asztali verzióján alapulnak, ami kérdéseket vet fel annak fényében, hogy a keresések döntő többsége immár mobilról történik. Éppen ezért, elkezdték kidolgozni a mobil oldalaknak még nagyobb előnyt adó indexelést. Ez nem jelenti azt, hogy a weboldalunk asztali verzióját ne indexelné a Google, csak annyit, hogy egy újabb komoly előnyre tesznek szert azok az oldalak, amelyeknek van mobilbarát verziója. Ne feledjük azt az örök igazságot, hogy a Google minden esetben a felhasználói élményt tartja a legfontosabbnak és nekik bizony az adatok alapján érdekük, hogy nagyobb előnyben részesítsék a “mobil felhasználókat”.

Még fontosabb a mobilbarát megjelenés májustól

A közleményből kiderül, hogy már a következő hónapokban elkezdik az új eljárás és algoritmus tesztelését. Mivel a Google még csak a folyamat elején tart, néhány javaslatot is tesznek a webmesterek számára, hogy milyen gondolatmenet alapján készüljenek fel a változásokra:

 • ha reszponzív (mobilbarát) weboldalad van és a tartalom azonos a mobil és asztali oldal esetén nem kell tenni semmit. (Mi weblap készítésnél ezt a metódust használjuk)
 • ha a weboldal mobil és asztali verziója eltérő, akkor érdemes néhány változtatást megfontolni és ellenőrizni az egyes verziók korrekt elérését.
 • adjuk hozzá a weboldalunk mobil verzióját is a Search Console-hoz
 • ha a weboldal csak asztali verzióval rendelkezik a Google azt továbbra is indexeli, de lényegesen lassabban fog frissülni és várhatóan komoly hátrányba kerül a mobilbarát weboldalakkal szemben.
 • a Google figyelmeztet arra, hogy csak teljesen kész mobiloldalt indexeltessünk!

Mi az a mobil-index?

A mobil-index lényege, hogy a Google elsődlegesen a weboldalunk mobil változatát térképezi fel és indexeli a tartalom és egyéb rangsorolási tényezők alapján. Ez az elsődleges index képezi majd a rangsorolás alapját a Google kereséseknél. Fontos megjegyezni, hogy a mostani paradigmaváltásra komoly előjelek voltak már az év elején is. Hiszen már akkor adtak rangsorolási előnyt azoknak a weboldalaknak, amelyeknek korrekt, mobilbarát nézete is volt. A mobilbarát oldalakról itt tudsz részleteket olvasni, hiszen erről a témakörről már írtam az év elején.

A közleményből és Gary Illyés válaszaiból kiderül, hogy nem lesz két különálló adatbázisa a mobil és asztali változatoknak. Az asztali verziójú weboldalakat is a mobil keresőrobot fogja feltérképezni és feldolgozni. Tehát csak egy adatbázis lesz, mégpedig a mobil!

Mennyire lesz jelentős változás és mikor kezdődik?

A hazai web a tapasztalatunk alapján nagyon komoly technológiai hátrányban van. A weboldalak igen nagy százaléka (egyes becslések szerint közel 60%) csak asztali verzióval rendelkezik, amelyek az új algoritmus bevezetését követően komoly veszteségeket könyvelhetnek majd el. Nehéz előre megítélni, hogy mekkora lesz a változás, de az biztos hogy jelentős lesz.

A Google esetében sosem lehet tudni előre a bevezetések dátumát. Az biztos, hogy ha közleményt adnak ki róla, akkor véleményem szerint 4-6 hónapon belül már biztosan élesedni fog az új algoritmus.

Mire figyeljünk a mobilbarát oldalunkon?

A következőkben megpróbáltam összeszedni azokat az információkat amelyek hasznosak lehetnek a webmesterek részére.

 • Nincs változás a canonicalban – Nem baj ha az asztali verzióra mutatnak elsődleges url-ként.
 • Strukturált adatokat ezentúl a mobil verzióból nyeri ki a Google, ha ott nincs, akkor pótoljuk.
 • Rejtett fülek – egyenértékű lesz a látható tartalommal, ha a felhasználói élmény célját szolgálja.
 • Címsorok – Ellenőrizzük, hogy mobil nézetben is szépen meglegyen a H1-H4 struktúránk!
 • Mobil aldomaineket mielőbb adjuk hozzá a Search Console-hoz (Pl. m.valami.hu)
 • Sebesség – A gyorsabb jobb elve sajnos itt is teljes mértékben érvényesül. Törekedjünk rá, hogy az oldalunk betöltési ideje optimális legyen.

Érdemes megfontolni a weboldalunk cseréjét, átalakítását, ha jelenleg csak asztali verzióval rendelkezik. Weblap készítés ajánlatot itt kérhet, az árainkat pedig itt tudja megtekinteni.

 

Back To Top