skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weboldal készítés tipp – Hogyan készítsünk jó felugró, pop-up ablakot

Weboldal készítés után nagyon sokan kérdezték tőlem, hogy esetleg készítenék-e nekik egy felugró ablakot a weboldalukra. Én ilyenkor mindig azt szoktam mondani, hogy persze, de beszéljük meg a kockázatokat és előnyöket. Mert természetesen az éremnek két oldala van. A cikk ötletét ezek a beszélgetések adták.

Mi az a felugró, vagy más néven pop-up ablak

Internetezés közben, mind napi szinten találkozunk felugró (pop-up) ablakokkal. Ezek gyakran zavaróak a számunkra (ha rosszul vannak elkészítve), főként mobilon (itt egyenesen nem javaslom az alkalmazásukat). Azonban, a tapasztalatok szerint a jól alkalmazott pop-up ablakok rendkívül hatékonyak marketing szempontból. Egyes kutatások szerint, akár 250-300% körüli javulást is tapasztalhatunk a feliratkozások/interakciók számában.

Lássuk milyen fajta pop-up ablakokkal találkozhatunk.

1. Üdvözlő vagy interstitial pop-up

Rendszerint ezzel a típussal akkor találkozol, amikor belépsz egy weboldalra, vagy éppen elhagyod. Ezek általában a teljes kijelzőt betakarják.

2. Cselekmény alapú pop-up (görgetés, kattintás, kilépés)

Ezekkel találkozunk a legtöbbet a weboldalakon. Ezek rendszerint „becsúsznak”, vagy hirtelen megjelennek egy-egy oldal előterében, amikor valami előre kijelölt műveletet hajtunk végre a weboldalon.

3. Időzített pop-up

Ez egy ritkább változat, de véleményem szerint van létjogosultsága. Ez a típus az oldal böngészése közben egy megadott idő után jelenik meg a látogatónak. Hasznos lehet, ha pl. egy terméket nézeget már hosszabb ideje és egy ösztönző üzenetet jelenítünk meg.

4. Értesítési sávok

Ezek közös jellemzője, hogy értesítési sávként működnek, amelyek az oldal tetejére, vagy aljára „ragadnak” és folyamatosan láthatóak maradnak a weboldal böngészése során.

Weboldal készítés tipp - Hogyan készítsünk jó felugró, pop-up ablakot

3 ok, amiért még mindig érdemes felugró ablakot használni

Habár a Google folyamatosan tesz a felugró ablakok ellen, ez nem jelenti azt, hogy ne használhatnánk, ha betartunk bizonyos szabályokat. De ne szaladjunk előre, lássuk, miért érdemes használnunk felugró ablakokat:

 • Figyelemfelkeltőek. Ezt senki sem tagadhatja, aki már látott pop-up-ot. Egy jól irányzott akció a pop-up-ba mindig működik.
 • Sokoldalúak. A felhasználási módok száma, szinte végtelen. Remekül testreszabhatóak.
 • Konverzió növelő hatásúak. Javítják a konverziót, ezzel segítve a kívánt cél elérését. (egyes esetekben 250-300%-os növekedés is mérhető)

Miből áll egy jó felugró ablak?

Egy jó marketingszöveg: Talán ez a legfontosabb része. Fontos, hogy jól megfogalmazott és célorientált legyen, valamint kellő ösztönzést kell, hogy tartalmazzon.

Képek és design: Mindig minőségi képeket használjunk, hiszen itt az a fontos, hogy azonnal megfogja a szemünket és olvasásra csábítson minket. A képben hordozott üzenet legyen világos és lehetőleg ne vonja el a figyelmünket a szövegről. 90%-ban a képnek kell meggyőznie minket, hogy ne zárjuk be a felugró ablakot.

Call-to-action: Miben tudunk segíteni a látogatónak a cél elérésében. Igen, egy jól célzott pop-up segít a felhasználónak, hogy a látogatása célját elérje. Ez lehet néhány szó, vagy akár egy mondat, de sose legyen hosszú. (Pl.: Mielőtt elmennél – ezt az ajánlatunkat még nézd meg, megéri!)

A célja minden felugró ablaknak, hogy valamilyen tevékenység, cselekvés végrehajtására ösztönözzön. Ezt mindig tartsuk szem előtt.

Tapasztalatom szerint az eredményhez három dolog kell:

 • minőségi kép
 • kiváló szöveg
 • rövid, de hatékony call-to-action

Mik a kockázatok, miért büntet a Google?

A Google idestova 1 éve, azaz 2017 óta bünteti azokat a weboldalakat, amelyek mobilon a felhasználókat pop-up ablakokkal bombázzák. A konkrét bejelentés így szól:

„A mai naptól kezdve, azon oldalaknál, ahol a tartalom nem könnyen hozzáférhető a felhasználók számára, azok a mobil találati listán nem fognak olyan jó helyezéseket elérni. Ahogy azt jeleztük ez az új szignál csak egy a több száz rangsorolásra használt szignál közöl, amit a rangsorolásra használunk és a felhasználó szándéka  most is nagyon erős szignál. Éppen ezért az oldalak továbbra is elérhetnek jó helyezést, ha nagyszerű és releváns tartalommal rendelkeznek. „

A Google fel is sorolta konkrétan mely technikákat érinti majd a hátrasorolás:

 • nagy felugró ablakok, amelyek a tartalom fő részét kitakarják, függetlenül attól, hogy azonnal jelennek meg, vagy időzítve, gördítéshez vannak kötve.
 • olyan cselekvésre ösztönző ablak, amelyet a felhasználónak be kell zárnia ahhoz, hogy a tartalomhoz hozzáférjen
 • olyan értesítési sáv, ami miatt az érdemi tartalom a hajtás alatti részre szorul le, mert a felugró jellegű tartalom a gördítés feletti részen jelenik meg.

Weboldal készítés tipp - Hogyan készítsünk jó felugró, pop-up ablakot 2.

Az eltelt 1 évben azért számos további információ látott napvilágot:

 • A büntetés nem érinti a törvény által előírt felugró ablakokat (pl. süti értesítés, életkor megerősítés).
 • A büntetés szintén nem érinti a login felugrókat, ahol a tartalom nyilvánosan nem érhető el, tehát vagy magán, vagy fizetős tartalom.
 • A büntetés elméletileg nem érinti a kilépő célú pop-up ablakokat (exit pop-up).
 • A büntetés az url szintjére vonatkozik, tehát, nem az egész domaint bünteti, csak azt, ahol a felugró ablak megjelent.
 • Szintén probléma, hogy a felugró ablakot, bizonyos szerencsétlen esetben akár a fő tartalomnak is észlelheti a Google. (Azaz az oldal valódi tartalma nem látható a Googlenek)

A nem zavaró méretű felugró ablakok továbbra is engedélyezettek. Erre példa képet is kapunk a Google-től.

Weboldal készítés tipp - Hogyan készítsünk jó felugró, pop-up ablakot 3.

Nekem az a véleményem, hogy mobilon nem éri meg a kockázatot a pop-up használata, de asztali számítógépen minden további nélkül használhatóak.

Összefoglalás

Kísérletet tettem az előnyök és hátrányok bemutatására egyaránt. Remélem, hogy így már könnyebben el tudjátok dönteni, hogy szeretnétek-e pop-up-ot a weboldalatokra, vagy sem. Ha pedig szeretnétek, akkor a legfontosabb, hogy a célnak legjobban megfelelőt válasszátok a különböző típusok közül.

Amennyiben a témával kapcsolatban további segítségre van szükséged, vagy egyszerűen csak szeretnél egy jó weboldalt, keress elérhetőségeimen bizalommal.

Back To Top