skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weboldal készítés kisvállalkozásoknak, miért számít a minőség?

Először is szögezzük le, hogy nem feltétlenül kell egy jó minőségű, ügyfeleket hozó weboldalnak elképesztően szépnek lennie. Az sem biztos, hogy jó ötlet, ha minden egyes „ügyfél vágyat” megvalósítunk, hiszen biztos, hogy van közte olyan, ami a weboldal sikeressége szempontjából lényegtelen.

Miért fontos ez? Azért mert ezzel költségeket tudunk megtakarítani, de összességében nem megy a minőség rovására és a weboldal készítés után a végeredmény a szükségleteket fogja központosítva tartalmazni.

Mérjük fel a szükségleteket és a vágyakat

Amikor a kisvállalkozások megkeresnek weboldal készítéssel kapcsolatosan, mindig el szoktam mondani, hogy szuper dolog, hogy belevágnak a webes jelenlétbe és nyitnak egy új értékesítési csatorna felé. De mindenképpen javaslom, hogy egyeztessük a legfontosabb szükségleteket és az elképzeléseket.

Az esetek döntő többségében a weboldal készítésre szánt keret nem egyeztethető össze a vállalkozás által elképzelt weboldallal. Gyakorlatilag a vágyott weboldal általánosan túltervezett, amolyan mindent akarunk egyszerre. Egy kép arról, hogy is néz ez ki illusztrálva.

Minőségi weblapkészítés kisvállalkozásoknak

Szükségletek – ami sikeressé teszi a weboldaladat
Vágyak – Minden, amit a honlapra fel tudunk tenni, mint extra funkciót

Természetesen a vágyott weboldal és a szükséges mindig metszésben van. A költségek szempontjából az a döntő, hogy mekkora ez a metszet. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg a vágyainkat korlátozni arra, ami a vállalkozásunk számára a legfontosabb (egy szolgáltatás értékesítése, vagy egy termék (termékcsalád) értékesítése).

Egyszerre csak egy lépés..

A legtöbb kisvállalkozás a tapasztalataim szerint egyféle szolgáltatási területen működik, vagy egy bizonyos termékkör értékesítésével foglalkozik. Igazából ezt a mentalitást kell továbbvinni a weboldalunkra is. Hiszen a weboldalunk feladata, hogy a tevékenységünket maximálisan támogassa.

Például egy étterem esetében a weboldal legfőbb célja, hogy meggyőzze az embereket, hogy hozzánk jöjjenek étkezni, foglaljanak asztalt online vagy telefonon. Másodlagos cél a tájékoztatás, hogy milyen ételek közül válogathatunk, esetleg milyen menük érhetőek el hétköznapokon és hétvégén.

Tehát összességében, egy jól elkészített kisvállalkozói weboldal a legfontosabb tevékenységeinket tükrözi és támogatja.

Vezessük a látogatót, akár kézen fogva

A kisvállalati weboldalak egyik legnagyobb kihívása, hogy túl sok figyelmet fordít az üzleti információkra és ajánlatokra, miközben kevesebb, néha nem elegendő időt fordít arra, hogy a látogató végeredményhez jusson.

Mit tekinthetünk végeredménynek? Bármit, ami a látogatása célja volt. Egy szolgáltatás megrendelése, információ-szerzés, vásárlás, telefonos elérhetőség vagy találkozó egyeztetése. A lényeg, hogy minden, ami a weboldalon keresztül megvalósulhat és célja volt a látogatónk érkezésének.

UI/UX weblapkészítés

Az a legjobb, ha a weboldalunk folyamatosan vezeti a látogatót és segít neki elérnie a látogatása célját. Ehhez a következő jól bevált weboldal elemeket használhatjuk:

  • Responsive design – mindenképpen legyen elérhető megfelelő minőségben a mobiltelefonokon is a weboldalunk. Ma már ne adjuk alább.
  • Call-to-action – magyarra fordítva, talán a „cselekvésre felhívás” lehetne a legjobb megközelítése. Helyezzünk el akció gombokat, amik vásárlásra, megrendelésre ösztönöznek, vagy egyszerűen csak további információt szolgáltatnak.
  • Térkép – kisvállalkozásoknak, akik telephellyel is rendelkeznek, kötelező! Rendkívül nagy segítség lehet, ha a Google Maps-en is megjelenünk. Erről itt írtam bővebben.

A túlzott mennyiségű információ zavaró lehet a weboldalon. Valljuk be őszintén, mi sem olvasunk már annyit, mint mondjuk 10 éve. Nincs időnk rá, csak a lényeget keressük. Nincs ez másként a weboldalunk tartalmát böngészőkkel sem. Őket is a lényeg érdekli és ezt a lehető legegyszerűbb és legtisztább formában kell eléjük tárnunk. Törekedjünk erre a weboldal készítés során.

Aloldalak, amik számítanak

A kisvállalkozások a következő példa oldalakból mindenképpen profitálnak, ha megtalálhatóak a weboldalukon:

  • Rólunk – Itt leírhatunk mindent, hogy mit kell tudni a vállalkozásunkról, remek lehetőséget biztosít a bizalomépítésre.
  • Termékek vagy Szolgáltatások – Ez akár egy webáruház is lehet, de ha szolgáltatásokat kínálunk, akkor azok leírását, bemutatását mindenképpen tartalmazza
  • Blog – Ezzel lehetőséget biztosítunk, hogy azok, akik mélyebben érdeklődnek egy termék vagy szolgáltatás iránt, további információkat kaphassanak. Valamint nem utolsó sorban, a látogatónak lesz miért visszajönnie az oldalunkra!
  • Elérhetőségek – Kiemelten fontos, térkép, cím, telefonszám, céginformációk. Jó, ha az email címünket is megosztjuk, valamint egy kapcsolat form, amin keresztül azonnal tudnak nekünk írni.

Összességében elmondható, hogy a weblapkészítő felelőssége a kisvállalkozói weboldalak elkészítése során hihetetlenül nagy. Egyrészt, valahogy meg kell győznie az ügyfelét, hogy meghatározzuk azokat a tényleg fontos elemeket, amik a weboldalra kellenek és elhagyjunk olyan lényegtelen elemeket, amik csak feleslegesen terhelnék a költségvetést. Másrészt, míg egy nagy költségvetéssel rendelkező cég esetében, ha nem hozza az elvárt eredményeket a weboldal, egyszerűen készíttetnek egy másikat, addig a kisvállalkozások esetében, ha a weboldal sikertelen lesz, akkor valószínűleg nem lesz lehetősége új weboldalt készíttetni. Tartsuk ezt szem előtt együtt.

Amennyiben szeretnél ajánlatot kérni, vagy csak beszélgetni a készülő weboldaladról, azt itt tudod megtenni.

Back To Top