skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

HTTPS a top 30% már használja! És te? És ha ingyen adjuk?

A korábbiakban, már írtam róla, hogy a HTTPS (Hypertext Transport Protokol Secure – egy biztonságos kapcsolatot hoz létre, a felhasználó és a weboldal között) egy komoly rangsorolási tényezővé vált, a Google nyomására. 2014 augusztusa óta. Mióta a Google megtette az első hivatalos bejelentését, az elmúlt 2 évben számtalan spekuláció színterévé vált ez a terület. Egyesek szinte azonnal váltottak, míg mások a kivárás mellett döntöttek. A moz.com által közölt adatok alapján a Google győzelemre vitte a kérdést.

Mi is történt az elmúlt két évben?

A moz.com vizsgálata alapján (ami 10.000 kulcsszóra terjed ki) a bejelentés előtt, a Google találati listájának első oldalán a https arány kb. 7% volt. A nyilvánosságra hozatalt követő héten ez az arány már 8% magasságába emelkedett. A következő grafikon szintén a moz.com oldaláról van és azt mutatja be, hogy milyen ütemben növekedett a HTTPS találatok száma a Google első oldalán.

HTTPS-valtozasa
forrás: https://moz.com/blog/https-tops-30-how-google-is-winning-the-long-war

Az eredményekből jól látható, hogy a követett kulcsszavak esetében a HTTPS-el rendelkező weboldalak száma nagyjából 33% körül áll most 2016 júliusában.

Mit jelent mindez?

Ennyire komoly rangsorolási faktor lenne a HTTPS használata? Egészen biztosan nem! Ami valószínűbb, hogy a weboldal tulajdonosok úgy gondolták, hogy a felhasználóik és a bizalom növelése érdekében váltanak. A Google csak javasolta a váltást és komoly PR kampányt folytatott, hogy tegyük biztonságosabbá a webet. Egyes meg nem erősített információk alapján a HTTPS keresőoptimalizálásra gyakorolt hatása elenyésző, 1% alatti.

Ha a HTTPS használata ilyen ütemben nő, várhatóan egy év múlva már 50% körüli lesz az eredmény. Érdemes megfontolni a váltást, hiszen az 1% körüli keresőoptimalizálási előnytől eltekintve, számos pozitív hatással jár. Valamint a következő években várhatóan a Google részéről is erősödni fog a nyomás.

Ennyi felvezetés után most lássuk, hogy tudunk ingyen szerezni HTTPS-t a cégünknek!

Ingyen HTTPS (SSL)? Létezik, Let’s Encrypt-nek hívják!

A történet 2015-re nyúlik vissza, amikor is az Internet Security Research Group™ (ISRG™) csoport létrehozott egy alap szintű SSL tanúsítványt, amit ingyenesen elérhetővé tettek. Ezzel megszületett a Let’s Encrypt. Érdemes megnézni, hogy kik a fő támogatói a projektnek. Ilyen neveket fogunk ott látni, hogy Google, EFF, Mozilla, Cisco, Facebook, HP, Chrome, Shopify, Akamai és még sokan mások.

Let's Encrypt ingyenes SSL tanúsítvány

Mik az előnyei, mit tud a Let’s Encrypt?

 • teljesen ingyenes, domain alapú SSL
 • alapszintű domain hitelesítés
 • nem szükséges hozzá előfizetés, sem semmilyen regisztráció
 • TLS 1.2 titkosítás az adatok védelmének érdekében
 • Tetszőleges számú domainnel használható, de maximum 5 kérhető le 7 napon belül egy adott domainhez
 • Elfogadja az összes nagyobb böngésző

Mik a hátrányai?

 • Még éppen csak elhagyta a béta verziót, lehetnek apróbb hibák benne (én még nem találkoztam egyszer sem)
 • 90 napos periódusokban szükséges megújítani, hogy ne járjon le
 • tapasztalatunk alapján nem működik a Wildcard (*.domain.hu)
 • kizárólag domain alapú hitelesítést ad

Mire kell figyelni?

 • SSL telepítési limit (1 domainre, 5 tanúsítvány telepíthető 7 nap alatt)
 • Fontos, hogy a domain már a szerverről, tárhelyről üzemeljen
 • A lejárat előtt vegye fel velünk a kapcsolatot a megújítással kapcsolatos teendők ügyében
 • Fontos megjegyeznem, hogy az egyelőre teszt üzemben működő Let’s Encrypt SSL-el kapcsolatos hibákért, lejáratért nem tudunk felelősséget vállalni

Kinek ajánlom?

Kisebb, közepes méretű, online kereskedelmet nem folytató cégeknek tökéletesen elegendő. Átlagos használatra nem tudok olyan példát felhozni, aminél szükség lehet a Let’s Encrypt nyújtotta szintnél többre. Amennyiben nem tervezünk banki API-t használni, vagy közvetlenül bankkártya, banki adatokat begyűjteni, akkor tökéletesen megfelelő választás. Tapasztalataim alapján jól működik én magam hibával még nem találkoztam.

Természetesen, ha online fizetési rendszerek és pénzügyi tranzakciók zajlanak a weboldalunkon, akkor mindenképpen valamelyik komolyabb fizetős alternatíva használatát javaslom!

Mostantól a Let’s Encrypt ingyenes SSL tanúsítványa a nálunk készült és nálunk üzemelő weblapok esetében is elérhető! Amennyiben bővebb információra van szüksége, keressen meg elérhetőségeimen. (Az ingyenes szolgáltatást addig tudjuk biztosítani, amíg a Let’s Encrypt is biztosítja.)

Back To Top