skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

3 nagyszerű képbővítmény +1 tipp a WordPress-hez

A képek szinte minden weboldalon kiemelt szerepet töltenek be, legyen az egy egyszerű bemutatkozó weboldal, vagy egy komolyabb céges szolgáltatásokat kínáló honlap. Weblapkészítésnél alapvetően törekszünk rá, hogy lehetőség szerint minőségi, releváns és megfelelően méretezett képeket használjunk a weboldalon.
A képek méretezése kiemelten fontos, hiszen egy rosszul méretezett kép, lassítja az oldal betöltési idejét és komolyabb terhelést is okozhat szerver oldalon. A képek méretezéséről itt található egy összefoglaló.

A WordPress már most is sokat segíthet a képek kezelésében, azonban még van hova fejlődnie ezen a téren. Ebben a bejegyzésben három olyan bővítményt fogok bemutatni, amelyek segítenek megoldani a WordPress kép kezelési problémáit és kiterjesztik azok képességeit.

3 nagyszerű képbővítmény +1 tipp a WordPress-hez

1. Envira Photo Gallery (ingyenes)

Az Envira Photo Gallery alapvetően ingyenes, azonban van egy fizetős prémium változata, amely nagyobb funkcionalitással rendelkezik, de az esetek nagy többségében az ingyenes verzió is elégséges lehet ahhoz, hogy remek képgalériákat hozzunk létre.

A cikk írásakor több, mint 100.000 letöltéssel rendelkezett, így bátran állítom, hogy az egyike a népszerű pluginoknak.

Az ingyenes változat alapfunkciói:

 • Gyors betöltés, SEO optimalizált megjelenítés
 • Mobilbarát galéria és megjelenítés
 • Oszlopok számának beállítása
 • Egy oldalon megjelenő képek számának beállítása, oldalszámozás biztosítása
 • Többféle megjelenítési mód (Például Lightbox kép megjelenítés)
 • Drag & drop funkciók

Amiért bekerült a bejegyzésbe:

Lightbox funkcionalitás: a galéria egyes képei sokkal jobban böngészhetőek, nagyíthatóak ezáltal a felhasználói élmény is jobb lesz.

Könnyű kezelhetőség: Telepítés után nagyon könnyen létre lehet hozni képgalériákat a segítségével és ugyanilyen egyszerűen hozzá tudjuk adni a galériánkat a kívánt oldalhoz. Az egész folyamat jól átgondolt és gördülékeny.

Könnyű beilleszthetőség: Az elkészült galériát gyakorlatilag bárhová be tudjuk illeszteni a shortcode segítségével, amelyet a program generál a galériához.

3 nagyszerű képbővítmény +1 tipp a WordPress-hez

2. Responsive Lightbox & Gallery

Alapvetően hasonló, mint az Envira Photo Gallery, azonban képes a weboldal valamennyi képéhez Lightbox funkcionalitást biztosítani, nem csak a galériához és ez egy komoly különbség. Mind asztali számítógépen, mind mobilon kiváló felhasználói élményt biztosít.

A cikk írásakor több, mint 200.000 letöltéssel rendelkezett, az egyik legnépszerűbb Lightbox plugin.

Az ingyenes változat alapfunkciói:

 • Lightbox hozzáadása a WordPress galériához, bejegyzésekhez, képlinkekhez, videó linkekhez és akár a WooCommerce termékgalériákhoz is.
 • Lehetőséget biztosít a képek címének beállítására (cím, felirat, alt, leírás alapján)

Amiért javaslom a használatát:

Rengeteg opció: Az általam kipróbált pluginok közül, ennél éreztem azt, hogy szinte mindenre gondoltak a fejlesztők. A beállítások segítségével elképesztően jól testre szabható a plugin működése.

A Lightbox menő: Alapvetően a WordPress egyik nagy hiányosságát orvosolja, hiszen a Lightbox hiányzik belőle. Alap kellene hogy legyen ma már szinte az összes képgalériánál.

3 nagyszerű képbővítmény +1 tipp a WordPress-hez

3. WP Smush (ingyenes)

Alapvetően a képek rengeteg helyet foglalhatnak és ezáltal a weboldal betöltési sebességét is le tudják lassítani. A WP Smush egy ingyenes plugin, ami a képek veszteségmentes tömörítésével csökkenti a képek méretét és ezáltal javítja a betöltődési időt is.

A cikk írásakor több, mint 1.000.000 letöltéssel rendelkezett, így bátran állítom, hogy az egyike a legnépszerűbb képtömörítő pluginoknak.

Az ingyenes változat alapfunkciói:

 • Képek tömörítése veszteségmentesen, vagy fejlett optimalizációval
 • Képek maximális szélesség és magasság paramétereinek beállíthatósága
 • Automata tömörítés már a feltöltés közben
 • Kézi tömörítés a média library-ban 50 képenként (az ingyenes verzióban)

Amiért az egyik kedvencem:

Könnyű kezelhetőség: A plugin telepítését követően azonnal elkezdhetjük a képek tömörítését a „Bulk Smush Now” opció segítségével. Az alapbeállítások a legtöbb weboldal számára megfelelőek.

Veszteségmentes tömörítés: A képminőség romlása nélkül képes a tömörítést végrehajtani a képeinken. Azaz nem lesznek pixelesek és a képeket sem vágja meg méretezés közben, tehát nem veszik el képi információ.

+1 TinyPNG

Alapvetően én mindig azt szoktam javasolni, hogy a képeket már feltöltés előtt érdemes optimalizálni, azaz átméretezni és tömöríteni. Erre nyújt egy remek és könnyen használható megoldást a TinyPNG oldala, amely egy fejlett algoritmus segítségével optimalizálja a JPG és PNG kiterjesztésű képeinket.

Átlagosan 35-60%-ot is képes tömöríteni a képeken, aminek köszönhetően a weboldalunk betöltési ideje is jobb lesz.

Ha csak egy kis időnk van a weboldalunk kezelésére, akkor szánjuk erre. A legtöbb weboldalon tragikus méretű képek vannak fent, ne kövessük el mi is ezt a hibát! Tömörítsünk!

A képek forrása: https://hu.wordpress.org/

Back To Top