skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblap készítés tipp: A jó impresszum tartalmi elemei

Több ügyféltől is elhangzott a kérdés, hogy miért kell vagy éppen muszáj impresszumot készítenie a weboldalon. A következőkben az impresszumról szeretnék tippeket megosztani veletek.

A legtöbb online szolgáltató nincs tisztában vele, hogy milyen információkat köteles megosztani magáról a honlapján vagy webáruházában. Az esetek döntő többségében csak a telefonszám, cím és email cím kerül megosztásra, ami nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

Lássuk leegyszerűsítve, hogy melyek a jogszerű impresszum tartalmi elemei, amelyeket fel kell tüntetnünk.

1. A szolgáltató neve

A weboldalon, webáruházban kötelező feltüntetni az azt üzemeltető cég hivatalos cégnevét, egyéni vállalkozó esetén a természetes személy nevét egyéni vállalkozói minőség megjelölésével, míg természetes személy esetén a személyi igazolványban szereplő nevét.

2. A szolgáltató székhelye, telephelye, vagy lakcíme

A cégjegyzékben szereplő hivatalos székhelyet, illetve telephelyet kell megadni. Ha magánszemély üzemelteti a honlapot, akkor pedig a magánszemély lakcímkártyáján szereplő lakcíme kell, hogy feltüntetésre kerüljön.

3. A szolgáltató elérhetősége

A kapcsolattartásra szolgáló e-mail címet is meg kell adni. Követelmény, hogy az rendszeresen erre a célra használt elektronikus levelezési cím legyen.

4. A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság

Cég esetében a cégjegyzéket vezető cégbíróság, társadalmi szervezeteknél a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék, egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóság feltüntetése kötelező a honlapon.

Weblap készítés tipp: A jó impresszum tartalmi elemei

5. Adószám

Ha a honlap vagy webáruház-üzemeltető ÁFA alany, akkor adószámát is köteles feltüntetni.

6. Hatósági engedély

Amennyiben a tevékenység gyakorlása bármilyen jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt fel kell tüntetni a honlapon.

7. Kamara

Ha a honlap vagy webáruház üzemeltetője akár önként, akár jogszabályi előírás folytán tagja valamely kamarának, a kamara megnevezése is kötelező eleme az impresszumnak. Ügyvédi irodák esetében például a területileg illetékes ügyvédi kamara, cégek esetében például a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara tüntetendő fel.

8. A tárhelyszolgáltató adatai

január 1. óta kötelező eleme a honlapnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató és annak székhelye, telephelye, e-mail címe, amelyet szintén részletesen ki kell írni a honlapra. (A honlap, illetve webáruház tartalmával kapcsolatos kifogásokat, esetlegesen jogsértő tartalom eltávolítására irányuló igényeket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani.)

Mi történik, ha még sincs fent?

Ha az impresszum bármelyik fenti kötelező eleme hiányzik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat és adott esetben fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a honlap, illetve a webáruház üzemeltetőjét.

Back To Top