skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Hogyan válasszunk keresőbarát domain nevet? (Frissítve)

Hogyan Válasszunk Keresőbarát Domain Nevet?

Mi is az a domain név?

A domain (ejtsd: domén) internetes cím, egy egyedi internetes azonosító. A honlap azonosítója, amelynek formátuma: www.akarmi.hu, ha magyarországi nevekről beszélünk. A domain név utolsó két (vagy három, vagy négy) betűje legtöbbször az országot jelöli, de lehet például “com” és “eu” is az utolsó jelölő tag.

A .com a commercial, vagyis a kereskedelmi szó rövidítése, az .eu pedig az Európai Unió domain végződése. Természetesen a domain név kiválasztása tetszőleges, amennyiben a kívánt domain még nem foglalt. A betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat.

Miért fontos a saját domain név?

  • Növeli a cégünk megbízhatóságát, valamint komolyságot tükröz.
  • Megjegyezhetőség – könnyebben megjegyezhető, mint egy ingyenes tárhely címe
  • Keresőkben elfoglalt jobb pozíció – a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, többek között a megfelelő domain név választástól is.

Miért fontos, hogy jól válasszunk domain nevet?domain regisztráció

Több, mint 50 millió domain nevet regisztráltak világszerte és ez a szám több ezer újjal növekszik naponta. Nem könnyű igazán jó domain nevet találni, ami még nem lenne foglalt, ezért jelentős mennyiségű kreativitást igényel a megfelelő név kiválasztása.

A domain név elérhetőségét legegyszerűbben ezen a weboldalon lehet ellenőrizni:

.hu esetén

minden más végződés esetén kattints ide.

A következőkben a jó név kiválasztásához szeretnénk ötleteket adni, szigorúan a keresőoptimalizálás és a megjegyezhetőség mentén.

1. Megjegyezhetőség – hossz – elgépelés

Elsőre talán furcsán hangzik, de több Internetes kutatásból is kiderült, hogy a rövidebb néha több. Az emberek leggyakrabban a 15 karakternél rövidebb domain neveket látogatják. A rövidebb internetes cím könnyebben megjegyezhető és tovább adható barátoknak, ismerősöknek.

2. Tevékenység-cégnév-kulcsszavak

A domain név kiválasztásánál talán az egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelően reprezentálja a tevékenységünket. Érdemes felírni azokat a szavakat amelyek a legjobban leírják tevékenységünket.

Amennyiben a Cég nevét is szeretnénk regisztrálni, de az nem tartalmaz kulcsszavakat, akkor is érdemes lehet. A domain név regisztrációja nem jelent olyan mértékű költséget, hogy egy plusz esetleg nem használt (de esetleg a későbbiek során felhasználható) cím fenntartása jelentősen megterhelné cégünk költségvetését.

keresőoptimalizálás általános szabálya szerint, ha a domain nevünk megegyezik a legfontosabb kulcsszavunkkal, akkor előnyt fogunk élvezni a keresőkben a többiekkel szemben, akik nem használják ki ezt a lehetőséget. Amennyiben kulcsszavakat kívánunk a domain-ben elhelyezni (www.weblap-keszites.com) érdemes lehet kötőjellel elválasztanunk őket, hiszen ebben az esetben a kereső külön szavakként értelmezi őket.

3. Kombinációk

A fenti metódust kombinálhatjuk, cégnév-kulcsszó, kulcsszó-terméknév, stb. Ezzel jelentősen megnövelhetjük annak esélyét, hogy egy még le nem foglalt de a keresőoptimalizálás szempontjából jó domain nevet sikerül találnunk. Minden hangzatos kombinációt érdemes ellenőrizni, hogy elérhető-e. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a megtérülés szinte garantált.

4. Több domain név használata

Sokszor előfordul, hogy szeretnénk csak a cég nevét és egy bizonyos általunk nyújtott szolgáltatás vagy termék nevét is lefoglalni. Ebben az esetben semmi más teendőnk nincs, mint kiválasztani hogy weblapunkat hova szeretnénk elhelyezni és a weblap készítőjét megbízni, hogy az általunk vásárolt további címeket irányítsa a megfelelő helyre. Semmi esetben se töltsük fel ugyanazt a weblapot több domain név alá! Ez minden keresőben büntetést és hátrasorolást von maga után a keresőben!

responsive weblapkészítés

5. Kitartás

Ha már a huszadik hangzatos nevet próbáljuk és az is foglalt ne csüggedjünk. Próbáljuk végig az általunk jónak vélt valamennyi kombinációt. Érdemes lehet nem csak a .hu végződésű domain neveket ellenőrizni, hiszen manapság ennek már nincs akkora jelentősége. Ügyfeleink nagy része a .com domain végződést preferálja, de számos .eu és .info domain végződésen is üzemeltetünk kiváló látogatottságú weblapokat.

Back To Top