skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Még fontosabb a mobilbarát megjelenés májustól

Közel egy évvel ezelőtt írtam róla, hogy a Google a mobilbarát weboldalakat előnyben részesíti a találati listán. Az elmúlt hetekben számtalan információ röppent fel arról, hogy ezt az előnyt tovább növeli. A találgatásokat végül maga a Google törte meg azzal, hogy a hivatalos blogoldalán tette közzé, hogy májustól tovább erősíti a mobilbarát weboldalak rangsorolási előnyét. A mostani változás lényegében a korábban bevezetett szabály fokozását jelenti, azaz a mobilbarát oldalak még több előnyre tesznek szert a nem mobilbarát weboldalakkal szemben.

A fenti változások egyértelműen jelzik azt a már ismert tendenciát, hogy egyre többet böngészünk és keresünk mobil eszközökről. Így, a Google oldaláról a lépés teljesen logikus és valljuk be őszintén, hogy nincs annál bosszantóbb, mint amikor rákeresünk valamire és az nem megfelelően jelenik meg a mobilunkon. Véleményem szerint a jövőben ez a szabály még tovább fog erősödni és egy idő után a mobil találati listákról el fognak tűnni a nem mobil barát weboldalak.

A legfontosabb tudnivalók a Google mobil algoritmusáról

  • Minden országot és minden nyelvet érint az algoritmus
  • Az algoritmus az egyes oldalakat külön vizsgálja, tehát nem a weboldal egészét nézi
  • Fontos, hogy csak a mobilról indított kereséseknél számít ez az algoritmus, az asztali és tabletről indított kereséseket nem érinti
  • Nem szükséges külön mobil-sitemap elkészítése, sokak véleményével ellentétben
  • A mobil-barát algoritmus folyamatosan aktív, a változások azonnal rögzítésre kerülnek a Google rendszerében
  • Nincs fokozatosság, a Google mobil algoritmusa a vizsgálat után két döntést hoz, moilbarát vagy nem mobilbarát, átmenet nincs

Mikor indul az új algoritmus?

Pontos dátum egyelőre nincs, annyit lehet tudni, hogy májusban élesítik. Ahogy ez megtörténik mi is hírt adunk róla, hiszen nagyon komolyan érinti a mobil találati listákat.

Miért fontos a weboldalam mobil megjelenése?

tovább nő a mobilbarát weboldalak rangsorolási előnye A comScore statisztikái alapján a mobilról és tabletről indított keresések száma évente közel 5%-al növekszikMa már idehaza is a mobil keresések aránya 20-40 százalék között van a piaci szegmenstől függően. A következő években a Google ezekkel az új lépésekkel mindenkit rászorít majd a mobilbarát weboldal kialakítására. A számokat eltekintve azt gondolom, mindenkinek fontos, hogy weblapkészítésnél már mobilbarát weboldalt kapjon, hiszen lassan a mobil eszközökről indított keresések száma meg fogja közelíteni az asztali gépekről indított keresések számát.

A weboldalam mobilbarát? Hol tudom megnézni?

A Google Mobilbarát tesztoldalán lehet ellenőrizni az oldalunk mobilbarát értékelését, de amennyiben rendelkezünk Search Console eléréssel, akkor a Keresési Forgalom menüpontja alatt a mobilos használhatóságnál is találhatunk plusz információkat.

Back To Top