skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Felhasználói élmény, mint Google rangsorolási tényező

Frissítve: 2021.05.10

Az elmúlt hetekben már szivárogtak az információk a Google háza tájáról, hogy egy új és érdekes rangsorolási tényezőt szeretnének bevezetni a közeljövőben. Aki követi a keresőoptimalizálási trendeket – amelyet természetesen főként a Google diktál -, azoknak nem meglepő, hogy a minőségi tartalom után a felhasználói élmény is egy fontosabb tényezővé válik a rangsorolásnál.

A Google az új kezdeményezéssel segítene a weboldalak fejlesztőinek, hogy egy egységes mérési rendszer alapján tudják a weboldalak diagnosztikai adatait mérni és ellenőrizni. Ez nem más mint a Core Web Vitals.

A kapkodásnak nincs még itt az ideje, ugyan a Search Console felületén (Alapvető webes vitals-mutatók névre keresztelték) már elérhető az új metrika, de a bevezetését szakaszosan tervezi a Google a jövő év elejétől (ez természetesen változhat). Így gyakorlatilag mindenkinek lesz kellő ideje, hogy a weboldala adatait átnézze és meghatározza a felhasználói élmény javítását célzó teendőket.

Az új oldalélmény „Signal” tehát a Core Web Vital-okból és a már meglévő és ismert elemekből áll, amelyek a következők:

LCP - FID - CLS

CORE WEB VITALS

  • LCP (Largest Contentful Paint) – Az oldal fő tartalmának betöltési ideje (optimálisan 2,5s vagy annál gyorsabb)
  • FID (First Input Delay) – Az oldal interaktívvá válásához szükséges idő (optimálisan 100 ms vagy annál gyorsabb)
  • CLS (Cumulative Layout Shift) – Elrendezés összmozgása (optimálisan 0,1 vagy annál gyorsabb)

 MEGLÉVŐ TÉNYEZŐK AMIK SZÁMÍTANAK

A fentiek fogják képezni az új felhasználói élmény jelet együttesen, amely majd a rangsorolás egyik tényezőjévé válik. Ettől függetlenül szerintem a változás alapvetően jó, nem feltétlenül rossz irány. Kétségbe sem érdemes esni, hiszen a tartalom minősége, a Google állítása szerint, továbbra is elsőbbséget fog jelenteni a rangsorolás szempontjából. Tehát a céljuk főként a gyorsabb és jobb élményt nyújtó weboldalak készítése felé tolni a fejlesztőket és az oldalak tulajdonosait.

Azt már lehet tudni, hogy a frissítés 2021 június és augusztus között fog élesedni. Így még van idő az értékek javításán. Nézzük mit tehetünk.

LCP – Largest Contentful Paint

Az értéke megmutatja, hogy az adott oldal legnagyobb vizuális eleme a felhasználó szemszögéből mennyi idő alatt jelenik meg a képernyőn, azaz milyen gyorsan töltődik be az oldal.

Ez általában az az elem, amely a képernyőn görgetés nélkül a legnagyobb vizuális területet foglalja el. Lehet egy kép, a slider, a hero image, de akár egy emberesebb szövegblokk is. Ahhoz hogy itt jó minősítést kapjunk, 2,5 másodpercnél jobb értéket kell elérnünk.

A LCP értékeidet a legegyszerűbb a Google Page Speed Insight eszközével ellenőrizheted.

google web vitals

Hogy lehet javítani az LCP értéken?

Az LCP-t alapvetően a következők befolyásolják:

  • szerver válaszidő és a tárhely általános sebessége
  • javascript és CSS fájlok mérete, száma
  • erőforrások (képek, videók) betöltési ideje

Amivel javítani tudunk az LCP értéken:

FID – First Input Delay

Az FID megmutatja, hogy a felhasználó mennyi idő után tudja használatba venni az oldaladat. Tehát megjelennek-e a fontosabb vizuális elemek, menüpontok, kitölthető mezők stb.

Itt az optimális érték 100 ms alatti, amit általában a weboldalak nagy része teljesít. Ahol gond lehet az a webáruházak és a különböző kitölthető mezőkkel rendelkező oldalak. Egy webáruház esetében a termékkereső mező, nem biztos, hogy 100 ms alatt képes lesz funkcionálni.

Hogyan javítható az FID érték?

  • Érdemes az adatbekérő mezőket, amelyek nem misszió kritikusok elmozgatni az oldal felső részéről, pl. egy visszahívást kérek opció.
  • A JS fájlokat érdemes minimalizálni és optimalizálni a jobb teljesítmény érdekében.

CLS – Cumulative Layout Shift

Ez az érték megmutatja, hogy milyen “stabil” az oldalad, azaz a betöltés közben a vizuális elemek “mennyit mozdulnak” el. Egy jó példával élve, az egy rossz CLS érték, ha miközben töltődik az oldal, rákattintok a menüpontra, ami odébb ugrik miközben végez az oldal a betöltéssel.

Itt a Google 0.1 alatt definiálja azt, ami jónak számít.

Hogyan javítható a CLS érték?

Itt főleg a képek és a különböző média elemek szokták a fő problémát okozni.

  • A képek, médiaelemek pontos méretezése kiemelten fontos
  • A dinamikus elemek inkább a görgetés alatti részen jelenjenek meg

Forrás: https://web.dev/vitals/

Back To Top