skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Felhasználói élmény, mint Google rangsorolási tényező

Az elmúlt hetekben már szivárogtak az információk a Google háza tájáról, hogy egy új és érdekes rangsorolási tényezőt szeretnének bevezetni a közeljövőben. Aki követi a keresőoptimalizálási trendeket – amelyet természetesen főként a Google diktál -, azoknak nem meglepő, hogy a minőségi tartalom után a felhasználói élmény is egy fontosabb tényezővé válik a rangsorolásnál.

A Google az új kezdeményezéssel segítene a weboldalak fejlesztőinek, hogy egy egységes mérési rendszer alapján tudják a weboldalak diagnosztikai adatait mérni és ellenőrizni. Ez nem más mint a Core Web Vitals.

A kapkodásnak nincs még itt az ideje, ugyan a Search Console felületén (Alapvető webes vitals-mutatók névre keresztelték) már elérhető az új metrika, de a bevezetését szakaszosan tervezi a Google a jövő év elejétől (ez természetesen változhat). Így gyakorlatilag mindenkinek lesz kellő ideje, hogy a weboldala adatait átnézze és meghatározza a felhasználói élmény javítását célzó teendőket.

Az új oldalélmény „Signal” tehát a Core Web Vital-okból és a már meglévő és ismert elemekből áll, amelyek a következők:

LCP - FID - CLS

CORE WEB VITALS

  • LCP (Largest Contentful Paint) – Az oldal fő tartalmának betöltési ideje (optimálisan 2,5s vagy annál gyorsabb)
  • FID (First Input Delay) – Az oldal interaktívvá válásához szükséges idő (optimálisan 100 ms vagy annál gyorsabb)
  • CLS (Cumulative Layout Shift) – Elrendezés összmozgása (optimálisan 0,1s vagy annál gyorsabb)

 MEGLÉVŐ TÉNYEZŐK

A fentiek fogják képezni az új felhasználói élmény jelet együttesen, amely majd a rangsorolás egyik tényezőjévé válik. Ettől függetlenül szerintem a változás alapvetően jó, nem feltétlenül rossz irány. Kétségbe sem érdemes esni, hiszen a tartalom minősége, a Google állítása szerint, továbbra is elsőbbséget fog jelenteni a rangsorolás szempontjából. Tehát a céljuk főként a gyorsabb és jobb élményt nyújtó weboldalak készítése felé tolni a fejlesztőket és az oldalak tulajdonosait.

Ha lesz további információ a témakörben, akkor a cikk frissülni fog!

Forrás: https://web.dev/vitals/

Back To Top