skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Google Mobil Index mit lehet tudni róla? Új irány a keresőoptimalizálásban

Ahogy már többször beszámoltam róla, a weblapkészítésben egyre fontosabbá válik a mobilra való optimalizálás is. Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre gyakrabban érkeztek hírek a Google-től, hogy ez ma már nem egy opcionális kérdés, hanem kötelező érvényű! A múlt héten John Mueller a Google szóvivője, elmondta, hogy már élesben tesztelik a találati listákon a mobil indexelést. Azaz, a weboldalak elsődleges megjelenése a mobilra optimalizált felület lesz. Lássuk mi is az a mobil index és hogyan érint bennünket.

Mi az a Google Index?

A weblapkészítésben és a keresőoptimalizálásban sok ilyen mitikusnak tűnő kifejezést használunk, de ez azért van, mert a legtöbb angol kifejezésre nincs tökéletes fordítás.

A Google index határozza meg, hogy a weboldalunk egy-egy kifejezésre (kulcsszóra) hányadiknak jelenik meg a keresőben. Maga az index, hasonlóan a könyvek tárgymutatójához, információkat tartalmaz a weboldal egy-egy szakaszáról és annak helyéről. Mikor, mi felhasználók beírunk egy keresőszót a keresőbe, akkor az megkeresi számunka az adott kifejezésre releváns tartalmakat és a rangsor alapján megjeleníti a számunka.

A valós algoritmus működését 100%-ban valószínűleg sosem fejtjük meg, az sem kizárt, hogy már fejlett mesterséges intelligenciákat is igénybe vesznek a rangsoroláshoz és katalogizáláshoz. Ami számunkra fontos, hogy bekerüljünk az indexbe és ehhez bizony elengedhetetlen a tökéletes mobil nézettel rendelkező weboldal.

Elindult a Google Mobil Index

Mi az a Google mobil index?

Az előzőek alapján annyi a különbség, hogy a Google a weboldalunk mobil változatát térképezi, katalogizálja a tartalom és a rangsorolási jelzések elsődleges forrásaként. Ez alapján fogja meghatározni az oldal strukturált adatait és megmutatni ezeket a találati listán. Ha az asztali és a mobilra optimalizált weboldalat egymástól eltérő, akkor ez hátrányosan érintheti az oldaladat a Google helyezésed szempontjából.

Látszólag ez nem tűnik nagy változásnak, de ha figyelembe vesszük, hogy az Interneten található weboldalak közel 40%-nak nincs megfelelően optimalizált mobilos változata, akkor érezhetjük a probléma valódi nagyságát.

A mobilbarát megjelenés és a tartalom egyezése az asztali verzióval nagyon fontos lesz a későbbiek során. Tehát, ma már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy az elkészült weboldal az asztali számítógépen jól néz ki és megfelel a Google irányelveinek. Fontos, hogy a weboldalunk rendelkezzen jól optimalizált mobilbarát verzióval is.

Mikor indul a mobilindexelés? Már elindult!

Nem lesz végleges dátum, gyakorlatilag már elindult! A Google, mint az összes újdonság esetében, ebben az esetben is fokozatosan fog áttérni a rangsorolási tényezők nagyon komoly vizsgálata mellett. Egyes információk szerint már jelenleg is több mint százezerre tehető azon weboldalak száma, amelyeken az első tesztek már elindultak.

A tesztek befejezése után valószínűsíthető, hogy fokozatosan térnek át erre az indexelési megoldásra. Elmondásuk alapján a céljuk a semleges váltás, azaz, hogy a találati lista döntő mértékben ne változzon.

Hivatalos forrásból nem tudjuk, hogy mi fog történni azokkal az oldalakkal, amelyeknek csak asztali verziója van. Vélhetően nem fognak teljesen eltűnni az indexből, amennyiben a rajtuk található tartalom értékes. De erről további részleteket egyelőre nem lehet tudni.

Nagyon bízok benne, hogy erről a témakörről hamarosan többet is megtudunk hivatalos csatornákon keresztül, így a cikket nem zárom le, frissítés várható hozzá!

Mit tegyenek a weblap tulajdonosok?

Ha a weboldalunk nem rendelkezik megfelelő mobil nézettel, akkor mindenképpen érdemes újratervezni a weboldalt. Ez ma már nem kérdés. Ha ezt nem is tesszük meg a Google kedvéért, akkor tegyük meg azokért a felhasználókért, akik mobilon interneteznek (egyre többen vannak!).

Ha rendelkezünk mobil nézettel, de nem azonos a tartalma az asztali verzióval, akkor ebben az esetben is szükség lesz a weboldal újragondolására. Ugyanez igaz arra az esetre, ha a mobil verzióban nem találhatóak meg a megfelelő strukturált adatok és snipetek.

Ha rendelkezünk megfelelő mobil nézettel, akkor is érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Ezt legegyszerűbben a search cnsole-ban tehetjük meg vagy a Google által direkt erre a célra létrehozott mobilbarát teszt segítségével.

Amennyiben segítségre van szükséged az átállással kapcsolatosan, az elérhetőségeimet itt találod.

Back To Top