skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

SEO útmutató: a helyi keresőoptimalizálás alapjai üzleteknek és cégeknek

A Google keresések során ma már mindennapos, hogy térképes és „kártyás” találatokkal is szembe találkozunk. Ezek főleg akkor jelennek meg, ha a keresésünk mellé várost is társítunk, azaz „helyi keresést” végzünk. Természetesen van lehetőségünk erre a megjelenési formára is optimalizálni a weboldalunkat. A gyakorlatban ez nem más, mint a local SEO, vagy más néven helyi keresőoptimalizálás.

A helyi keresőoptimalizálás egy rendkívül hatékony marketing megoldás, amelyet jelenleg még nem minden vállalkozás használ ki megfelelően, így viszonylag rövid idő alatt, jó eredmény érhető el a segítségével. Nem igényel különösen nagy erőforrást és időt, cserébe viszont a városunkban található vásárlókat könnyen el tudjuk érni a segítségével.

Miért fontos a helyi keresőoptimalizálás?

Összességében ennek a módszernek a lényege, hogy a termékeidet és szolgáltatásaidat egy hely specifikus (leggyakrabban város, vagy kerület) keresésre optimalizálod. A Google keresőmotorja aktívan használja a geolokációs helyadatokat a keresések megjelenítésénél és képes szűkíteni a találatokat egy adott régióra, vagy városra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy pizzériát keresel, akkor a hozzád közel esőket fogja listázni a kereső.

Ha a kisvállalkozásodnak van egy boltja, üzlethelyisége, akkor a helyi SEO egy remek megoldás lehet, hogy felfuttasd az üzletedet. Ráadásul a Google évről-évre tökéletesíti az algoritmusait és az ilyen jellegű kereséseknél a helyi cégeket előtérbe helyezi. Véleményem szerint, ez egy kihagyhatatlan lehetőség a mai időkben.

SEO útmutató: a helyi keresőoptimalizálás alapjai - Térképes találatok

Eszközök a helyre szabott keresőoptimalizáláshoz

Érdemes a weboldalkészítés közben törekedni arra, hogy a tartalom helyhez kötött legyen és már optimalizálva kerüljön fel a weboldalra. Törekedjünk rá, hogy csak valós és releváns információkat adjunk meg a weboldalunkon. Főleg az elérhetőségeink megadásánl törekedjünk a minél nagyobb pontosságra, mert ezeket az adatokat a Google időről-időre ellenőrizni fogja.

Mi számít a tartalom szempontjából helyhez kötöttnek?

Először is nézzük meg, hogy mi lehet tartalom? Lehet szöveg, kép, videó vagy szinte bármi, ami a weboldalunkra felkerül.

Szövegnél hasznos, ha a kulcsszavunk után megjelenik a város vagy a régió, ahol a szolgáltatást/terméket kínáljuk. Pl. „Zöldséges” + „Pécs” kulcsszavak.

 • Ha a példánál maradunk, akkor egy helyi keresőoptimalizálásnak tökéletesen megfelelő Title vagy H1 tag a következő lehet: „XY Zöldséges – Pécs Kertváros – Friss zöldség és gyümölcs”
 • Ha feltöltünk az üzletünkről képeket, ott is bátran használjuk az ALT tagok esetében a kulcsszavunkat és a várost
 • Legyen minden esetben a weboldalon Google Maps beágyazva és rajta jelölve az üzlet pontos helye
 • Kötelező elem a kapcsolat oldalon a pontos cím, cégnév és a telefonszám (Ha több oldalon és aloldalon szerepel, akkor ugyanazt a formátumot használjuk minden esetben!)
 • Arra viszont figyeljük, hogy ne zsúfoljuk tele kulcsszavakkal az oldalunkat, mert az már negatívan hathat, mind a felhasználói élményre, mind a Google poziciónkra. Tehát ne csináljunk ilyen címeket: Zöldséges Pécs – Pécsi Zöldséges – Gyümölcs Pécs

A puszta cím megadása azonban nem elégséges a szolgáltatásba való jobb rangsorolás tekintetében. Szükséges, hogy használjuk a Schema.org markup-ot is. Egy egyszerű példát mutatok, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent.

<div itemscope itemtype="http://schema.org/LocalBusiness">
<meta itemprop="latitude" content="SZÉLESSÉGI ÉRTÉK" />
<meta itemprop="longitude" content="HOSSZÚSÁGI ÉRTÉK" />    
<p itemprop="name">Cégnév</p>
<p itemprop="telephone">Telefonszám</p>
<div>Nyitvatartás: Hé-Pé 10am-7pm Szo 10am-22pm Vas 10am-21pm
                <meta itemprop="openingHours" content="Hé-Pé 10:00-19:00"/>
                <meta itemprop="openingHours" content="Szo 10:00-22:00"/>
                <meta itemprop="openingHours" content="Vas 10:00-21:00"/>
</div>
<img itemprop="image" src="kulsonezet.jpg" alt="Egy kép az üzletünkről kívülről" />
<div class="address" itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress" />
<p itemprop="streetAddress">Pontos cím (utca házszám)</p>
<p itemprop="addressLocality">Város</p>
<p itemprop="addressRegion">Város</p>
<p itemprop="postalCode">Irányítószám</p>
</div>

A fenti példában megadjuk a keresőknek a következő adatokat, amelyek a térképes megjelenéshez és a kártyás megjelenéshez is szükségesek:

 • Cégnév
 • Telefonszám
 • Pontos cím, Város, régió, irányítószám
 • Szélességi és hosszúsági értékek a térképes kereséshez
 • Nyitvatartási idő
 • Egy külső kép az üzletünkről

A szélességi és hosszúsági értéket legegyszerűbben a Google Maps segítségével lehet meghatározni. Itt a keresés során az URL-ben található meg a latitude és a longitude értéke ebben a sorrendben a @ jel után (Pl: @46.0292833, 18.2210994)

Google cégem regisztráció

A Google My Business szolgáltatására kötelezően szükségünk lesz, ez itt érhető el magyar nyelven: https://www.google.com/intl/hu/business/

Ez az az oldal, ahol regisztrálhatjuk a cégünket a Google rendszerében. A regisztráció hitelesítést igényel, amely Magyarországon úgy működik, hogy a Google levelet küld az általunk megadott címre az aktiválási kóddal. A regisztrációnk csak az aktiválást követően válik élessé. Erről részletesebben itt írtam.

Amire a regisztráció során figyelni kell:

 • A tevékenységi kategóriánk pontos megválasztása
 • Csak jó minőségű képeket töltsünk fel
 • Minden esetben adjunk meg egy hosszabb leírást a cégünkről
 • Ugyanazt a cím formátumot használjuk, mint a weboldalunk esetében
 • Töltsük ki a nyitvatartási időt
 • Telefonszámot minden esetben adjunk meg
 • Folyamatosan tartsuk frissen a fenti adatokat
 • Szerezzünk értékelést a felhasználóinktól, vásárlóinktól

Ha mindent jól csináltunk, abban az esetben a cégünkre történő keresést követően a jobb oldalon lesz megtalálható az információs kártyánk, illetve a térképes találatoknál.

SEO útmutató: a helyi keresőoptimalizálás alapjai - Google Cégem regisztráció

Linképítés és hivatkozások helyi vállalkozásoktól

A tartalmi és térképes optimalizálás mellett fontos szerep jut a “helyi” linképítésnek is. A local SEO esetében törekedjünk rá, hogy ezek a linkek a városban megtalálható cégektől, weboldalaktól érkezzenek, így lényegesen jobb eredmény érhető el.

Néhány egyszerű módja a linképítésnek:

 • Üzleti partnereink és beszállítóink weboldalán kérjük, hogy helyezzenek el a weboldalunkra mutató hivatkozást (ez a legjobb, ha kölcsönös)
 • Ha szereplünk valamilyen médiában, akkor ott is kérjük, hogy helyezzenek el hivatkozást az oldalunkra
 • Cégadatbázisok, telefonkönyvek, tudakozók – mind-mind lehetőséget biztosítanak az értékes hivatkozásokra

Ha a fentieket betartjuk és figyelembe vesszük a weblapkészítés során, vagy a későbbi weboldal üzemeltetésnél, akkor jó eséllyel hamarosan első helyen találhatjuk magunkat a helyi keresések között. Ha tetszett a cikk, kérlek osszd meg, hogy mások is el tudják olvasni.

Back To Top