skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

A weblapod mobilbarát?

A Google a napokban bejelentette, hogy most már hivatalosan is előnyben részesíti a kereséseknél azokat az oldalakat, amelyek mobilbarátok. A Mobilegeddon névre keresztelt algoritmust az Economist és több nemzetközi portál is figyelemmel kísérte, hiszen arra még nem volt példa, hogy a Google előre kiadott volna értesítést egy frissítésről.  A tervek szerint a Google a mobil kereséseknél “mobile-friendly” címkével fogja ellátni azokat az oldalakat, amelyek megfelelnek a keresőóriás elvárásainak. A Business insider – Mobilegeddon szerint a kisebb oldalak tulajdonosai számára az esemény apokaliptikus lesz.

A Google mobilbarát ellenőrző eszköze itt érhető el.

mobilbarát weblapkészítés
Mobilbarát weblapkészítés

A cél a jobb felhasználói élmény

A Google adatai szerint napjainkban a keresések 30-40%-a mobil eszközről történik, ezért kiemelt jelentőséggel bír a számukra, hogy a találatok között valóban olyan oldalak jelenjenek meg, amelyek mobilon is megfelelően jelennek meg. Ezzel gyakorlatilag a tartalom-orientált szolgáltatás mellé a felhasználói élmény is felzárkózott. Itt ismét egy cikket idéznék az Economist-tól, amely szerint jelenleg a weboldalak 40%-a megbukik a Google mobilbarát tesztjén. Tapasztalataink alapján a helyzet itthon sem jobb, a kisvállalkozások webhelyének zöme jelenleg nem mobilbarát.

A mobil jelenlét kiemelten fontos a vállalkozások számára

A mobil keresések évről-évre egyre nagyobb hányadát teszik ki a kereséseknek. Napjainkban az okostelefonok elterjedése miatt, egyre többen interneteznek mobiltelefonról, hiszen mindig kéznél van. Ezért kijelenthetjük, hogy a vállalkozások számára, akik tervezik webes jelenlétüket kialakítani, illetve a már meglévőt fejleszteni, kiemelt fontossággal bír, hogy mobilbarát weboldalban gondolkodjanak. Mivel ez egy egyre növekvő piac, érdemes minél előbb váltani mobilbarát weblapra. Természetesen a keresések csak egy az indokok között, hiszen valljuk be, ha mi keresünk egy szolgáltatást/terméke és a weboldal nem megfelelően jelenik meg a készülékünkön, mi is keresünk egy másik weboldalt. Így lehetséges ügyfelektől esünk el.  Amennyiben felkeltettük érdeklődését: mobilbarát weblapkészítés árak, mobilbarát weblapkészítés kapcsolat.

Milyen szempontokat figyel a Google? Mitől lesz mobilbarát a weboldal? Ki kap “mobile-friendly címkét?

A Google szempontrendszere viszonylag egyszerűnek nevezhető:

  • Ne használjunk Flash technológiát, mert a legtöbb mobil nem jeleníti meg megfelelően.
  • Szövegeink mérete igazodjon a kijelzőhöz, azaz ne kelljen folyamatosan nagyítani.
  • A tartalmat a kijelző méretéhez kell igazítani, hogy a felhasználónak csak függőlegesen kelljen görgetnie!
  • Ergonómiailag a linkek és menük helyzete fontos, hiszen a kijelzőn a kattintás nem egyszerű. Ha túl apró, vagy túl közel vannak egymáshoz a gombok vagy linkek, akkor az rontja a felhasználói élményt.
  • Szintén a felhasználói élmény oldaláról közelítve a Google javasolja, hogy kerüljük az olyan tartalmak weblapunkra történő feltöltését, amelyek zavarják a mobil böngészési élményt.
  • A lassú weboldalak szintén nem mennek át a rostán. Fontos, hogy weboldalunk megfelelő szolgáltató szerveréről üzemeljen, mert a sebesség itt is kiemelten fontos.

A fentiekből is jól látható, hogy a tartalom mellett kiemelt jelentőséget kapott a felhasználói élmény is. Aki komolyan gondolja a webes jelenlétet, mindenképp váltson, mert az elkövetkezendő években ez a trend erősödni fog. Egyre több okostelefon és tablet talál gazdára, egyre megfizethetőbb áron.

A fogyasztói szokások átalakulásához mindegyikünknek alkalmazkodnia kell!

 

 

Back To Top