skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Amit tudnunk kell, ha webáruház nyitását tervezzük

UPDATE – A webáruház nyitás 2018-as feltételei / utolsó módosítás 2018.02.03

Napjainkban egyre több cég szeretne az Interneten keresztül kereskedelmi tevékenységet kezdeni, de sok esetben a jogi, adatvédelmi és tájékoztatási kötelezettségükről nem tudnak eleget. A következőkben a webáruház nyitásának feltételeit mutatnám be, hogy most 2018-ban milyen szabályozásoknak kell megfelelnünk. A jogszabályok teljes bemutatására egy cikk keretében nincs lehetőség, de megpróbálom a leglényegesebb részeket és feladatokat összegezni.

A webáruház indításának jogi feltételei 2018.

A webáruház készítés és weblapkészítés előtt mindenképpen rendelkezzünk valamely gazdálkodási formával (Egyéni vállalkozás, Betéti társaság, Korlátolt felelősségű társaság, stb.)

Működési engedély beszerzésére nincs szükség, azonban a kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni a területileg illetékes jegyzőnek (egyes településeken erre elérhető a “Kereskedelmi tevékenység bejelentése” nevű formanyomtatvány). A bejelentést követő 10 napon belül megkapjuk a határozatot, valamint a nyilvántartási számot.

Szükséges a tevékenységi körök bővítése az adott szolgáltatás/termék-hez tartozó megfelelő tevékenységi körrel, valamint a csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységgel is rendelkeznünk kell.

Speciális esetben, bizonyos termékek esetén szakhatósági engedély is szükséges lehet.

Amennyiben a web áruház vásárlója nem személyesen veszi át (csomagküldő szolgálat útján vagy egyéb) a terméket, abban az esetben nem szükséges az üzlethelyiség, vagy vevőszolgálat fenntartása, de köteles elektronikus úton a bejelentések, panaszok kivizsgálására és orvoslására, valamint az igénybe vevők tájékoztatására ügyfélszolgálatot működtetni (e-mail cím megadásával).

ecommerce webáruház készítés

A jelenlegi legfontosabb ide vonatkozó jogszabályok:

– 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (kiemelten a 4§ valamint az 5§)

– 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól (kiemelten a 11§)

– A hibás teljesítésre a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak, annak XXIV. fejezete részletezi, hogy miben áll a szavatosság, a jótállás és a kártérítési igény, milyen felelőssége, jogai és kötelessége van a webáruháznak, illetve a vásárlónak.

A webáruház adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségei

A webáruház üzemeltetőjének kötelező az összes olyan az üzemeltetőre vonatkozó adatot közzétennie (Név, levelezési cím, székhely, telefonszám, e-mail cím, adószám, cégjegyzék szám, nyilvántartó cégbíróság neve. Esetenként szükséges lehet a külön szakhatósági engedély nyilvántartási számának a feltüntetése is.), ami alapján egyértelműen beazonosítható, valamint az ügyfélszolgálatának eléréséhez szükséges adatokat, annak nyitvatartását. A tárhely-szolgáltató székhelyét és elérhetőségi adatait.

A “Rendelési és szerződési feltételek”, valamint az “adatkezelési és adatvédelmi” irányelvekről minden esetben tájékoztatni szükséges a vevőt, amely a következőket tartalmazza:

  • A termék házhoz szállításának költségei
  • A szállítási határidők és módok ismertetése
  • A regisztráció és vásárlás menetéről egy tájékoztatást.
  • A rendelés menetébe építsük be a rendelési és szerződési feltételek elfogadását!
  • A garanciális feltételekről, kiemelve az elállási és felmondási jogot, annak módját!
  • Szintén törvényileg kötelező a megrendelésről legkésőbb 48 órán belül visszaigazolást küldeni.
  • Javasoljuk, hogy az ÁSZF egy külön letölthető PDF fájlban is legyen elérhető!
  • Természetesen a termékekről a lehető legpontosabb leírással kell szolgálni a vevők számára.
  • Tájékoztatás az adatvédelmi és adatkezelési irányelvekről – 2001. évi CVIII. törvény 13§

A webáruház adatkezelési kötelezettségei

A webáruházak esetében, ahol a vásárlás regisztrációhoz kötött – vagy ahol a vevő a személyes adatait is megadja – kötelező az adatkezelési tájékoztatás megléte.

hírlevél feliratkozás - NAIH regisztrációAmennyiben hírlevelet, akciókat kívánunk kiküldeni a regisztrált felhasználóink/vevőink részére, abban az esetben NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) regisztráció is kötelező! Link: NAIH regisztráció

Remélem, hogy sikerült egy kis áttekintést nyújtanom a teendőkről és a szükséges dokumentumokról. A szabályzatok elkészítését és a bejelentési/regisztrációs kötelezettségeket érdemes komolyan venni, ha hosszú távon szeretnénk üzemeltetni online boltunkat.

Back To Top