skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató

Szeretne webáruházat indítani, de nem tudja, hogyan kezdjen bele? A weblapkészítés csomagjaink között több is van, amelyhez akár a WooCommerce webáruház modul is kérhető, így webáruházzá bővíthető.

A WooCommerce a világ legnépszerűbb e-kereskedelmi platformja. Rendkívül rugalmas, költséghatékony és könnyen kezelhető megoldás az induló vállalkozások számára. Még egy fontos érv, hogy számtalan bővítmény áll a rendelkezésünkre, amelyek segítségével a webáruházunk funkcionalitását szinte korlátlanul tudjuk bővíteni.

A WooCommerce webáruház segédlet és útmutatóban a telepítés és beállítás lépéseit kihagyjuk, azt feltételezve, hogy egy már működő és beállított áruházzal rendelkezünk.

Termékkategóriák létrehozása

A termékkategóriák rendkívül hasznosak, hiszen az érdeklődők lényegesen könnyebben tudják a számukra érdekes termékeket megtalálni a segítségükkel.

A Termékek menüpontban a Kategóriák fül alatt hozhatóak létre termékkategóriák, vagy alkategóriák. A termékkategória létrehozása során meg kell adnunk egy nevet, egy keresőbarát nevet (nem tartalmazhat ékezetes betűket, szóközöket), illetve a leírást. A Szülő opció segítségével állíthatjuk be, hogy az adott alkategória, milyen főkategória alatt helyezkedik el.

Termékkategória hozzáadása WooCommerce-hez

A termékkategóriához hozzárendelhetünk egy általános képet is a Bélyegkép funkció használatával.Nagyon hasznos funkció, mert az a kép, amelyet itt megadunk az megjelenik a kategória neve mellett.

Egyszerű termék hozzáadása WooCommerce webáruházhoz

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 01

A termékek felvitele a WooCommerce-ben egyszerűbb, mint amilyennek látszik. Válasszuk a Termékek, majd az Új hozzáadása opciót.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 02

Ezt követően tudjuk megadni a Termék nevét, majd egy részletes Hosszú leírást a termékről. Ezután érdemes a Termékkategóriát beállítani, vagy létrehozni egy Új termékkategóriát, ha szükséges.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 03

Lejjebb görgetve jutunk el a Termék adatokhoz, ahol az Általános fülön megadhatjuk a termék típusát, árát, akciós árát és az adózással összefüggő adatokat.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 04

A Készlet fülön van lehetőségünk megadni a cikkszámot, illetve itt érhető el a készletkezeléshez kapcsolódó beállítások lehetősége. Ha engedélyezve van a készletkezelés, akkor itt tudjuk megadni a készlet mennyiségét, az utánrendelés engedélyezését, valamint hogy mekkora készletnél figyelmeztessen bennünket és a vásárlókat a rendszer.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 05

A Szállítás fülön van lehetőségünk megadni a termék szállításához kapcsolódó adatokat: tömeg, méretek és szállítási osztály.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 06

A Kapcsolódó termékek fülnél megadhatjuk az Upsell, azaz a helyettesítő termékeket, illetve lehetőségünk van megadni a keresztértékesítés beállításával, hogy milyen kapcsolódó terméket javaslunk a kiválasztott termék mellé.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 07

A Haladó fül lehetőséget biztosít, hogy vásárlási megjegyzéseket adjunk a termék értékesítésekor, amelyet a rendelés leadását követően kap meg a vásárló.

Variálható Termék hozzáadása WooCommerce webáruházhoz

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 08

Bizonyos termékek esetén szükség lehet rá, hogy a vásárlók több lehetőség közül tudjanak választani (Pl. Színváltozatok, méretek, kiszerelés). Ilyenkor célszerű a termékadatoknál megadni, hogy a termék variálható.

Ha átállítottuk a termékadatoknál a legördülő menüben a termék típusát, akkor a bal oldali fülek között két új opció jelenik meg: Attribútumok, Variációk.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 09

Az Attribútumok fülön a hozzáadás gombra történő kattintást követően tudjuk megadni az egyedi tulajdonságot a név mezőnél. Ez az a tulajdonság, amely a termék oldalon választható opcióként jelenik meg a vásárló számára. Én a példában a Szín-t használtam. Az értékhez pedig be kell írnunk, hogy mik közül választhatnak a vásárlók. Az egyes értékeket | jellel kell elválasztanunk egymástól. Például: Piros|Kék|Zöld|Sárga|Fehér|Fekete

Szintén itt kell jelölnünk, hogy variációkhoz használt a kérdéses attribútum, tehát ne felejtsük el kipipálni a négyzetet.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 10

A Variációk fülnél válasszuk ki a legördülő menüből a Variáció létrehozása az összes attribútumból opciót és kattintsunk a Mehet gombra. A WooCommerce megkérdezi tőlünk, hogy biztosak vagyunk-e benne, hogy az összes kombinációt szeretnénk-e, itt kattintsunk az OK gombra.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 11

A példámnál maradva látható, hogy a rendszer automatikusan létrehozta a termékvariációkat az általam megadott színek alapján.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 12

Ha rákattintunk az egyik variációra, akkor lenyílik egy újabb panel, ahol a legfontosabb adatokat megadhatjuk (ár, akciós ár, cikkszám, tömeg, méretek, készletkezelés), illetve itt van lehetőség az adott variációhoz egyedi termékképet beállítani.

Hasznos funkció, hogy ha a termék minden variációja ugyanannyiba kerül, akkor elegendő lehet kiválasztani a bármely szín opciót és egyszer megadni az árat.

Miután az összes variáció beállításával elkészültünk, ne felejtsük elmenteni a Módosítások mentése gomb segítségével. Majd a jobb felső sarokban lévő Közzététel gomb segítségével tudjuk a terméket megjeleníteni a webáruházunkban. A mentést követően már láthatóak lesznek a variációk a vásárlóink számára is.

WooCommerce webáruház segédlet és kezelési útmutató 13

Rendelések

A WooCommerce – Rendelés menüpontban van lehetőség a leadott megrendelések kezelésére. Itt tudjuk megtekinteni a rendelések részletes adatait (rendelés dátuma, megrendelő adatai, termék neve, ára, szállítási és fizetési információk), illetve kezelni a rendelés állapotát (feldolgozás alatt, fizetés folyamatban, teljesítve), amelyről a rendszer a megrendelőt is értesíti.

Rendelés kezelése WooCommerce

Kuponok használata

Lehetőséged van kedvezményeket adni a vásárlóid számára. Ehhez nagy segítséget nyújthat neked a WooCommerce webáruház kuponkezelési funkciója. Ez alapesetben nincs bekapcsolva, nekünk kell a funkciót engedélyeznünk a beállításokban.

Kuponok létrehozása WooCommerce

A kuponok engedélyezéséhez menj a WooCommerce menü Beállítások almenüjébe, itt az Általános fül alsó harmadában tudod a kuponok használatának engedélyezését beállítani. Szintén itt van lehetőség a szekvenciális számítás (Több kupon alkalmazásakor az első kupont a teljes árra fogja alkalmazni, a második kupont a kedvezményes árra és így tovább.) engedélyezésére is.

A Marketing – Kuponok menüpont alatt van lehetőségünk a különböző típusú kuponok létrehozására és kezelésére.

Kuponok létrehozása WooCommerce 01

Itt tudjuk megadni magát a Kuponkódot, amelyet a vevőink a megrendelés során alkalmazhatnak, illetve érdemes hozzá leírást is készíteni.

Az általános fülön beállítható a biztosított kedvezmény típusa:

  • Rögzített kosár kedvezmény
  • Százalékos kedvezmény
  • Rögzített termékkedvezmény

A kupon értékét annak függvényében kell kitölteni, hogy milyen kedvezménytípust választottunk előzőleg. Pl. ha százalékos kedvezményt választunk és az értéknek 25-öt állítunk be, az 25% kedvezményt jelent a kosár végösszegéből.

Az ingyenes szállítás beállítására is itt van lehetőség, amennyiben ilyen jellegű kupont szeretnénk létrehozni a vásárlóink részére. A kupon lejárati dátumát mindig állítsuk be, hogy az esetleges visszaélések számát minimalizálni tudjuk.

Kuponok létrehozása WooCommerce 02

A Használat korlátozása fülön van lehetőségünk a korlátozások beállítására, amelyet minden esetben érdemes kellő körültekintéssel megtenni.

Megadhatjuk, hogy milyen minimum kosárértéktől használható a kupon, vagy éppen maximalizálhatjuk, hogy mekkora értékhatárig biztosítjuk a kedvezményt a vásárlóinknak. Beállíthatjuk, hogy a kupon nem vonatkozik akciós termékekre, vagy éppen más kuponnal együtt használható-e vagy sem. Lehetőségünk van kizárni termékeket, vagy éppen termékkategóriákat.

Kuponok létrehozása WooCommerce 03

A Használati limitek segítségével korlátozhatjuk a kuponok felhasználhatóságát akár felhasználónként is, de lehetőségünk van beállítani azt is, hogy pl. csak 3 termék kosárba helyezését követően legyen a kupon aktív.

A “Van kuponod? Kattints ide a kód megadásához” után a rendelésben tovább haladva az alábbi összesítőt látja a felhasználó:

Kuponok használata WooCommerce 04

Ha további kérdése van a témakörrel kapcsolatosan, vagy szeretne egy szuper WooCommerce alapú webáruházat, akkor keressen elérhetőségeimen bizalommal!

Back To Top