skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Mire figyeljünk weboldal készítésnél egyenesen a Google-től

Nemrég zajlott a Pubcon konferencia Austinban, amely nekünk weboldal készítőknek és keresőoptimalizálással foglalkozó szakembernek egy elég jelentős esemény volt. Ebben a cikkben megpróbálom összefoglalni, azokat a javaslatokat, tippeket, amelyek szerintem a legérdekesebbek voltak és hasznosíthatóak a weboldal készítés során.

A Google számára fontosak a strukturált adatok

Gary Illyés beszélt arról, hogy a Google továbbra is támogatni fogja a strukturált adatokat és egyre több helyen használja is azokat. A képeknél, recepteknél, éttermeknél és még számos újítás várható ezen a területen a közeljövőben. Tehát ez a terület hamarosan fejlődni fog.

Szakértelem, megbízhatóság és tekintély

A nagy hármas, más néven EAT. Eddig is fontos volt, hogy kapjunk linkeket, említéseket más „tekintéllyel” rendelkező oldalakról és ez a közeljövőben sem fog változni. Természetesen itt nem arról van szó, hogy kezdjünk teljes erőbedobással linkeket építeni! Az organikusan, természetesen épülő linkek erejét hangsúlyozták.

Nem mindegy, hogyan rendezzük el a tartalmakat

Gary Illyés kapott egy érdekes kérdést, miszerint „jelent e rangsorolási változást, ha a tartalom ugyanaz mobilon, mint asztali számítógépen, de az elrendezés teljesen eltérő?”. (A válaszon egy ideig még rágódni fog a szakma.) „Igen, az oldal struktúrája befolyásolja a rangsorolást! A fő tartalom a legfontosabb, ha módosul a mobil nézet, a rangsorolást is befolyásolhatja.”

Eddig is sejthető volt, hogy az oldal struktúrája befolyással bír a rangsorolásra, de most először erősítette ezt meg a Google.

Mire figyeljünk weboldal készítésnél egyenesen a Google-től
Mire figyeljünk weboldal készítésnél egyenesen a Google-től

Nem gond a „fülecskék” mögé rejtett tartalom

A mobil indexelés során a Google már képes kezelni és értelmezni a fülecskék mögé rejtett tartalmakat (kattintásra megjelenő szövegblokkok). Régen ez probléma volt és hátrasorolta ezeket a tartalmakat, de már képes értelmezni.

Elindult az új Search Console

Már nagyjából egy hónapja elindult az új Search Console, de egyelőre meglehetősen szegényes eszköztárral. Azt ígérték, hogy ez hamarosan változni fog és folyamatosan hozzák majd át a funkciókat.

Az AMP (Accelerated Mobile Pages) fontos

A konferencián az AMP-ról is szó esett, miszerint kiemelten fontos a forgalom szempontjából, hogy a weboldalunk rendelkezzen ezzel a technológiával. Azok az oldalak, amelyek támogatják, egyes vélemények szerint akár 8-12%-os bővülést is elkönyvelhetnek maguknak.

Mobil index, immár majdnem mindenkinél

Korábban már írtam a mobil index-ről és a várható hatásokról a weboldal készítés esetén, így a mostani bejelentés nem lepett meg. „Tömegesen elindítjuk a weboldalak mobil indexre történő váltását”. Azok a weboldalak, amelyeknek csak asztali nézete van, azaz nem mobilbarát oldalak egyelőre kimaradnak ebből, de hamarosan ez egy nagyon komoly hátrány lesz.

Back To Top