skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Minden, amit az E-mail-ről tudni kell a weblapkészítés után

A cikkben segítséget próbálok nyújtani azoknak, akik saját domain név (Pl. info@domainnevem.hu) alatt szeretnének levelezni, de nem tudják hogyan kezdjenek bele. Átvesszük az egyes protokollokat, alapfogalmakat és az optimális levelező kliens beállításokat.

Mi az E-mail?

Az e-mail (ejtsd: ímél) az angol electronic mail kifejezésből származik, ami „elektronikus posta”-ként fordítható le. Az e-mail születése történetileg nagyjából 1965-re datálható (Forrás: Wikipédia).

Hogy épül fel a modern e-mail cím?

A modern internetes e-mail cím a következő elemekből épül fel: szviktor@domainnév.végződés
Az első rész a személy, vagy cég felhasználói neve, ezt követi a kukac jel (@) majd a második tag a domain nevünkből és annak végződéséből (Pl: .hu vagy .com) tevődik össze.

Az e-mail üzenetek tipikusan három fő részből állnak:

  • Fejléc – a küldő címe, a fogadó, vagy címzett címe, tárgy, dátum
  • Törzs – maga az üzenet és az aláírás mező
  • Csatolmányok és mellékletek – fájlok, amiket szeretnénk továbbítani (képek, dokumentumok, videók, gyakorlatilag szinte bármi)

E-mail protokollok a levelek fogadásához és küldéséhez

POP3

A Post Office Protocol version 3 (POP3) protokoll segítségével az e-mail kliens egy meglévő kapcsolaton keresztül letölthetik a leveleket a kiszolgálóról. Fontos, hogy ez csak a levelek letöltésére alkalmas, küldésre nem.

IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) hasonló a POP3-hoz, amelynek segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Azonban a levelek ebben az esetben nem töltődnek le, a kliens csak egy másolatot készít róluk és azok a tárhelyünkön és a kiszolgálón megmaradnak. Ez azért fontos, mert a postafiók karbantartás így komolyabb figyelmet igényel (levélszemét, felesleges levelek, hatalmas mellékleteket tartalmazó levelek törlése), nehogy túllépjük a tárhelyünket.

SMTP

Az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) szolgál az e-mailek küldésére, továbbítására. A levelező kliensek ezt a protokollt használják a levelek elküldéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a modern kiszolgálók esetében általános, hogy küldés előtt ez a protokoll hitelesítést igényel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elkéri a felhasználói nevünket (ez általában az email címünk) és a jelszavunkat. Ennek természetesen az a célja, hogy megakadályozzuk a kéretlen levelek (SPAM) küldését.

Minden, amit az E-mail-ről tudni kell a weblapkészítés után

Miért fontos, hogy tudjuk milyen protokollok vannak?

A fő oka, hogy a protokollokat bemutatom az, hogy a levelezőprogramokat ezeknek a protokolloknak a segítségével állíthatjuk be, hogy alkalmas legyen a levelek küldésére és fogadására.

Milyen lehetőségeink vannak a levelek kezelésre?

A levelek küldésére és fogadására általánosan 2 opciónk van. Ezek a következők:

  • Webmail
  • Levelező kliens

Amit a Webmail-ről tudni érdemes

A webmail használatához nem szükséges semmilyen beállítást elvégeznünk, egyszerűen csak egy böngészőre lesz szükségünk és az email címünkre, valamint a jelszavunkra a bejelentkezéshez. Ez minden tárhelyhez normális esetben automatikusan jár, ha domaint is regisztrálunk. Ennek köszönhetően előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen eszközről elérjük a levelezésünket beállítások nélkül és akár több eszközön is bejelentkezve lehetünk, ugyanazt fogjuk látni.

A legtöbb szolgáltató esetében elérhető a magyar nyelv is, így a használata rendkívül egyszerű. A webmail alapvetően egy remek eszköz a postafiókunk karbantartására is, mert a segítségével közvetlenül a szerverről véglegesen törölhetjük a felesleges e-mail-eket, ezzel helyet felszabadítva. Használjuk!

Amit a Levelező kliensekről és beállításukról tudni érdemes

A példában az egyik legnépszerűbb kliens beállítását mutatom be, amely a Microsoft Outlook és annak is a legfrissebb változatát.

A menüben a “Fájl” majd a Fiókadatok alatt a “Fiók hozzáadása” gombra kattintva a következőket állítsuk be:

Fiók hozzáadása MS Outlook

Állítsa be az email címét és válassza a „csatlakozás” gombot. (pl: teszt@domainnevem.hu)

Ezt követően a rendszer bekéri a jelszót: Az email címhez tartozó jelszó, amit beállított vagy kapott az email fiókhoz

Majd kattintsunk a befejezésre. Ekkor az Outlook megpróbálja azonosítani a szükséges beállításokat, ha ez sikeresen megtörtént, akkor más teendőnk nincs, használatba vehetjük a levelezést.

Ha nem sikerült a beállítások automatikus észlelése, akkor kézzel kell megadunk a szükséges információkat.

Válassza ki a fiók típusát:

Válasszon a “POP vagy IMAP” lehetőség közül, majd “Tovább

POP3: Nem tarja meg a szerveren a leveleket, csak a beállított levelezőbe tölti le azokat. Ezt követően a levelek csak a levelező kliensben maradnak elérhetőek.
IMAP: Megtartja a szerveren, de egyben le is tölti a leveleket a levelezőkliensbe. Azonban érdemes beállítani, hogy hány nap levelezését tartsa a szerveren, javasolt a 14 nap. Ezt követően a levelek csak a levelező kliensben maradnak elérhetőek.

Bejövő üzenetek kiszolgálója: Itt a tárhely szolgáltatótól kapott adatokat kell beállítani és a megfelelő portot.
Kimenő üzenetek kiszolgálója: Itt a tárhely szolgáltatótól kapott adatokat kell beállítani és a megfelelő portot.

Bejelentkezési adatok és portok:

Felhasználónév: A teljes e-mail cím (pl: teszt@domainnevem.hu)
Jelszó: Az email címhez tartozó jelszó, amit beállított vagy kapott az email fiókhoz
A “Jelszó tárolása” és a “Biztonságos jelszó-hitelesítés (SPA) megkövetelése a bejelentkezéshez” kijelölése után kattintson a “További beállítások” gombra.

Manuális fiók hozzáadása MS Outlook

A tárhely szolgáltatótól származó adatok alapján meg kell adni a megfelelő portot mind a kimenő, mind pedig a bejövő levelek beállításainál. A jelszót érdemes megjegyeztetni. Ezt követően a kész lehetőséget válasszuk.

Részletes útmutató a Microsoft Outlook beállításához.

Back To Top