skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

A Google bővítette a Meta Description Tag megengedett hosszát 2018.

Szeretném egy ténnyel kezdeni ezt a bejegyzést, mert fontosnak tartom leszögezni még az elején. A Google nem veszi figyelembe a rangsorolásnál a meta description (leírás) tag-ot. Ennek ellenére én mindig kiemelt figyelmet fordítok a weblap készítés során ennek megfelelő elkészítésére. Hogy miért? Ha nem elég vonzó a weboldalunk leírása, akkor a keresőkből érkezők közül lényegesen kevesebben látogatják meg a weboldalunkat.

Ráadásul hogy a helyzetet bonyolítsuk, a Google sok esetben nem az általunk meghatározott leírást jeleníti meg a találati listán, hanem azt, amit relevánsabbnak gondol. Ez akár keresésenként, kifejezésenként változhat. Mindezek ellenére is javaslom mindenkinek a meta leírás optimalizálását!

Mi az a meta description?

Ez a címke a weboldal head szakaszában jelenik meg és általában így néz ki: <meta name = “description” content = “Ez a weblapom leírása.” />

Kicsit bővebben a meta description a találati listán megjelenő néhány soros leírás, amely a címsor alatt jelenik meg. Számunkra azért fontos, mert ez foglalja össze az adott weboldal tartalmát és nyújt iránymutatást a felhasználónak, hogy kattintson vagy lépjen tovább. Ez a leírás eddig 160 karakter hosszúságban volt maximalizálva a Google által.

Ez az én oldalam esetén így néz ki:

A Google bővítette a Meta Description Tag megengedett hosszát 2018.

Milyen hosszú lehet a meta description tag 2018-ban?

A közelmúltban a Google kibővítette a meta leírás maximális hosszát és természetesen a szokásához híven, csak annyit írt a hivatalos blogján, hogy immár bizony hosszabbak a leírások, de konkrét adatot nem kaptunk. Több neves keresőoptimalizálással foglalkozó blog (Moz, Semrush) is közölt erről cikkeket és több 100.000 elemzett weboldal adatai alapján jelenleg maximálisan 320 karakter a megengedett.

Én is végeztem egy gyors kutatást az általam készített weboldalak esetében. Érdekes, hogy nálam az átlag 299-301 karakter volt.

Miért fontos ez?

A hosszabb szöveg, több lehetőséget biztosít az online marketing szövegek elkészítésére, hogy a weboldalunk leírása még vevőcsalogatóbb legyen. Így meg merem kockáztatni, hogy a leírás akár még a lead szerepét is betöltheti, azaz összefoglalhatja az oldal témakörét és még egy-egy vonzó termék szolgáltatás bemutatására is jut hely.

Hosszú távon mindenképpen érdemes újra gondolni az egyes oldalainkhoz tartozó meta leírást. Ez főleg igaz akkor, ha abban a szerencsés közel 40%-ban vagyunk, akiknek a Google egy-az-egyben megjeleníti és nem írja át a leírás szövegét. (Fontos megjegyezni, hogy a többi esetben is felhasználhatja az általunk megadott szöveget, de kiegészíti azt a saját belátása szerint.)

Mitől lesz jó a weboldalad meta leírása?

  • Csak számokat és betűket használj. Az idézőjel és a gondolatjel használata nem javasolt!
  • Minden oldalnak egyedi meta leírást készíts, ne legyen két egyforma.
  • A kulcsszavad mindenképpen szerepeljen benne, ez növeli annak esélyét, hogy a Google változtatás nélkül megjeleníti.
  • A szöveg mindenképp legyen optimalizált marketing szempontjából is, azaz ösztönözzük kattintásra az embereket.

Ne próbáljunk csalni, a Google sokkal okosabb nálunk

  • Ne zsúfoljuk tele kulcsszavakkal, mert ez akár károsan is hathat a helyezéseinkre
  • Ne legyen rövid, tartsuk magunkat a minimum 160-320 karakterhosszhoz
  • Ne írjunk mást, mint a weboldalunk tartalma, ne próbáljuk félrevezetni a keresőt
Back To Top