skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

A weblap készítés menete, folyamata – optimalizálva 2018.

Ez a cikk azért született a weblap készítés menetéről, hogy segítse azokat, akik kevésbé járatosak ezen a területen, valamint betekintést biztosítson a számukra a teljes munkafolyamatba, ezzel is egyszerűsítve azt.

A legfontosabb, hogy határozzuk meg a célokat

Az ügyfeleim számos weblap céllal keresnek meg, tehát ez nem is annyira egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre hangzik. Néhány jó példa, hogy milyen weblap készítési célokkal találkozok:

 • Céges bemutatkozó weboldal, ismertségük fokozására, meglévő és új ügyfelek részére. Esetleg egy-egy megbízáshoz, szerződéshez szükséges, hiszen ma már mindenki szeret utána olvasni annak, akivel együtt fog dolgozni. Ezeken az oldalakon többnyire a kapcsolatfelvétel a cél.
 • Szolgáltatás központú weboldal – ahol a cégünk szolgáltatásai kapják a hangsúlyt. Ez kifejezetten piacszerzés, ügyfélszerzés céljára készül.
 • Termék bemutató weboldal – Egy-egy új termék, termékcsoport bemutatása a célja. Új vevők szerzése, termék piacra vezetése, valamint ismertség növelése a célja.

Természetesen nem csak ennyi cél létezik, de ezekkel vagy ezek kombinációival találkozok a leggyakrabban. Nagyon fontos, hogy a célt előre meghatározzuk, hiszen ennek megfelelően tudom kialakítani az új weboldal szerkezetét.

Domain név kiválasztása

A domain név kiválasztásáról már írtam egy részletes cikket, amit itt találtok.

Összefoglalva a jó domain név a következőknek felel meg:

 • Lehetőség szerint rövid (max. 10-12 karakter)
 • A fentiből következik, hogy könnyen megjegyezhetőnek kell lennie
 • Szolgáltatás-termék esetén kapcsolódik annak nevéhez, vagy kulcsszót tartalmaz (Pl. sajtfacsaras.hu, limonadearus.hu)
 • Elsődlegesen Magyarországi tevékenység esetén .hu végződés javasolt, de a .com is mindig rendelkezésre áll, hiszen univerzális.

Webtárhely a leendő weboldalunk részére

A rossz tárhely jelentősen befolyásolhatja a weboldalunk működését, annak elérhetőségét. Sajnos rengeteg elavult, rossz minőségű tárhellyel találkozok a munkám során, így javaslom, hogy a webtárhelyet minden esetben közösen válasszuk ki. Sok problémától és kínlódástól meg tudjuk magunkat kímélni.

Ami minimális elvárás kell, hogy legyen a tárhellyel kapcsolatosan:

 • Gyors működés, magas rendelkezésre állás
 • Adatbázis használati lehetőség
 • Adminisztrációs felület a tárhely kezelésére (Pl. cPanel, Plesk)
 • Korrekt email szolgáltatás biztosítása
 • Rendelkezik megfelelő támogatással, ügyfélszolgálattal

A tartalom és a menürendszer megbeszélése

A weblap készítésnél a legfontosabb elem minden esetben a tartalom és a könnyen navigálható, felhasználóbarát menürendszer. Ezek szerepe, a keresők (Pl. Google, Bing) számára is kiemelten fontos.

A weblap készítés elkezdéséhez, minimálisan a menürendszer megalkotása szükséges.

A tartalom esetében be kell mutatnunk a cégünket, szolgáltatásunkat vagy éppen a termékeinket. Általánosan elmondható, hogy aki az Interneten keres, az gyors, vagy azonnali megoldást szeretne a problémájára. Tehát ennek megfelelően érdemes kialakítani a tartalmat, hogy azonnali választ tudjunk nyújtani egy-egy felmerülő igényre. Ez koránt sem egyszerű, de abszolút nem lehetetlen.

Legyünk lényegre törőek, ma már senki sem olvas több oldalas szövegeket. Vázoljuk fel, hogy az adott szolgáltatás vagy termék milyen problémára kínál megoldást, miben tudunk segíteni az ügyfeleinknek. Fontos, hogy ha lehetséges írjunk le olyan dolgokat is, amivel többet tudunk nyújtani a konkurenciánál, azaz miért minket válasszanak.

A weboldal esetében a minőségi tartalom már fél sikert jelent!

További információkat a tartalom optimalizálásáról ebben a cikkben talál.

A weblap készítés menete, folyamata – optimalizálva 2018.

Weblap arculat, színek és design kialakítása, programozás

Ez az a pont, ahol mindig számtalan kérdésem van. Ilyenek például:

 • Rendelkezik a cége logóval?
 • Mik azok a jellemző színek, amelyek számtalanszor felbukkannak a cégében?
 • Névjegykártyával rendelkezik?
 • Milyen betűtípus szoktak használni?
 • Vannak minőségi képeik a referenciákról?
 • Képek a termékekről, esetleg „munka közben” a szolgáltatásokról?

Természetesen cégenként és projektenként eltérő ez a lista és a hossza is. Weblap készítés esetén, a webes megjelenés kialakításánál rendkívül nagy segítséget tud nyújtani a számomra, ha a fenti kérdésekre tud válaszolni. Minden esetben törekszem az egyedi, az adott cégre szabott megjelenés kialakítására.

Az arculatot egy az ügyfeleim számára is elérhető demó oldalon szoktam kialakítani, ahol végig nyomon követhető a teljes munkafolyamat. Így lehetőség van a folyamatos egyeztetésre és a menet közben felmerülő módosításokra a kialakításon, vagy éppen a képek, színek megváltoztatására. Itt a hatékony, eredményes közös munka a célom.

Weblap tesztelése és keresőoptimalizálása

Amikor a tartalom is felkerült az oldalra, nem maradt más hátra, mint letesztelni a teljes weblapot és optimalizálni azt a keresők számára a legjobb gyakorlatok alapján. Itt többszörösek a teendők:

Egyrészt különböző tesztelő és mérő eszközökkel vizsgálom meg az oldalt, hogy hibamentes és optimalizált legyen a sebesség, működés.

Másrészt, elvégzem a keresőoptimalizálás szempontjából fontos teendőket, hogy a keresőkben minél jobb eséllyel induljon a weboldalunk.

Ezek nagyon fontos lépések, az erre fordított idő többszörösen fog megtérülni a későbbiek során.

Weboldal átadása és a későbbi karbantartás megbeszélése

Elérkeztünk a weboldal átadásához. Ez már a weblap készítés záró fázisa. Hiszen itt már a végleges, kiválasztott domain neven üzemel a weblap az Ön tárhelyéről.

Általánosan a WordPress esetében egy rövid távoktatás keretében szoktam átadni az elkészült weblapot, ahol megmutatom az alapvető tudnivalókat és a használatáról nyújtok információkat.

A weblaphoz érdemes karbantartást kérni, ezzel biztosítva az oldal folyamatos frissítését, valamint az újabb technológiák bevezetését. A karbantartásnak minden esetben részét képezi a biztonsági mentés kialakítása is.

Minden fontos információ a weblap készítés menetéről egy infógrafikába sűrítve

A weblapkészítés menete infografika

Back To Top