skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblap készítés tipp: képek átméretezése és tömörítése okosan

Sokszor találkozok azzal a problémával, hogy a weboldalakra az emberek hatalmas méretű képeket töltenek fel. Az talán még rosszabb, amikor ezeket a képeket galériákba csoportosítják és 30-50 db hatalmas kép kerül egy oldalra. Hogy mi ezzel a probléma?

  • Rengeteg helyet foglal a tárhelyen
  • Lassítják az oldal betöltődési idejét
  • Rontják a weblap keresőoptimalizálását (elég komoly rangsorolási tényező a weboldal sebessége a Google szemében)
  • Mobilon szinte instant lemerítik a keretünket
  • Mobilon nagyon lassan töltődnek be ezek a weboldalak

Összességében megéri a képeket először feldolgozni és csak utána feltölteni a weboldalunkra. Ugyanezt tesszük mi is weblap készítés közben. Igaz ez a galériákra és a blogunkban szereplő képekre egyaránt. Teljesen felesleges feltöltenünk egy egyszerű képet 4000×4000 pixeles felbontásban, ha az átlagfelhasználó egy full-hd (1920x1080px) monitoron fogja megnézni azt. Természetesen kivételt képeznek a hivatalos fotósok, akiknek a képminőség fontosabb a keresőoptimalizálásnál és a betöltődési időnél.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak a képek helyigényének csökkentésére!

Kép átméretezése

A kép átméretezése nagyon fontos, ahogy a fenti példában említettem, gyakorlatilag felesleges a túl magas felbontások használata a weboldalon. Hogy konkrét adataink is legyenek, egy példán mutatnám meg, hogy mennyit nyerünk vele.

Kiindulási alapunk: 4000x4000px fotó, 8 MB
Végállapot: 900x900px fotó, 2 MB

Tehát, ha van egy 4000x4000px-es fotónk, akkor egyszerűen lekicsinyíthetjük egy jól kezelhető, mondjuk 900x900px-es felbontásra (természetesen tetszőleges felbontást adhatunk meg). Összegezve, az átméretezéssel máris nyertünk közel 6 MB-ot.

Kép tömörítése

A kép tömörítése egy érdekes eljárás és sok esetben hasznos is.  A képek tömörítése közben némi minőségromlás árán helyet takaríthatunk meg. Vajon megéri a képeket tömöríteni? A válasz igen! Az átlagfelhasználók esetében mindenképp érdemes a képeket tömöríteni.

Ha az előzőleg elkészített 900x900px fotót tovább tömörítjük (sokszor minőségromlás nélkül), akkor egy alapszintű tömörítéssel a végeredményünk változatlan felbontás mellett egy körülbelül 400 KB nagyságú fájl lesz, tehát az eredeti képméretünk negyede. Természetesen van lehetőségünk a képek további, nagyobb tömörítésére is, de itt már jellemzően látható a képminőség romlása. A tömörítést, amennyiben százalékban van megadva érdemes kb. 70%-nál nem jobban beállítani.

A fenti két eljárással a kiindulási állapotunkhoz képest közel 7,6 MB adatot spóroltunk meg annak, aki megnézi a weboldalunkat és közben nagyot javítottunk a weboldalunk sebességén.

Eredeti kép (32KB)
Eredeti kép (32KB)
Tömörített kép (10KB)
Tömörített kép (10KB)

Milyen programot használjunk kép átméretezéshez és kép tömörítéshez?

Mivel a programokat telepíteni kell és havi 4-5 képátméretezéshez teljesen értelmetlen volna, így én inkább online képméretező és tömörítő alkalmazásokat ajánlanék nektek.
Lássuk őket népszerűség szerint:

1. Picresize

Képes a webről levett képpel is dolgozni, így akár a saját honlapodra már kitett, túl nagy méretű képet is lekicsinyítheted és kicserélheted őket. A kivágás és forgatás lehetőségét is támogatja, aminek a segítségével szintén átméretezhetsz egy képet, ha fölösleges részeket levágod róla. Nagyon hasznos, hogy a minőségnél megadhatod, hogy mekkora legyen a maximális fájlméret.

A picresize képek csoportos átméretezésére is ad lehetőséget.

2. FixPicture

A Fix Picture egy ingyen használható online szolgáltatás, amelynek segítségével pillanatok alatt átméretezhetünk, elforgathatunk, tükrözhetünk képeket, sőt, javíthatunk a fényerőn és a kontraszton is. Az oldalon az Options részben található átméretezés funkciónál lehetősségünk van pixelben megadni az új szélességet, de akár százalékos értékek megadásával is csökkenthetjük a képméretet. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg 3 MB-os maximális fájlméret korláttal kell számolnunk!

3. Webresizer

A fenti kettő eszközhöz hasonló, jelenleg 10MB-os fájlméret korláttal rendelkező online szolgáltatás. A Webresizer segítségével lehetőségünk van a fájlok vágására, átméretezésére és tömörítésére egyaránt.

3+1. Grátisz egy letölthető ingyenes program – XnView

Több mint 500 grafikus fájlformátumot ismer és magyar nyelven is elérhető. Több tucat különböző operációs rendszer alatt is működik és otthoni használatra ingyenes. Ha csak ezeket az adottságait vesszük figyelembe, az XnView-nak mindenképpen helye van ezen a listán. A programmal lehetőségünk van átméretezni, kivágni, tömöríteni és konvertálni a képeinket. Mindenképpen hasznos alternatíva, ha letölthető programot keresünk.

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik minőségi tartalmakat szeretnének előállítani úgy, hogy közben a képek méretére és a felhasználói élmény fokozására is tekintettel vannak.

Back To Top