skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Miért ne hagyjuk ki a weblapkészítés során a „kenyérmorzsa” menüt?

A breadcrumb („kenyérmorzsa/zsemlemorzsa”) a felhasználói felületeken használt navigációs eszköz, amely a kiindulóponttól a felhasználó jelenlegi aktuális, helyéig vezető útvonalat mutatja. Az elnevezés a Jancsi és Juliska meséjéből származik. Normális esetben, a breadcrumb nem egy-az-egyben jelöli a felhasználó által megtett utat, hanem a jelenlegi pontra vezető legrövidebb utat mutatja. Például: Kezdőlap > Blog > weblapkészítés > Miért ne hagyjuk ki a weblapkészítés során…

breadcrumb

Kezdetben olyan különlegességnek számított, hogy csak a legnagyobb hírportálok alkalmazták, amelyek rendegetek oldalból álltak. Ezzel próbálták segíteni a felhasználót a navigációban. Manapság azonban már nagyon elterjedt és ha jól használjuk, akkor rendkívüli mértékben segítheti a weboldalunkon a felhasználó tájékozódását. A jól elkészített breadcrumb, lehetőséget biztosít a felhasználónak arra, hogy feljebb lépjen egy-vagy több szintet, vagy visszatérjen a kezdőlapra.

Összegezve remek lehetőséget biztosít a normál menünk kiegészítésére, különösen azokon a weboldalakon, ahol mélyebb hierarchiát találnak a felhasználóink.

Tanácsok a Breadcrumb menü helyes alkalmazásához

  • Legyen az oldal tetején, jól látható és könnyen elérhető helyen
  • Legyen mindenképpen egy „separator” / elválasztó jel (Pl.: > vagy >>) az egyes szintek között
  • Használjunk a normál szövegméretnél kisebb betűtípust, hogy a többi elemet ne zavarja meg és ne foglaljon túl sok helyet
  • Valamivel jelöljük az éppen aktuális szintet (Pl: félkövér, más szín alkalmazása)
  • Megfelelő, lényegre törő leírás legyen, ami valóban segíti a felhasználót a tájékozódásban
  • Mivel egyre inkább keresőoptimalizálás szempontjából is szerepe van, ha tehetjük, alkalmazzuk.

Breadcrumb és a keresőoptimalizálás

Hogy lehetséges, hogy keresőoptimalizálás szempontjából is van szerepe? A válasz egyszerű, egy rendkívül releváns belső linkként látja a Google. Például egy webáruház esetén, megmutatja, hogy az éppen megtekintett termék, melyik kategóriában, alkategóriában található. Ez a keresőrobot és a felhasználónak is fontos lehet.

Ráadásul rendkívül nagy segítséget nyújt a keresőrobotoknak az oldal jobb feltérképezésében és struktúrájának megértésében. A Google maga teljes mértékben elfogadja a használatát, sőt buzdít is rá minket, hogy a jobb felhasználói élmény érdekében használjuk a weboldalunkon.

Back To Top