skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Mitől lesz hatékony egy űrlap? Mire figyeljünk?

Árajánlatkéréshez, visszajelzés kéréséhez vagy egyszerűsített kapcsolatfelvételhez is nagyon hatékony lehet egy online űrlap. Mitől lesz hatékony? Mitől fogják többen használni? Egy rosszul elkészített, megtervezett űrlap még a legelszántabb ügyfelet is eltántoríthatja.

Először is nézzük meg, hogyan is működnek az űrlapok:

  • Az ügyfelünk kitölti a weboldalon elhelyezett űrlapot.
  • A rendszer ellenőrzi, hogy a kötelező mezők kitöltésre kerültek-e, esetleg van-e más hiba az űrlap tartalmában.
  • Küldés után visszaigazoljuk, hogy sikeres vagy éppen sikertelen volt a küldés.
  • Megkapjuk az e-mail címünkre az űrlap tartalmát.

Hogy tudjuk hatékonyabbá tenni az űrlapunkat?

1. Az első és legfontosabb tanács, hogy legyen minél rövidebb és minél kevesebb adatot kelljen manuálisan beírni. Egyes kutatások szerint, ha 10 mezőről 4-re csökkentjük egy űrlap elemeinek számát, akkor 160%-al többen töltik azt ki! Elgondolkodtató, amikor weblap készítéssel bíznak meg és kapok egy A/4-es oldalnyi űrlapot elkészítésre, ami közel 25 mezőt tartalmaz. Vajon fogják használni? Én biztosan nem tölteném ki. Jobb esetben meghallgatják a véleményemet, rosszabb esetben nem.

2. Csak azokat az adatokat kérjük be, amelyek ténylegesen szükségesek. Tudom, nagy a kísértés, hogy minél több adatot kérjünk be az ügyféltől, de minél több a kitöltendő mező, annál kevesebben fogják azt kitölteni. Egy jó megoldás lehet, ha elhelyezünk kötelező és nem kötelező mezőket vegyesen, így az ügyfél dönthet, hogy megadja-e azokat.

3. Amit lehet, oldjunk meg legördülő elemekkel, gombokkal (hagyományos kijelölős módszerrel), ezzel is jelentősen megkönnyíthetjük és gyorsíthatjuk az űrlap kitöltését. Ezek remekül működhetnek eldöntendő kérdéseknél, opciók kiválasztásánál.

4. Címkézzük és tagoljuk az űrlapot, ha mindenképp sok mezőt akarunk használni, hogy könnyen kezelhető és jól átlátható maradjon. Az egyes összetartozó egységeket próbáljuk minél jobban tagolni. Érdemes figyelemmel lenni a betűméretre is, válasszunk legalább 14-es betűméretet. Ez is javítja az áttekinthetőséget és olvashatóságot.Mitől lesz hatékony egy űrlap?

5. Használjunk Placeholdert (az űrlap mezőn belüli segítő szöveg) a bonyolultabb mezőknél, hogy az ügyfelünk tisztában legyen vele, hogy milyen formában kérjük az adatot. (pl. Telefonszám mezőben: +3630 000 0000). Általánosan használjunk segítő szövegeket, amelyek megkönnyítik a kitöltést.

6. Ellenőrző kód bekérése: akkor most szükséges a homályos képekről összevadásztatnom a betűket, vagy sem? Ha lehet, hagyd el. Tapasztalataim alapján sok felhasználó, egyszerűen feladja, ha két-három próbálkozásból nem tud átjutni az ellenőrzésen. Ha pedig mindenképpen muszáj (sok a spam üzenet), akkor a Google ellenőrzés használata a javasolt, amely egyetlen kattintásból áll.

google-spam-ellenorzes

7. Minden esetben legyen visszajelzés az ügyfél felé! Ha kitöltötte az adatlapot és elküldte, mindenképpen jelezzük vissza, hogy sikerült vagy éppen nem sikerült az üzenet elküldése. Ha nem sikerült, akkor miért nem.

Egy példa a jó űrlapra

Nézzük milyen adatok szükségesek az általános kapcsolatfelvételhez:

  • Név (kötelező)
  • E-mail cím (kötelező)
  • Telefonszám
  • Üzenet/megjegyzés mező

Természetesen, ennél jóval több adatot is be lehetne kérni, de igazából szükségtelen. Az ügyfelünket el tudjuk érni e-mailban vagy vissza tudjuk hívni telefonon, hogy tájékoztassuk a további lépésekről. Ha termékeket, szolgáltatásokat árulunk, akkor is érdemes minimalizálnunk a bekérendő mezők számát.

Összességében a hatékony űrlap titkát az egyszerűség, a kitöltéshez szükséges idő és az űrlap formai elrendezésének megfelelő kombinációja adja.

Amennyiben weblapot szeretne készíttetni, az én űrlapomat itt találja.

Back To Top