skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Milyen a jó navigációs menü? Erre figyeljünk a weblap készítésnél!

Ha weboldalt készíttetünk, akkor az egyik kiemelt fontosságú elem a navigációs menü. Ennek átláthatóságán és kezelhetőségén múlik az, hogy a felhasználók tudják-e hatékonyan használni a weboldalunkat vagy egyszerűen átkattintanak a következő találatra a Google keresőben. A jó navigációs menünek kiemelt szerepe van abban, hogy a felhasználók megtalálják az általunk kínált tartalmakat és funkciókat.

Mi a navigációs menü?

A weboldal tartalmi elemeinek, kategóriáinak, funkcióinak egy olyan listája, amely „linkként” esetleg ikonként jelenik meg adott szempontok szerint rendszerezve. Egy egyszerű példánál maradva, egy adott cég szolgáltatásai is lehetnek a menü elemei, amelyek jól elkülönülnek egymástól.

A menük rendkívül fontos elemei a weboldalnak és gyakorlatilag napjainkban már nincs is olyan weboldal, ahol ne találkoznánk velük valamilyen formában.

Milyen a hatékony navigációs menü?

Jól megtervezett, akár egy ház alapja. A navigációs menüre épülnek a funkciók és a tartalmak. Fontos, hogy előre átgondolt legyen és lehetőség szerint rendezett, tartalmilag egymáshoz kötődő részek kerüljenek bele a menü hierarchiájába (főmenü – almenü).

Nézzük meg, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban.

Tervezzünk menüt

A weboldal tartalmát tervezzük meg először és csak azután kezdjünk neki a menü megtervezésének. Lényegesen egyszerűbb dolgunk lesz, ha betartjuk ezt a sémát. Egy-két kérdés, ami segíthet ebben:

  • Milyen al-oldalakra lesz szükségünk? (Pl. Magunkról, szolgáltatások, tevékenységi körök, referenciák, kapcsolat)
  • Minden tartalomhoz megvan a megfelelő menü?
  • Az egyes tartalmak egymásba kapcsolódása követhető azok számára is, akik nem a te területeden dolgoznak?

navigációs menü

Törekedjünk az egyszerűségre

Napjainkban már mindenki használja a webet és valószínűleg élhetek azzal a kijelentéssel, hogy ha egy weboldalon a navigáció bonyolult, akkor inkább kilépünk és keresünk egy jobb weboldalt.

Ne terheljük azzal a felhasználót, hogy keresgélnie kelljen a menüben, rendezzük el logikusan és törekedjünk rá, hogy minél átláthatóbb és egyszerűbb legyen a kezelése. Ne akarjuk túlzsúfolni, mert az pontosan ugyanakkora hiba!

Az elhelyezkedés és a méret is számít

Normál monitorokon, táblagépeken egy jól megválasztott horizontális menü a javasolt. Elegáns, jól a szerkezetbe illeszthető és általánosan elmondható róla, hogy hatékony. Fontos, hogy mivel balról-jobbra olvasunk, ezért a legfontosabb menü elemek lehetőség szerint minél „balrább” kerüljenek.

Lényeges, hogy a menük esetében megfelelően nagy betűméretet válasszunk, ami segíti a gyors olvasást és az átlátható megjelenést egyaránt. Ne féljünk az átlagostól jóval nagyobb betűméretet választani.

+1 tipp Használjunk breadcrumb-ot minden oldalunkon

breadcrumb

breadcrumb („kenyérmorzsa/zsemlemorzsa”) a felhasználói felületeken használt navigációs eszköz, amely a kiindulóponttól a felhasználó jelenlegi tartózkodási helyéig vezető utat mutatja. Ha a honlap rendelkezik bloggal, kategóriákkal és komoly több szintes menürendszerrel, akkor elengedhetetlen tartozéka a navigációnak! A tapasztalatok alapján a felhasználók is szeretik, mert lényegesen könnyebben lehet a segítségükkel tájékozódni, hogy hol is vagyunk jelenleg az oldalon belül. További jó tulajdonsága, hogy egyetlen kattintással léphet a felhasználó akár két szinttel feljebb is, ha mégis ott keresne valamit.

Valamint keresőoptimalizálás szempontjából is fontos eszköz. A kulcsszavakban gazdag, belső hivatkozások szerepét is betölti.

Back To Top