skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Webáruház készítés, amit tudni érdemes 2020-ban

Az elmúlt időszak eseményeit követően rengetegen kerestek meg a meglévő partnereim közül, hogy webáruház indításában gondolkodnak és próbálnak előre menekülni a jelenlegi gazdasági helyzetben. A cikkben számtalan beszélgetés tapasztalatait, kérdéseit próbálom a részetekre megválaszolni, hogy minél több információ birtokában tudjatok mérlegelni és dönteni.

A webáruház felépítése alapvetően egy komoly feladat, de a mai eszközökkel már lényegesen egyszerűbb, mint amilyen évekkel ezelőtt volt. Ettől függetlenül rengeteg dolgot kell mérlegelni egy webáruház elindításánál.

Nézzük miket érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk az online értékesítésbe

 • A meglévő boltod forgalmának bővítése online úton, a két út: marketing vagy webáruház?
 • Biztosan a webáruház számodra a legjobb megoldás?
 • Bérelt vagy egyedi webshop fejlesztése a számodra kedvezőbb?
 • Mennyi termékkategória és mekkora termékmennyiség fog bekerülni az áruházadba?
 • Lesz időd megírni a termékleírásokat, összegyűjteni/elkészíttetni a képeket, vagy kiszervezed a feladatot?
 • Hogyan fogod kezelni a termékeket, készletet, árváltozásokat?
 • Honnan szerzed be a termékeket és miként oldod meg a kiszállítás előtti raktározást?
 • Ki fogja kiszállítani a vevőnek, hogyan kezeled a visszárut és követed a fizetéseket?
 • Milyen fizetési módokban gondolkodsz?

Nem könnyű kérdések, azonban érdemes ezeket mérlegelni még az ajánlatkérés előtt!

A webáruház indításának előnyei

Egy rövid példával kezdeném: tegnap éjjel 11 órakor – munka közben – tönkre ment az egerem. Nos, nagyjából 1 perc szerelést követően, mikor is láttam, hogy konkrétan eltört az érzékelő, úgy éreztem, hogy ez egy remek alkalom, hogy lecseréljem. Éjjel fél 12 környékén meg is rendeltem az egyik webáruházból az újat.

 • Az év minden napján nyitva lehetsz 0-24-ben
 • Nem szükséges fizikai boltot fenntartanod
 • Nincs szükség bolti eladóra az értékesítéshez
 • Akár szélesebb termékkört, választékot tarthatsz fent
 • Mindezeket igazából plusz költségek nélkül

Az elmúlt időszak digitalizálási lázában jelentősen nőtt a webáruházak forgalma (Igen, ez is előny, ráadásul évek óta folyamatosan növekszik a digitális csatornák értékesítése) és ez a trend várhatóan a következő években is folytatódik.Webáruház készítés 2020. - amit tudni érdemes!

Milyen webáruházat válassz? Bérelt, vagy egyedi/dobozos fejlesztés.

Mind a bérelt, mind pedig az egyedi/dobozos webáruházaknak megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt.

A bérelhető webáruházak esetében az induló költségek alacsonyak, akár már havi 8-10 000 Ft környékén is találhatunk megoldásokat. Azonban, sokszor tapasztalható, hogy kevésbé rugalmas és mégkevésbé testreszabható megoldással kell beérnünk.

Az egyedi/dobozos webáruházak általánosan sokkal rugalmasabb és testreszabhatóbb megoldást kínálnak. Természetesen ennek ára van, minimum 120.000 Ft és a határ a csillagos ég, ahogy mondani szokták.

A legtöbb esetben véleményem szerint a használhatóság áll szemben a költségekkel és sokszor megalkuvás kérdése, hogy ki-mit választ. Érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos funkciók bevezetése akár későbbre is tolható, amikor már a forgalom és a bevételek is lehetővé és indokolttá teszik. Ne akarjunk mindent az elején csak azt, amire tényleg szükségünk van.

Nézzük, milyen általános költségeink vannak a webáruház indítással kapcsolatosan:

 • Fejlesztési, vagy licence díj esetleg a bérelt megoldásoknál havidíj
 • Testreszabás költségei és extra webáruház funkciók
 • Termékfeltöltési költségek (ha nem magunk töltjük fel a termékeket)

Üzemeltetési jellegű kiadások:

 • Domain név
 • Tárhely + SSL
 • Karbantartási díj (bérelt megoldásnál sokszor a havidíjban)
 • Kezelési költségek (Készletek nyilvántartása és nyomon követése, árváltozások kezelése, rendelések kezelése)
 • Logisztikai és adminisztratív költségek (könyvelés, raktározás, szállítás – Ez a tétel ugyan nem közvetlenül a webáruházhoz kötődik, de tapasztalatból tudom, hogy sok esetben nem számolnak vele, holott jelentős kiadást jelenthet)
 • Marketing költségek
 • Jogi költségek

A logisztika fontosságát nagyon sokan lebecsülik. Pedig elég fontos kérdés, hogy hol fogod tartani a forgalmazott termékeket, a készletedet. Hogyan fogod nyomon követni a készletet, hogy fogod megoldani a csomagolást, szállítást, számlázást és a visszáru kezelést. Ne felejtsük el, hogy ha rendelnek, azt le kell tudni szállítani, hogy elkerüljük a bizalomvesztést.

Szállítási és fizetési módok tervezése

És el is érkeztünk a következő pontunkhoz a szállítás kérdésköre. Ha egy 1.000 Ft-os terméket kiteszünk a webáruházba, amihez egy 1.500 Ft-os szállítási díj tartozik, akkor az a termék nagy eséllyel ránk fog száradni, ha olyat nem tud, akkor ránk fog porladni. Érdemes reális keretek közé szorítani a szállítási díjakat és minél jobb szerződést kiharcolni a szállító cégekkel. Ha van lehetőség személyes átvételre, akkor érdemes a lehetőségek közé felvenni.

A fizetési módokat is érdemes jól megválasztani. Általánosan a legtöbben az utánvétes fizetést és az előre utalást szokták kérni. Érdemes lehet azonban extra fizetési módokat is biztosítani a vásárlóinknak mint a PayPal, vagy egyéb bankkártyás megoldások. Természetesen ezek használatának a költségével is érdemes kalkulálnunk, hiszen a tranzakciós díja akár 0,5-3% között is mozogható.

Marketing és keresőoptimalizálás

A webáruházak üzemeltetésénél mindenképpen számoljunk a marketing költségekkel, hiszen ha nem tudják, hogy létezünk, valószínűleg vásárolni sem fognak nálunk. Ez lesz az egyik legmeghatározóbb befektetésed, amit ha ügyesen csinálsz, akkor komoly megtérüléssel számolhatsz.

Fontos, hogy a webáruház megfelelően legyen keresőoptimalizálva, ami komoly forgalmat hozhat a Google irányából. Azonba érdemes tudni, hogy ez időbe telik. Ha gyorsan szeretnél eredményeket, akkor a fizetett hirdetések is fontos szerephez juthatnak.

Érdemes lehet bizonyos termékkörök esetén a közösségi média (Pl. Facebook, Instagram, Youtube, stb.) adta marketing lehetőségeket is kihasználni, amelynek segítségével szintén nagyon sok potenciális vásárlóhoz juthat el a terméked.

Mivel számtalan marketing módszer és eszköz létezik, érdemes utánanézni és a céljaidnak megfelelően alakítani az igénybevételüket.

A jogszabályi megfelelőség

Mivel a webáruházak esetében a szükséges bejelentések, dokumentációk és tájékoztatók (ÁSZF, Adatkezelési tájékoztató, szavatosság, jótállás, elállási jog stb.) komoly jogi szakértelmet igényelnek, így mindenképpen azt ajánlom, hogy keressen meg egy webáruházakra szakosodott jogászt, aki segít ezek elkészítésében.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes előre mindent megtervezni és átgondolni, mielőtt nekiállunk a webáruház készítésnek. 

Back To Top