skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblap készítés, a tipográfia is fontos. Használjuk!

Bár napjaink weblap készítés trendje az, hogy egyre többször használunk képeket és videókat, azért a weboldalak lényegi tartalma továbbra is a szöveg. Azonban nem mindegy, hogy ezek a szövegek hogyan néznek ki. A tipográfia szó sok mindent jelentett az idők során: betűtervezést, betűmetszést, nyomdászatot, nyomdai úton történő sokszorosítást. Ma a magyar nyelvben csak a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését nevezzük tipográfiának.

Miért fontos a tipográfia a honlapunkon? A tipográfia meghatározza egy weboldal sikerét azáltal, hogy milyen mértékben képes átadni az üzenetét. A következő 3 pontban összeszedtem az általam vélt legfontosabb tipográfiai szabályokat, amelyeket érdemes betartani a weblap készítés során.

1. A weboldal tipográfia első szabálya: legyünk olvashatóak!

Az üzleti weboldalak, blogok, webshopok betűkkel megjelenített tartalmai három fő részre oszthatóak:

  • rövid szövegek (pl. menük, szlogen, „Akció”, „Kattints ide!”)
  • címek (webshop termékek nevei, cikkek címe, kiemelt tartalom)
  • hosszabb szövegek (szolgáltatások leírása, termékleírások és adatok, blogbejegyzések és hírek szövege).

Mindhárom résznél érdemes más-más szempontok alapján eljárnunk a weboldal készítés során.

A rövid szövegek esetében nem akkora hiba, ha nehezebben olvashatóak, ha így egyedivé, figyelemfelkeltővé tudjuk tenni őket. A menüpontoknál viszont törekedjünk a jó olvashatóságra.

A címek esetében lehetőség szerint használjunk jól olvasható betűtípusokat, akárcsak a hosszabb szövegek esetében. Ne feledjük azonban, hogy manapság sokan használnak mobil eszközöket, ahol a kisebb kijelzőn megterhelő lehet elolvasni a nem megfelelő betűtípusokat. Egységesen igaz, hogy könnyebben olvashatóak a talpas betűket használó szövegrészek. Érdemes megfontolni a hosszú szövegeknél a használatukat.

Az egyik legjobb ingyenes betűtípus gyűjteményt a Google adja nekünk, itt megtaláljátok.

Az olvashatóságot, nem csak a betűk formája befolyásolja, hanem a háttérhez viszonyított kontraszt is. A világoskék háttéren a szuper kék betűink elképzelhető, hogy jól néznek ki, de gondoljuk végig, hogy egy hosszú szöveg olvasásakor ez mennyire zavaró lehet. Érdemes kerülni azonban a nagyobb kontrasztot is, hiszen a világító fehér háttéren a fekete betűk is jelentősen fárasztják a szemet, ezáltal pedig növekedni fog az olvasási idő is, aminek a végeredménye, hogy a felhasználó elhagyja a weboldalunkat.

A jó tipográfia kontraszt weboldal készítés esetén

Az olvashatóság utolsó tényezője a betűméret. Nehéz megmondani, hogy mi az ideális, törekedjünk a jó olvashatóságra és kerüljük a nagyon kis betűméreteket.

tipografia-betumeret-a-weben

Javaslatok

„A nagyobb az jobb” elve érvényesül itt is. Érdemes a címeknél és a menü esetében nagyobb betűméretet választani a többi szabály betartása mellett. Ráadásul a mobil eszközökről böngészők is hálásak lesznek nekünk, amikor esetleg rossz fényviszonyok mellett próbálják elolvasni a weboldalunk tartalmát (természetesen a reszponzív weboldalaknál a szövegek mérete igazodik a kijelzőhöz).

A hosszabb szövegeknél is érdemes kerülni a kisebb nehezen olvasható betűméretet, hiszen azt szeretnénk, hogy amit irtunk, azt el is olvassa a weboldalunk látogatója.

2. Az esztétika fontos

Ne faltól falig legyen a szöveg. Ne féljünk az üres terektől, mert számos előnye is lehet:

  • felhívja a figyelmet a fontos szövegekre,
  • vezeti a szemet,
  • egy feltűnő színű gomb körüli üres tér például vezeti a szemet a „vásárlás” vagy „akció” gombunkra

Figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint ne alkalmazzunk túl sokféle betűtípust a weboldalunkon, mert rontja a felhasználói élményt. Ugye te sem szeretsz olyan szöveget olvasni, ami rengeteg betűtípusból tevődik össze? Elképesztően rossz ezeket a szövegeket olvasni. Viszont a fejezet címek, alcímek esetében hasznos is lehet!

Tipográfia a weben, üres terek

Javaslat

Ne féljünk az üres terektől és használjuk ki, tereljük a segítségükkel az olvasót, főleg a weboldal értékes területein. Javasolt fontpárosításokat (A fentebb javasolt Google fontokra épülő) itt találhattok. 3-4 jól megválasztott betűtípus elegendő a legtöbb esetben. Ne feledjük, ha rossz megjelenést választunk, hiteltelennek is tűnhet a weboldalunk.

3. Az elrendezés számít!

A 21. században annyira megsokasodott az elérhető információ mennyisége, hogy manapság rettenetesen felületesen olvasunk és próbáljuk kiszűrni a számunkra hasznos információkat. Segítsük azzal az olvasót, hogy remek elrendezéssel írjuk meg a weboldalunk tartalmi részét. Lehet ez akár a fejezetcímek szép elrendezése, vagy a szövegeinkben a lényegi információ kiemelése. Ezáltal az olvasó rögtön eldöntheti, szeretné-e részletesebben megnézni a többi tartalmat is vagy sem. A túl hosszú sorok és a túl kicsi sortáv is megnehezíti az olvasást és az értelmezést, főleg ha egy mobilon nézik a szöveget.

Webes tipográfia, az elrendezés is számít!

Javaslat

A felmérések szerint az optimális sorhossz kb. 84 karakterből áll. A sortáv esetében az ideális az 1,5-es sortáv (a betűmérethez viszonyítva). Érdemes odafigyelni, hogy a fejezet címeknél és a fontos részeknél hagyjunk ennél nagyobb sortávot. A jobb minőségű magazinokat lehet jó példának tekinteni.

Remélem, hogy a cikk elolvasásával tudtam segíteni abban, hogy a tipográfia szempontjából jobb tartalmakat olvashassunk a weboldalakon és a weblap készítés során erre is nagyobb hangsúlyt fektetünk, nem csak a képekre. Ne feledjük, hiába vannak szuper képek a weboldalunkon, azért a fő információhordozó a szöveges tartalom!

Back To Top