skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Honlapkészítés felsőfokon: UX használata

Egy honlapon fontos hogy felhasználóbarát felületet hozzunk létre, mert nagyban befolyásolhatja a forgalmunkat. Ha még ehhez hozzávesszük a vizuális megjelenést irányzó módosításokat, a legjobb úton járunk ahhoz, hogy weboldalunk új szintre lépjen.

De miről is van szó?

A UX és UI szavak egyre több helyen fordulnak elő weboldal tervezéssel kapcsolatban. Fontosságuk meglévő honlapunknál is megkérdőjelezhetetlen, viszont sokan nem ismerik eléggé, ezért most bemutatjuk nektek.

  • A UX, angol nevén user experience design a felhasználói élményt szeretné fokozni a honlapon, ezért ennek megtervezésével foglalkozik.
  • A UI, angolul user interface pedig maga a felhasználói felület design-ja és design elemei, tehát weboldalunk kinézete.

Honlapunk sikeréhez mind a kettőre szükség van.

Most bővebben a UX design fontosságáról fogok írni.

Ux-ről röviden

A felhasználót az adott weboldal meglátogatása közben különböző benyomások érik. Mit látnak, mi az ami kattintható, hova visz kattintás után, stb. Ha egy látogatónkat rossz benyomások érik az első alkalommal, jó esély van rá, hogy átmegy egy másik weboldalra. Természetesen fontos hogy milyen minőségű szolgáltatást vagy terméket értékesítünk, de ez még önmagában nem elég a vásárlók megszerzéséhez, a konkurencia előtt kell járnunk.

A UX a felhasználói élményt tökéletesíti, célja a felhasználók megismerése, de ehhez tudnunk kell, milyen problémákkal keresnek fel minket, és ezekre milyen gyors segítséget tudunk adni.

Weboldalunkon tehát a UX design az egész folyamatot magába foglalja, kezdve azzal, hogy először hallott valaki az oldalukról, utána az első alkalom, amikor felfedezte a weboldalunk kínálta megoldásokat, beleértve a vásárlási folyamatot és az azt követő történéseket is.

UX tervezéskor a legfontosabb kérdések: mit, miért és hogyan fognak tenni végfelhasználóink honlapunkon. Ha ezt tisztáztuk, termékünket a vásárlóinkra tudjuk szabni, így ők is közelebb kerülnek hozzánk.

weboldal honlap ux ui

A látogatóink megismerése

A célcsoportok felvázolása fontos feladatunk, ha az üzletről van szó.
Weboldalunkon különböző típusú emberek fordulnak meg, ezért nekünk tudnunk kell, kik azok akik a terméket vagy szolgáltatást igénybe fogják venni. Ilyen jellemzők lehetnek:

  • nem
  • kor
  • lakóhely
  • hobbi
  • anyagi körülmények
  • végzettség
  • szakma

Az alapadatok nem bírnak elég információval a felhasználóink megismeréséhez, a fentieket tovább lehet boncolni, hogy miért és milyen körülmények között használják termékünket/szolgáltatásunkat, így még relevánsabb adatokat kapunk. Ezek alapján alakulnak ki az üzletünk szempontjából legjobb embertípusok.

Fontos szerep jut ezeken kívül az érzelmekre, ami a honlapunkon eltöltött idő alatt éri felhasználóinkat. Előre persze nem tudjuk megmondani, mi, milyen reakciót vált majd ki, viszont tudjuk mérni a hatékonyságot, és ha kell, változtathatunk.

Felhasználói útvonal

Angolul user journey, vagyis a felhasználó mozgását figyeli, hogy weboldalunkon milyen utat jár be.

De hogyan is lehet ezt elképzelni?

Mindenki lerajzolhatja a felhasználói által honlapon bejárt útvonalat. Ha megtettük, általában pókhálónak néz ki. Ez nem véletlen, mert minden különböző útvonalat, ahol mozoghat a vásárlónk, vonalakkal kell összekötnünk, az egész folyamatot szemléltetve az elejétől a végéig, így alakul ki a látogatónk útja célja eléréséig.

A legfontosabb, hogy ismerjük a honlapunk látogatóit, így meg tudjuk határozni, hova szeretnének eljutni, és ezt az utat már le tudjuk bontani egyszerűbb lépésekre. A legjobb, ha ezek a vonalak kevésbé keresztezik egymást, mert annál átláthatóbb lesz vásárlóinknak elérniük a céljukat weboldalunkon.

Végezetül

A UX szemlélet azt eredményezi, hogy a látogatóinkra szabjuk honlapunkat, azon belül a célcsoportunkra, akik az általunk kínált lehetőségeket fogják ezáltal előnyben részesíteni. Ha a weboldalunkról kialakult vélemény az ott töltött élmény miatt pozitív, akkor lesznek vásárlóink, követőink, kedvelőink, mert az elégedettség eredményekben mutatkozik meg.
Érdemes tehát a UX-be weboldalunkon belefektetni, mert sikeresen növelhető vele bevételünk.

Ha te is szeretnél egy jól tervezett, letisztult honlap készítésébe kezdeni, keress bizalommal!

Back To Top