skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Mindent felforgat a pingvin 4.0 algoritmus?

Az elmúlt hetekben a Google a hivatalos blogján közölte, hogy útjára indítja a pingvin 4.0 algoritmust. A közleményt Gary Illyés a Google szóvivője hozta nyilvánosságra. Nézzük milyen hatások várhatóak és mit tudunk jelenleg a keresőoptimalizálást ismét gyökeresen felforgató új algoritmusról.

pingvin 4.0 algoritmus Mi is a pingvin algoritmus?

A pingvin algoritmus az erősen kulcsszavas, manipulált, nem természetes link-profil alapján büntette az oldalakat még 2012-ben. Ezzel gyakorlatilag átalakította az egész keresőoptimalizálást.

Az algoritmus célja az volt, hogy kiszűrje és büntesse azokat az oldalakat, ahol a Google irányelveivel ellentétes link-építés történt. A gyakorlatban ez nem ment tökéletesen, hiszen olyan oldalakat is büntetett, amelyek alacsony bizalmi szintű oldalakról kaptak linkeket. Éppen ezért a szolgáltatási és e-kereskedelmi piacon drasztikus hatása volt az Internet egészére nézve világszerte.

A büntetés alól nem, vagy szinte csak csodával határos módon lehetett kikerülni, köszönhetően annak, hogy az algoritmus körülbelül fél évente frissült és ellenőrizte újra az oldalakat.

Miben más az új Pingvin 4.0 ?

A hivatalos információk szerint, a korábbi verzióhoz képest, komoly eltérés lesz, hogy az új algoritmus valós időben fog futni. Azaz, minden weboldalon egyszerre egy időben érkezik meg a frissítés hatása. Összességében a Google minden egyes oldal feltérképezésekor újraértékeli az oldalt a bejövő linkek alapján.

A Pingvin így sokkal kifinomultabb lesz elődjénél és a büntetés nem a teljes weboldalt érinti majd, hanem annak kisebb elemeit, oldalait. Az első tapasztalatok alapján, az új algoritmus inkább értékteleníti a SPAM oldalakról érkező linkeket, mintsem büntetne. Ez persze még nem teljesen biztos, hiszen az elmúlt időszak még nem volt elegendő a teljes lefutáshoz.

Tapasztalatok

A legfontosabb, ahogy említettem is, a hatások egyelőre mérsékeltek. Az oldalak nem, vagy csak minimálisan mozogtak a helyezések között. Vélhetően ennek egyik oka, hogy még nem futhatott le teljesen az új algoritmus. Ne feledjük, hogy a web mekkora is valójában. Az algoritmus teljes lefutása, akár hónapokat is igénybe vehet, a hatások várhatóan 1-2 hónapon belül fognak csak jelentkezni.

Az általunk kezelt oldalaknál a hazai piacon nem tapasztaltunk jelentős mozgást, de a külföldi oldalak között már van érezhető hatása. Nem drasztikus, de látható néhány oldal esetében mozgás.

Mi lesz a büntetésekkel?

Garry Illyés adta meg a választ a kérdésre. Eszerint az összes büntetést törölni fogják. Ez természetesen nem jelent egyet azzal, hogy az előzőleg büntetett oldalak az eredeti pozícióba térnek vissza, hiszen a büntetés törlésével együtt a SPAM linkek értéke gyakorlatilag 0-a lesz.

A nagy kérdés továbbra is nyitott lesz, hiszen nem tudjuk pontosan megmondani, hogy melyik épített link kerül a SPAM kalapba és melyik nem. Így egyelőre a tanácsunk, hogy senki se vásároljon magának linkeket, mert elképzelhető hogy semmit sem fognak érni.

 

Mi lesz a jövő?

Véleményem szerint, ahogy eddig is mindig hangoztattam az ügyfeleimnek és a blogomon egyaránt, az új keresőoptimalizálás csakis tartalom fókuszú lehet. Egy blog segítségével és minőségi, hetente megjelenő cikkekkel nagyon jó eredményeket lehet elérni. Extra hozománya ennek a fajta keresőoptimalizálásnak, hogy a cikkek miatt van esélyünk minőségi linkekhez jutni, hiszen elképzelhető, hogy több oldal is ránk fog hivatkozni bizonyos kérdésekben.

Összegzés

  • Elindult a pingvin 4.0, de a hatások egyelőre mérsékeltek
  • A büntetett oldalak büntetéseit törlik
  • Az új algoritmus várhatóan nem büntet direktben, hanem a SPAM linkek értékét nullázza
  • A link-építés halott? (Nem halott, csak minőségi linkek szükségesek, lehetőleg megbízható oldalakról) A tartalom az új király! (mindig is az volt, de a szerepe most felértékelődik)
Back To Top