skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Fizetős AdWords kulcsszótervező, rosssz Search Console adatok

Te mennyit fizetsz AdWords kampányokra egy hónapban? Használod a kulcsszótervező adatait? Akkor téged is érint, ami a közeljövőben várható! A Google álláspontot váltott.. Aki keveset fizet, az csak korlátozottan fér hozzá az adatokhoz, mindezt persze nem a profitmaximalizálás, hanem a hirdetők érdekében!

Miről is van szó? Nagyjából a múlt hét közepén érkeztek jelzések, hogy a Google Adwords kulcsszótervezője nem ad pontos számokat az egyes kulcsszavak forgalmára. A lekérések eredménye egy értéktartomány (Pl. 1K-10K) normális időbeni bontás nélkül. Tehát nem azt mondja meg, hogy 3200 volt konkrétan az adott hónapban a keresések száma. Ez pedig nagyon komoly különbség.

Példa hogy mit látnak akik keveset hirdetnek:

t-google-keyword-planner-numbers-00

És ilyen volt 2 hete:

t-adwords-keyword-planner-01

A keresőoptimalizálásban ezeknek az adatoknak, nagyon komoly szerepe van. Minél pontosabb adatokat látunk, annál jobban tudjuk hasznosítani a kulcsszó kutatásunk eredményét. Természetesen, akik elég magas összegért hirdetnek, azok továbbra is korlátozások nélkül tudnak hozzájutni ezekhez az adatokhoz. A kérdés, hogy mit jelent a Google olvasatában az elég magas összeg?!?

A magyar nyelvű adwords-ben egyelőre ezek a változások nem élesedtek, de ez csak idő kérdése. Egyértelmű, hogy a Google célja ezzel a módosítással, hogy még több embert tereljen az Adwords használata felé. Valószínűleg, ez az elmúlt évek legdurvább lépése a Google-tól.

Forrás: https://www.seroundtable.com/google-keyword-planner-throttled-22535.html

UPDATE1:

Az új hírek szerint, immár Magyarországon is elindult a folyamat. Többen is jelezték, hogy náluk bizony már nem látszanak konkrét számok.. Így idő kérdése és vélhetően szinte valamennyi lekérdezésnél tartományt fogunk kapni eredményül. Ha lesznek további információk, akkor ismét frissítem ezt a cikket.

Hibás adatok a Search Console-ban?

Több ügyfelem is jelezte (mind Európából, mind Amerikából), hogy az utóbbi napokban a Search Console-ban nem látható, vagy téves adat látható az indexelt oldalak számánál, valamint a Google Analytics-ban is vannak furcsaságok. Például a következő képen látható, hogy nem volt változás az indexelt oldalak számában, holott heti 2 cikk került publikálásra.

search-console-hiba1

A Search Console indexelési adatai minden weboldal számára hasznos információkat nyújtanak, hiszen ebből tudhatjuk, hogy a Google helyesen térképezte-e fel az oldalunkat és hogy aktuálisan hol tart a folyamat. Itthon, körülbelül július 15. óta nincs változás az adatokban. Másoknál több ezerrel nőtt az indexelt oldalak száma (normális esetben megegyezik az weboldal létező oldalainak számával). Egyértelműen a Search Console adatai a hibásak. Érdekes, hogy nem mindenkit érint. Az általam megnézett 15 oldal közül, 8 volt érintett.

Amit még észrevettem a hiba jelzése óta, hogy „Az Ön webhelyére mutató linkek” is számos weboldalnál hibás, ahogy azt a mellékelt kép is mutatja (3 éves oldal, kb. 3000 linkkel).

search-console-hiba2

Reméljük, hogy a sok negatív visszajelzés hatására a Google újra a barátunk lesz és nem az ellenségünk!

Back To Top