skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblap készítés, egyszerűség és használhatóság. Miért hatékony, ami megszokott?

Sok-sok éve törekszenek a mérnökök arra, hogy a használati tárgyaink minél egyszerűbbek és könnyen használhatóak legyenek. De miért van ez így? Azért, mert az ember, szereti, ha valamit szinte megszokásból tud használni, gyorsan, egyszerűen és lehetőség szerint túlzott gondolkodás nélkül. Szeretjük a megszokott már ismerős dolgokat.

Weblap készítés esetén is igaz lehet ez?

Ha körülnézünk az Interneten, akkor azt fogjuk látni, hogy nagyon sok weboldal hasonlít egymásra. Ennek nem az az oka, hogy a sablonok, amiket weblap készítés során használunk azok mind egyformák lennének. Ennél sokkal összetettebb a magyarázat.

Egyrészt, mindenki jól működő és egyszerűen kezelhető, minél hatékonyabb weboldalt szeretne. Ennek eléréséhez pedig arra van szükség, hogy az emberek egyből tudják őket használni, mindenféle gondolkodás és keresgélés nélkül. Tehát összességében, akkor működik a fentiek szerint egy weboldal, ha egyből tudjuk, hol a menü, hol-milyen tevékenységeket tudunk végrehajtani, azaz azonnal használatba tudjuk venni. Ehhez pedig szükséges, hogy legyenek bizonyos funkcionális hasonlóságok.

Ez a kreativitás vége?

Nem, de nincs egyszerű dolgunk. Minden esetben érdemes megtalálni a mérleg egyensúlyi pontját a használhatóság, felhasználói élmény és a kreativitás között. Hiszen sose feledjük el azt az örök érvényű gondolatot, hogy nem magunknak készítjük a weboldalt, hanem azoknak, akik majd használni fogják. Ők pedig, minél gyorsabban és minél egyszerűbben szeretnék elvégezni azt a feladatot, vagy megtalálni az információt, amiért a weboldalunkra ellátogattak. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor keresnek egy másikat.

Weblap készítés, egyszerűség és használhatóság. Miért hatékony, ami megszokott?
Weblap készítés, egyszerűség és használhatóság. Miért hatékony, ami megszokott?

Ha egy weboldal túl bonyolult, vagy egyszerűen túl nagy kreativitásnak adtunk teret a weblap készítés során, akkor valószínűleg ezek a megoldások a felhasználok jelentős hányadát elriaszthatják. Például egy nem a megszokott helyen elhelyezett menü, bizonyítottan zavarja a felhasználókat és elbizonytalanítja őket ez pedig rossz felhasználói élményhez fog vezetni.

Az iparágban kialakultak úgymond legjobb gyakorlatok. Például, hol legyen a navigáció, hova érdemes a logót helyezni, melyik a legjobb hely a keresőmezőnek és még hosszan lehetne sorolni. Ezek nem alaptalanul jöttek létre, hosszas kutatásokat végeztek a fejlesztők és más tudományágak képviselői ezeken a területeken. Tehát összességében érdemes ezeket az úgynevezett prototípusokat követni és minél jobban alkalmazni a weblap készítés során.

Néhány tipp, hogyan legyünk egyszerűek

Könnyű navigáció és egyszerű használhatóság: Ha lehetséges, csak egy elsődleges navigációs menüt használjunk, mert a felhasználók ennek a segítségével tudnak a legjobban tájékozódni. Legyen jól tagolt és közérthető. Az almenük legyenek jól csoportosítva.

Ne bonyolítsunk: A szövegeink legyenek minél közérthetőbbek, hiszen ha túlságosan szakmai nyelvezetet használunk, elképzelhető, hogy a szakmai területünkben kevésbé járatosak nem fogják érteni. A szövegeket mindig tagoljuk megfelelően, ne féljünk térközöket használni.

Tipográfia: Jól olvasható, a szemnek tetszetős betűtípust és betűméretet válasszunk. Ügyeljünk rá, hogy a szöveg címsorokkal, kiemelésekkel jól tagolt legyen, minél jobban vezetve a felhasználót, hogy jó helyen jár.

Zavaró képek: Lehetőség szerint, ne zsúfoljuk túl az oldalunkat képekkel, mert elveszik a fókusz és a weboldal betöltődési ideje is jelentősen lassulni fog.

Színsémák: A szövegek mindig legyenek jól olvashatóak és kontrasztosak. Segítsük a felhasználókat, hogy minél egyszerűbben jussanak a tartalomhoz. Nem biztos, hogy jó ötlet fekete háttérre fehér színű betűkkel írni mindenhol.

Gombok: Vezessük a felhasználót gombokkal. Navigáljuk a megfelelő oldalunkra, hogy megkapja azt, amiért jött. A gombok és linkek segíthetnek minket is elérni a céljainkban, legyen szó vásárlásról vagy éppen a kapcsolat oldalunk felkereséséről.

Érthető, használható funkciók: Mindig legyen kapcsolat formunk, amin keresztül gyorsan és egyszerűen tudnak kapcsolatba lépni velünk a weboldal látogatói és ez legyen is könnyen megtalálható. Törekedjünk rá, hogy a weboldal funkciói hasznosak legyenek a felhasználóknak.

Ne feledjük, hogy az Internet egy információ forrás, ahol keressük azt, amire éppen szükségünk van. A weboldalunk design elemei ne nyomják el az oldalon lévő tartalmat, hanem szolgálják azt ki. Tegyük egyszerűen elérhetővé az információkat, minél kevesebb vizuálisan zavaró tényező nélkül, hogy a felhasználóinknak minél egyszerűbb dolga legyen.

Végezetül egy idézet

„Egy dolog annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbb.”

Albert Einstein

Back To Top