skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Új domain végződések és ezek hatása a weblapkészítésre

Az elmúlt években igen komoly változásokon ment keresztül az Internet. Már nem csak a .hu .com és a hasonlóan régi domain végződések (Pl.: valami.hu) állnak a rendelkezésünkre. Napjainkban már több mint 1 000 féle felső szintű domain végződés közül választhatunk és folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb végződések. A következőkben szeretném megmutatni az ebben rejlő lehetőségeket.

Manapság az egyik legnehezebb feladat megtalálni a megfelelő domain nevet, hiszen számtalan másik céggel, magánszeméllyel versengünk ezekért a nevekért. Szerencsére az új domain végződéseknek köszönhetően ez talán egyszerűbbé válik, de ne rohanjunk ennyire előre, lássuk mi is az a gTLD.

Mi a gTLD?

Ez nem más, mint az általános legfelső szintű tartomány (generic top-level domain, gTLD). Az évek során, ahogy a cégek lefoglalták a különböző neveket, a „régi” végződések szinte teljesen elfogytak. Ma már nagyon nehéz dolgunk van, ha igazán jó nevet szeretnék lefoglalni magunknak. Ezért az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – aki felügyeli az összes gTLD-t – úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy újabb végződéseket vezessenek be. Ezt természetesen helyesen tették, de ezzel fel is bolygatták a domain piacot.

Miért válasszuk az új végződéseket?

Hát nehéz volna sorba venni az új domain végződések minden potenciális előnyét. Nézzük talán a legfontosabbakat.

 • Még nem fogytak el, azaz itt még bőven találhatunk magunknak megfelelő nevet és nem kell regisztrálnunk a pizza3981.com címet.
 • Rövidebb domain nevek is alkothatóak a segítségükkel, ami mindenképpen előny. Például: olasz.pizza, kovacs-istvan.dentist, rock.club
 • Komoly minőségi javulást jelent, ha nem kell a B, C vagy éppen a D tervben szereplő domaint választanunk, mert a többi már foglalt volt.

Egyetlen hátrányát tudom csak említeni, de ez is csak viszonyítás kérdése. Ez nem más mint a regisztráció ára. Ezeknél a domain végződéseknél a regisztráció valamennyivel drágább, mint a megszokott regisztrációs díjak. Azért merem mondani, hogy viszonyítás kérdése, mert ha egy igazán jó nevet sikerül lefoglalnunk, akkor ez a költség viszonylagos.

Amivel érdemes tisztában lennünk, hogy ezek a végződések még nagyon „újak”, tehát kevésbé ismertek, mint a .com és a többi hasonló „régi” végződés. De ez idővel változni fog, hiszen ezek valóban szükségesek és nagyban le fogják egyszerűsíteni a névválasztást, valamint idővel minőségi javulást is hozhat a weboldalak rangsorolásában.

Új domain végződések és a keresőoptimalizálás

A legfontosabb kérdés, hogy a remek kis olasz.pizza domain nevünk kap valami előnyt a Google-ben és a többi keresőben? Még nem és itt szeretném kihangsúlyozni a MÉG szót. Jelenleg a Google nyilatkozatai alapján a régi és új végződések egyenlő elbírálásban részesülnek. Ebből is következik, hogy bármelyiket is használhatjuk, sőt a későbbiekben megtörténhet, hogy a keresőben némi előnyre teszünk szert egy jól megválasztott új végződéssel.

Fontos kérdés, hogy a keresők képesek-e indexelni ezeket az új végződéseket? A válasz igen. Üssük be a Google-ba a következő kereső-kifejezést: site:.guru Ezen cikk születésekor a Google 721.000 .guru domaint indexelt. Ebből is jól látható, hogy az új végződések népszerűek.

Összességében a tapasztalataink alapján az új végződések esetén is meg kell küzdenünk a weblapkészítés után a keresőoptimalizálással. De ha ezt egy lényegesen jobb minőségű domain névvel tesszük, akkor úgy gondolom ez mindenképpen megéri. Az eddigiek során semmilyen problémába sem futottunk bele ezek használata során, így ajánlom mindenkinek, aki nem elégszik meg az olaszpizaa2378.com névvel.

Melyek az új gTLD végződések?

A jelenlegi top20 gTLD a 2015. negyedik negyedéves adatok alapján a következő:

 1. .xyz
 2. .top
 3. .wang
 4. .win
 5. .club
 6. .science
 7. .party
 8. .link
 9. .click
 10. .media
 11. .news
 12. .today
 13. .sexy
 14. .tokyo
 15. .life
 16. .social
 17. .site
 18. .website
 19. .space
 20. .club

A teljes lista pedig itt elérhető: ICANN – domain végződések

Érdemes a listát végigböngészni és használjuk bátran ezeket a végződéseket! Hamarosan a .budapest is elérhetővé válik!

Back To Top