skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Bejegyzés kategóriák létrehozása WordPressben

Folytatjuk a cikksorozatunkat, amelyet kifejezetten az új WordPress alapú weboldalak tulajdonosának indítottunk. Weblap készítés után, ezek a cikkek nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy minél hatékonyabban kezeljük az elkészült honlapunkat. Az előző cikkben a bejegyzések létrehozását mutattam meg. Ezen az úton tovább haladva a jelenlegi cikk a bejegyzések kategorizálásáról szól.

Miért jó ha kategorizáljuk a weboldalunkon a bejegyzéseket?

Egyrészt jó a felhasználóknak, akik olvassák a blogunkat, hiszen így lekérdezhetik az egy kategóriába tartozó összes cikkünket. Rendszerezettebb, jobban átlátható lesz a megjelenés. Tehát összességében még könnyebben juthatnak a számukra érdekes tartalomhoz.

Másrészt keresőoptimalizálás szempontjából is jó, hiszen plusz információkkal bővíti a weboldalunkat, amelyeket a Google a keresések között is megjeleníthet.

Harmadrészt nekünk is jó, hiszen könnyebben átláthatóvá és jól rendszerezetté válik a cikktárunk.

Nézzük meg, hogyan tudunk létrehozni új kategóriákat a bejegyzéseinknek!

A legegyszerűbben úgy tudunk WordPress alatt kategóriát létrehozni, ha a bejegyzések menü -> kategóriák almenüjét választjuk. A következőkben a kitöltésre mutatok egy példát és hasznos tanácsokat.

kategória létrehozása wordpressben

 

  • Írjuk be a név mezőbe a kívánt kategória nevet. Például weboldal készítés
  • A keresőbarát név, más néven „slug” a normál kategória név keresőbarát verziója (ékezet nélküli kisbetűket, számokat, kötőjelet vagy alulvonást tartalmaz). Például weboldal_keszites vagy weboldal-keszites
  • Szülő: Itt állíthatjuk be, hogy ez egy főkategória, ebben az esetben itt válasszuk az egyik sem opciót. Ha egy alkategóriát hozunk létre, akkor pedig a legördülő listán kiválaszthatjuk a főkategóriát amiben szeretnénk elhelyezni.
  • Leírás: Mindenképpen javasolt néhány mondatban összefoglalni a kategória leírását, tartalmát. Ez jó a felhasználónak és a keresőknek is.

Kategóriák és címkék létrehozásaA bejegyzésnél a jobb oldali blokkban láthatjuk az újonnan létrehozott kategóriánkat. Itt bejelölhetjük a cikkünknek megfelelő kategóriát és más dolgunk nincs is. Ha kihagytad volna ezt a cikket, itt tudod megnézni a bejegyzés létrehozásának mikéntjét.

Ezután ha megtartottad az általam beállított keresőbarát url struktúrát, akkor a következőképpen fog kinézni egy-egy cikk címe: http://weboldalad.hu/fokategoria/alkategoria/cikk-cime vagy http:// weboldalad.hu /blog/fokategoria/alkategoria/cikk-cime

Hasznos tanácsok kategorizálóknak

A kevesebb néha több, nem érdemes minden cikkhez külön kategóriát létrehozni, ezek legyenek tényleg amolyan gyűjtő mappák, ahova több cikk is bekerülhet. Fontos, hogy próbáljuk jól átláthatóan kialakítani a kategóriáink rendszerét. Nem biztos, hogy jó, ha egy főkategóriába beleteszünk 15-20 alkategóriát 1-1 cikkel.

Ajánlott, hogy ne menjünk be a második szint alá, mert ebben az esetben már nagyon rendetlen hatást fog kelteni az oldal. Tehát maradjunk a főkategória – alkategória viszonynál és lehetőség szerint az alkategóriákat ne bontsuk tovább.

Back To Top