skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblapkészítés tipp: A képek keresőoptimalizálása

Rengeteg weblapkészítés tippet olvashatunk a szövegek, linkek és a technikai keresőoptimalizálás területéről, azonban a képekkel kevesen foglalkoznak. Pedig a képek keresőoptimalizálása szintén fontos, hogy a weboldalunk jobb helyezést érhessen el a keresőkben.

Már a korábbiak során is sokszor esett szó a blogomban a keresőoptimalizálásról. Ebben a cikkben a weboldalunkon található képek optimalizálására fogok tippeket adni nektek.
A következőkben lássuk, hogy mik azok a fontos szempontok, amiket minden esetben vegyünk figyelembe:

Használjunk minőségi és jogtiszta képeket

Természetesen a legjobb, ha egyedi, általunk készített képeket használunk, azonban erre nincs minden esetben lehetőség. Ilyenkor törekedjünk rá, hogy minél jobb minőségűek legyenek az általunk használt képek.

Azzal tisztában kell lenni, hogy a nagyobb gyűjteményekből letöltött képeket a Google kisebb eséllyel fogja listázni, hiszen azt számtalan más weboldalon is megtalálja. Viszont összességében még ez is egy jobb választás, mint rossz minőségű képeket használni.

A legjobb ingyenes fotótárakat egy korábbi cikkben már bemutattam, ezt itt találjátok.

A képfájlok elnevezése számít

Mivel a mesterséges intelligenciának köszönhetően a Google már képes a képeket is értelmezni, érdemes a fájlok elnevezését a képen látottakhoz igazítani. Lehetőség szerint a képeket mindig nevezzük át és a nevébe helyezzük el azt a kulcsszót, amely a fényképen is látható.

Pl. Egy narancsot ábrázoló kép neve akár lehet az, hogy narancs-01.jpg

Ez a számozás a név végén főleg akkor jöhet jól, ha a referencia képeinket szeretnénk elnevezni és feltölteni a weboldalunkra.

Weblapkészítés tipp: A képek keresőoptimalizálása

Képek méretezése, optimalizálása webhez

A Google számára a weboldal sebessége kiemelt jelentőséggel bír. Minél több nagy méretű képet helyezünk el a weboldalunkon, annál nagyobb az esélye, hogy az oldal betöltődése lassabb lesz.

A modern fényképezőgépek akár 8-10MB méretű képeket is képesek készíteni, holott a weboldalhoz optimalisak a 0,1-0,2MB méretűek. Így a megfelelő méretezés és a megfelelő tömörítés kiemelten fontos! A képek tömörítéséről itt írtam bővebben egy cikket.

Itt a fő szabály az hogy 1920×1080 pixelnél nagyobb képeket jelenleg nincs értelme használni.
Én mindig a weboldalon betöltött szerepe szerint szoktam méretezni a képeket és kerülöm, a feleslegesen nagy képek használatát.

Képek technikai keresőoptimalizálása

Az alt tag segít abban, hogy plusz információt tudjuk a képhez csatolni. Itt egy példa, hogy pontosan hogy is néz ki a gyakorlatban:

<img src=”narancs-01.jpg” alt=”Érett narancs az asztalon”>

Jelen esetben az alt tag nem más, mint hogy Érett narancs az asztalon. Ez a leírás segít a Googlenek abban, hogy pontosan megállapíthassa, hogy mi is található a képen. Javaslom, hogy minden esetben az összes képünknél használjuk ezt a lehetőséget!

Miben segít még az alt tag:

  • Abban az esetben, ha valami hibából kifolyólag nem jelenik meg a kép az oldalunkon, akkor az itt megadott szöveg fog megjelenni helyette.
  • Az alt tag a látásproblémákkal küzdő internetezőknek is segítséget nyújt abban, hogy tudják pontosan mi is található az oldalunkon.

Remélem, hogy a segítségetekre voltam a képek keresőoptimalizálásval kapcsolatban és a fenti tippeket használjátok a weboldalatokon.

Ha egy keresőoptimalizált weblapot szeretnél magadnak, kérj ajánlatot bizalommal!

Back To Top