skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Hogyan kezeljem a weblapom: képek méretezése weboldalra

Ebben a cikkben azt fogom bemutatni, hogy miként lehet a nagyméretű képeket tömegesen lekicsinyíteni és a webes megjelenéshez optimalizálni. Az alább bemutatott ingyenes Irfanview nevű program sokkal több funkcióval is rendelkezik, de egyelőre most csak az átméretezésre és optimalizálásra lesz szükségünk.

Miért optimalizáljuk a képeinket a webes megjelenéshez?

A weboldalunkon több szempontból is fontos, hogy megfelelő méretű képeket használjunk. Egyrészt a felhasználók elvárják, hogy a weboldal nagyon gyorsan töltse be a tartalmakat. Másrészt mióta mobiltelefonokon is böngészünk, fontos, hogy a weboldal mérete ne legyen kiugróan magas, hiszen azonnal elfogyna a mobilinternetes keretünk, arról nem is beszélve, hogy milyen sebességgel töltődne be az oldal. Általánosságban elmondható, hogy méret szempontjából a legtöbbet a képeken tudunk spórolni. A felhasználói élmény fontos.

Felesleges feltöltenünk egy 4000 x 3000 pixel felbontású fényképet a weboldalunkra, amikor a Full HD monitor 1920 x 1080 pixel felbontású és akkor a telefonok kijelzőjével még nem is számoltunk. Ha csak ezt az átméretezést nézzük, már akkor közel 50%-al csökkenthető a fájlméret. Egyetemlegesen elfogadott képméret nincs, hiszen azt mindig a téma dönti el, hogy mi az ideális, de általánosságban én a munkáim során 1200 pixel széles képeket szoktam használni.

Irfanview – segítség a méretezésben

A programot a legújabb verzióval fogom bemutatni, amely ha nincs feltelepítve a számítógépre, akkor a következő linken keresztül tudod letölteni: http://www.irfanview.com/
Itt a bal oldali menüsornál található „Download” menüpontban lehet ingyenesen letölteni az alkalmazást, valamint érdemes letölteni az  „Irfanview languages” menüpontban megtalálható magyarítást is, amit „(Hungarian (help file included) Installer or ZIP)” néven találtok meg.

Telepíteni először a programot kell a letöltött .exe fájl futtatásával, majd miután ezzel elkészültünk, utána a magyarítás következik, és már indulhat is az Irfanview.

irfanview telepítése

A Telepítő nyitóablakát a fenti kép mutatja be, ezután már csak annyi a dolgunk, hogy párszor a Tovább gombra kattintva befejezzük a telepítést. Ha a magyarítás is felkerült, akkor a program indítását követően az alábbi nyitókép fog fogadni minket.

irfanview alap kinézet

Ezek után meg kell nyomni a billentyűzeten található „b” gombot vagy a Fájl – Kötegelt konvertálás/átnevezés… menüre kattintsunk. Ekkor a következő ablak fog megjelenni:

irfanview kötegelt átnevezés

Először is jobb felül válaszd ki azt a mappát, ahol az átméretezésre váró képed vagy képeid vannak. Tetszés szerint válassz ki annyi képet, amennyit szeretnél egyesével vagy kattints a mind hozzáadása gombra. Ha ezzel megvagy, akkor a fenti kinézet kell hogy fogadjon:

Ha kiválasztottad és hozzáadtad a képeket, akkor bal oldalon a Célmappánál azt az útvonalat kell megadnod, ahova a kicsinyített képek kerüljenek. Ugyanazt a mappát nem javasolt megadni ahonnan a képek hozzá lettek adva, mert a program vagy nem csinál semmit, vagy rosszabb esetben felülírja az eredeti képeidet.

A következő lépés – még ugyanennél az ablaknál maradva – az lesz, hogy bal oldalon a Célformátumnál, ahol ki van választva a JPG formátum, találsz mellette egy beállítások gombot. Kattints rá, majd az alábbi kép fog fogadni.

irfanview képminőség beállítása

A felugró kis ablakban a legfelső csúszkán lehet állítani a képnek a minőségét. Javasolt nagyjából 75-ös értékre beállítani, így a képünk látható minőségbeli romlást nem fog szenvedni, ám a mérete így legalább 25%-al kisebb lesz. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk az OK gombra és zárjuk be az ablakot.

A következő amire szükségünk van az előző ablakban, az szintén bal oldalon található a célformátum alatt. Itt legyen kipipálva a „Spec. beállítások aktívak (méretvált. stb.)”, majd kattintsunk a mellette látható „Megadni” gombra. A következő ablak fog felugrani nekünk:

irfanview kép átméretezése

Elsőre soknak tűnhet a megannyi beállítási lehetőség, ám innen nekünk csak az átméretezésre lesz szükségünk, ami a „Méretváltoztatás” menü lesz.

Itt kattintsunk az „Egy vagy mindkét oldal megadása” jelölőre, majd a szélességnél – ahogy az alábbi példa is mutatja – adjuk meg egy tetszőleges méretet (A javasolt 1200 vagy 1024). A program arányaiban a magasságot ehhez fogja igazítani, így azt a mezőt nem kell kitöltenünk. Ha szeretnénk, a „Képméret”-nél meg lehet adni Megapixel értékben is, hogy mekkorára zsugorítsa a program a képeinket, de alatta akár %-ban is megadható.

A mostani példánknál maradva, ha a fenti kép alapján állítottuk be az értékeket, akkor az Ok gombra kattintsunk.

Visszakerülünk az induló „Kötegelt konvertálás” ablakunkhoz, és itt már csak annyi a teendőnk, hogy bal oldalon az „Indítás” gombra kattintsunk, és a program átméretezze a képeinket.

A befejezést követően az alábbi képhez hasonló ablakot kell látnunk:

irfanview kötegelt feldolgozás vége

Remélhetőleg minden sikeres volt és az Errors és a Warnings értékek is 0 értéken állnak.

Összegezve elmondható hogy egy átlagosnak mondható 4000x pixel széles képünk kiinduló mérete kb. 3MB lehetett. Ha végigmentünk a példán és visszavettük a minőséget 75%-ra majd kicsinyíttettük 1200 pixel szélességre, akkor a végső képméretünk kb. 0,2MB lett. A különbség nagyon jelentős.

Ha ezt a metódust általánosan használjuk a weboldalunkra feltöltött képek esetében, akkor a weboldalunk érezhetően gyorsabbá fog válni, valamint a felhasználók is a kijelzők méretéhez optimalizált képekkel találkoznak. 

Remélem, hogy segítségetekre volt a cikk és egyre több weboldalon találkozunk optimális méretű képekkel. Ha bármilyen kérdés merül fel a témával kapcsolatban, keressetek elérhetőségeimen.

Back To Top