skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Miért indítsunk céges, vagy üzleti blogot? Milyen egy jó blog?

Honlapkészítés után, sokan kérdezik meg, hogy megéri-e blogolni. A válasz egyszerű: Igen!
Ebben a cikkben összefoglalom, milyen szempontok szerint érdemes elindulni, illetve azt, hogy az üzleti blognál, mi az amit figyelembe vegyünk.

Miért éri meg blogot indítani a vállalkozásunkhoz

Természetesen azért, hogy látogatót hozzunk a weboldalunkra, majd ezeket a látogatókat konvertáljuk vásárlókká. De ezen túlmenően, egy remek felületet biztosít arra, hogy informáljuk az ügyfeleinket és megmutassuk az elérhető szolgáltatások, termékek minőségét esetleg azok részleteit, vagy bármit a tudásunkból. Egy jó üzleti blog szakmailag is pozicionálja a vállalkozásunkat.

Egy rendszeresen frissülő bloggal rendelkező weboldal, általánosan többször és jobb helyen jelenik meg a Google-ben, mint a „magára hagyott” hasonló tartalommal rendelkező oldalak. Ráadásul a blogolás segítségével úgy jutunk egy remek marketing eszközhöz, hogy nem igényel anyagi befektetést.

A honlapkészítés során, nem jelent különösebb anyagi megterhelést egy bloggal történő bővítés, így miért hagynánk ki?

A blog tartalma

A blog elkezdése előtt érdemes néhány kérdést tisztázni.

  • Ki a célcsoportod?
  • Milyen témában akarsz írni?
  • Milyen típusú tartalmat fogsz gyártani és milyen rendszerességgel (Pl. Videó blog, podcast, vagy szöveges)?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a blog indítása előtt nem terveznek, pedig ez egy nagyon fontos lépés.

Témakör meghatározása

A cél minden blog esetében az érdekes és értékes tartalom létrehozása, amely véleményem szerint az egyik legnehezebb feladat.

A siker kulcsa több tényezőből tevődik össze:

  • Mennyire tudsz a felhasználóid fejével gondolkodni
  • Mennyire vagy kreatív
  • Mennyire tudod meghatározni a témakört, amiről a célcsoportod olvasni szeretne (azaz értékes legyen a tartalmad)
  • Milyen tájékoztatás az, ami elősegíti a termékeid, szolgáltatásaid jobb és hatékonyabb megismerését vagy értékesítését

A fentiek megválaszolása nem könnyű feladat. Érdemes lehet megkérdezni a felhasználókat is, hogy miről olvasnának szívesen. Természetesen a Google Analytics és Adwords kulcsszavak, keresések is adhatnak támpontot a feladat minél jobb kivitelezésére.

Egy horgászbolt vezetőnek mondtam egyszer, hogy tanítsd meg az olvasóid horgászni és lesz egy csomó új vevőd – Bejött a tipp!

Miért indítsunk céges, vagy üzleti blogot? Milyen egy jó blog?

Milyen gyakorisággal érdemes tartalmat megjelentetni

Sok blogot láttam, ami évente 1-2 alkalommal frissült és olyat is, ami hetente. Olvasói szempontból szerintem a rendszeresség a legfontosabb, tehát hogy legyen egy általános menetrend, aminek ütemében a cikkek megjelennek (Például minden héten hétfőn, vagy kéthetente szerdán). Keresőoptimalizálási és olvasói szempontból optimális lehet, ha nagyjából kéthetente jelennek meg a cikkek és ez talán számunkra sem jelent majd nagyobb megterhelést.

Blogot csak akkor indítsunk, ha tényleg szeretnénk és tudunk is legalább havi 1-2 cikket publikálni. Egy magára hagyott, évek óta nem frissített blog még árthat is a megítélésünkben.

Milyen hosszú legyen a cikkünk

Minél hosszabb, annál jobb! Természetesen vannak esetek, amikor a rövid cikkek hasznosak lehetnek, de általánosan elmondható, hogy a minőségi tartalom általában hosszabb. Én azt szoktam mondani, hogy minimum 1000 leütést kell tartalmaznia ahhoz, hogy az megfelelő hosszúságú legyen és felső határ nincs.

Keresőoptimalizálás szempontjából is fontos, hogy a cikk jól tagolt legyen, illetve a cikk hossza is befolyásoló tényező. Minél hosszabb a cikk, a Google annál jobban lesz képes meghatározni, hogy miről szól. Így pedig a keresések között is jobb helyezést érhetünk el, aminek segítségével várhatóan több látogató érkezik majd a keresőből.

Hol osszuk meg a cikkeket?

Egyrészt a weboldalunkon vagy valamilyen blog platformon, de minden esetben érdemes a Linkedin és Facebook oldalán is. Tehát használjuk a közösségi médiát. Természetesen vannak esetek, pl. fotós, videós blogok, amikor érdemesebb más platformokat választani (pl.: Instagram, Youtube).

Minden esetben tegyük lehetővé az olvasók számára is a közösségi oldalon történő megosztás lehetőségét. Itt egyáltalán nem akadály, ha akár az összes ismert felületre lehetővé tesszük. Az se ciki, ha a cikkben magában is felhívjuk a figyelmet – hogy ha tetszett -, akkor ossza meg a tartalmat.

Back To Top