skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Jó a weboldalad megjelenése? Ez sajnos nem elég

Amikor a weboldalunk kinézetének kialakításán dolgozunk, rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Lehet gyönyörű a grafika, megnyerő a kinézet, nem biztos a siker: ma már ennél több kell a felhasználóknak, ajánlott figyelembe venni a UI szempontokat is.

User interface, röviden UI

Olyan hangzatos új kifejezéseket hallani mint a user experience, vagy user interface, de miért fontos számunkra ha weboldalunk van, ez itt az igazi kérdés. Előző cikkünkben már olvashattál a UX fontosságáról, a mostani írásban pedig a UI lesz elővéve, ami a UX-en belül egy kisebb halmazt alkot.

Amikor a user interface kerül szóba, magyarul a felhasználói felület kialakításáról van szó. A látogató amikor terméket vagy szolgáltatást akar igénybe venni, az első, amivel kapcsolatba kerülhetünk vele általában nem más mint a weboldalunk. Itt általában a weboldalunk grafikai kinézetére gondolunk pedig a UI szerint a látogatóink megtartásához ennél tovább kell menni.

A UI valóban a meglévő grafikára épül, viszont a tartalmakkal egybegyúrva alakítja ki a látogatók számára leginkább vonzó megjelenést.

A tervezés folyamatai:

  • Felhasználó-elemzés
  • Grafika, követve a trendeket
  • Felhasználói felület tervezés
  • Összehangolni a munkát a programozókkal
  • Reszponzívvá tenni a weboldalt minden kijelző méretre
  • Animációk tervezése

Hogyan is néz ki gyakorlatban

A felhasználóink a legfontosabbak, ezt ne felejtsük el. Nem kell mindenkinek megfelelni, nem is lehet, de tartsuk szem előtt, hogy kikre koncentrálunk, őket kell megismernünk és nekik kell a tetszésüket elnyernünk. Fontos a rájuk szabott esztétikus megjelenés. A minőségi weboldalakon bármilyen célja is van a látogatónak, esélyeink nagyot menetelhetnek felfelé, nekünk pedig ez az érdekünk, hiszen új ügyfeleket szeretnénk.

Sokan ott rontják el, hogy valami nagyon újat szeretnének a weboldalon alkotni, amire odafigyelnek az emberek. Ezzel vigyázni kell, mert az új dizájn rosszul is elsülhet. A felhasználók ugyanis általában a könnyen használható weboldalakat kedvelik, és ez sokszor üti egymást. Eredményeket csak akkor fogunk elérni, ha a UX, UI szempontokat figyelembe véve tervezünk, így tudják látogatóink megkedvelni az új kinézetű felületet. A lényeg az összhangon van.  

Nem szabad megfeledkeznünk felhasználóink céljáról, amit úgy tudhatunk meg, hogy megismerjük őket. Ezek után tudjuk miért vannak az oldalunkon, mik az igényeik, mire keresnek megoldást. Ha nem találják, tovább állnak. Nagyon gyorsan kialakul bennük hogyan ítélik meg weboldalunkat, nem érdekli őket mennyi munkánk volt a gyönyörűen felépített oldalunkkal, ha nem találják amit keresnek. Weboldalunknak egyszerre kell könnyen használhatónak és élvezhetőnek lenni ami nem kis feladat. Koncentráljunk a lényeges tartalmakra, ne akarjunk felesleges információkkal elárasztani weboldalunkat.

Ezt folyamatos tesztelésekkel, javításokkal tudjuk elérni.

Ha már a tesztelésnél tartunk, ki kell emelni, hogy a látogatók érzékenyek a weboldalunk sebességére. Ha lassan tölt be, az nagyon gyorsan kiábrándultságot és látogató vesztést eredményez, nem is beszélve arról, hogy a keresőben is hátrébb kerülünk. Ennek kiküszöböléséhez a különböző tesztek jó szolgálatot tesznek, így ki tudjuk javítani a lassítások okát.

Összefoglalva mitől lesz jó egy felhasználói felület?

Könnyen kezelhető

Egyszerű a használata, aki először jár a weboldalon, az is könnyen elnavigál rajta, nem akad meg sehol olyan folyamat amiatt, ahol valami nem egyértelmű.

Helyesen használt grafika

A grafikai elemek fontos hogy segítsék a látogatót, ezáltal áttekinthetőséget növeljék. Egyszerűen lehessen használni, pl: ami kattinthatónak látszik az tényleg legyen az. Figyeljünk a címek stílusára (betűtípus, szín), köszönjön vissza a hasonló helyeken. Az akció gombok legyenek ugyanolyanok, figyeljünk az igazításokra, használjuk az egyes elemeket a figyelem irányítására. Csökkentsük minimálisra a feladat elvégzéséhez szükséges műveletek számát. Ha ezekre odafigyeltünk, jöhet weboldalunk egyedi dizájnja.

Segítsük látogatóinkat kiküszöbölni hibáikat

A weboldal tervezéskor elképzeljük hogyan fogják oldalunkat felhasználóink használni, viszont a gyakorlatban sok minden történhet, pl: apró elütések, amik később gondot okozhatnak. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat és a látogatóink weboldalunkon eltöltött idejét, még komfortosabbá tegyük számukra, a hibázásokat nem szabad rendszerünknek engednie.

Példák:

  • Nagy betűvel tudja csak kezdeni írni a nevét
  • Születési dátumhoz csak számot engedünk beírni
  • A rendszer figyelmeztet ha nem elegendő a karakterszám
  • Az e-mail cím nem tartalmazza a kötelező elemeket.

A UI használata mindenkinek ajánlott akinek weboldala van, viszont ahogy a felti írásból is látszik, nem egy egyszerű, bárki által kivitelezhető feladatról van szó. A legjobb, ha egy szakértőt fogadunk, az ára biztosan meg fog térülni mert az elégedett vásárló jó az üzletnek.

Egy idézettel zárnék ami angolul így hangzik:

“If we want users to like our software, we should design it to behave like a likeable person: respectful, generous and helpful.”

/Alan Cooper, szoftver dizájner és programozó/

Ha azt szeretnénk, hogy a felhasználóknak tetszen a szoftverünk, úgy kell megtervezni, hogy úgy viselkedjen mint egy szerető személy: tiszteletteljes, nagylelkű és segítőkész.

Back To Top