skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

10 tipp, amivel javíthatod a felhasználói élményt a weboldaladon

Tőlem megszokott módon, egy olyan témába szeretnélek beavatni titeket, ami valóban képes a weboldal forgalmát és minőségét befolyásolni. Ez a téma nem más, mint a User Exprience azaz a felhasználói élmény. Tudnotok kell, hogy egy nagyon bonyolult, összetett területről van szó (egyesek szerint még a keresőoptimalizálásnál is bonyolultabb), amely több szakterület tervezési módszertanát foglalja magában. Összességében: kutatás, megoldások kidolgozása, azok tesztelése és még több tesztelése a módszertan lényege, amelynek a végső célja a felhasználói élmény javítása, az elégedett felhasználó.

Az új trendeknek köszönhetően a weboldalak pillanatok alatt válhatnak elavulttá, régimódivá, amit természetesen a látogatóid is érzékelnek és nagy valószínűséggel egy konkurens weboldalt fognak felkeresni. Erről a témakörről itt olvashatsz bővebben.

Nézzük mikre figyeljünk weblap készítés során!

1. Következetesség és reszponzivitás

Már nagyon sokszor írtam arról, hogy rettentően fontos a weblapkészítésben a reszponzív megjelenés. A böngészés során ma már nem csak asztali számítógépeket használunk, hanem mobil eszközöket is. A következetesség és reszponzivitás azt jelenti, hogy a weboldalad kialakítása minden oldalon és aloldalon a böngészésre használt eszköztől függetlenül egységes képet nyújt. Ez segíti a felhasználót abban, hogy könnyen megtalálja a menüt (hiszen minden oldalon ugyanott van), gyorsabban navigáljon az oldalak között és általánosan jobban “otthon érezze magát” a weboldalunkon.

Tehát összességében ez a fajta következetesség, egyfajta biztonságérzetet nyújt a felhasználó számára. „Tudom, hogy hol vagyok és tudom, hogy jutok tovább a tartalomfogyasztás közben.” Bizonyított tény, hogy a következetesen megtervezett weboldalakra szívesen térnek vissza a felhasználók.

2. Az egyszerűség és a nyelvezet igenis számít

Nyilvánvaló, hogy a design is fontos, de valóban azért érkeznek a weboldaladra a felhasználók, hogy megcsodálják annak kinézetét? Vagy inkább valami cél elérése, információéhség vezérli őket?

Minden körülmények között törekedjünk az egyszerűségre és az ésszerű design kialakítására, ha nem akarjuk elűzni a felhasználókat az oldalunkról. Az ügyfeleim jelentős részét szerencsére sikerül meggyőznöm arról, hogy a piros háttérre tett fehér szöveg valóban jól néz ki, de mint felhasználó, nem biztos, hogy egy 3 oldalas szöveget szeretnék ebben a design környezetben végigolvasni. Az egyszerűség a menürendszer tekintetébe is fontos, a menü mindig legyen jól átlátható és könnyen kezelhető.

A weboldal szövegezésénél is érdemes törekedni az egyszerűségre, azaz kerüljük a szakzsargont és emberi hangnemben, lényegre törően kommunikáljunk. A felhasználóink csak azt fogják elolvasni, amit szükségesnek látnak, de csak akkor, ha az megfelelően van megírva és tálalva.

3. Betöltési sebesség és visszafordulási arány

weboldal betöltődési sebessége

Mindenki rohan! Ha a weboldalunk 5-6 másodperc alatt nem töltődik be, akkor a felhasználó biztosan egy újabb oldalt fog megnyitni a Google találati listájáról. Érdemes ezt szem előtt tartanunk, már a weblapkészítés alatt is. A gyors, jól működő weboldal minden esetben potenciális ügyfeleket termel a számunkra. Megtérül az idő, amit az oldal sebességének növelésére fordítunk, kezdve az olyan egyszerű dolgoktól, mint hogy 5 hatalmas fénykép helyett inkább 3 jól optimalizáltat használunk.

4. Egyértelműen azonosítható linkek az oldalon belül

Igen, a linkek szövegtől való elkülönülése is fontos! Nagyon sok oldalon találkozok azzal az alapvető hibával, hogy a szövegben elhelyezett linkek színe nem külön el a szöveg színétől. Így, mint felhasználó észre sem veszem, hogy az tovább vinne a tartalomban.

Érdemes három egyszerű szabályt betartani a linkekkel kapcsolatosan:

  • Különüljön el a linkek színe a környező szöveg színétől (nálam ez a kék szín)
  • A link szövege legyen egyértelmű, hogy hová is vezet
  • Legyünk következetesek, a szövegben elhelyezett linkek, mindig hasonló színűek legyenek az összes oldalon

5. Legyen jól használható belső keresőd

Az összetett weboldalaknál, katalógusoldalaknál ma már esszenciális, hogy legyen egy korrekt minőségű beépített kereső. A felhasználók számára fontos, hogy könnyen megtalálják a tartalmat, amiért érkeztek, legyen ez egy szolgáltatás vagy termék. A vásárlás esélyét is jelentősen növeli, ha az oldalon található kereső funkció.

A keresővel szemben alapvető elvárás, hogy releváns, azaz pontos találatot adjon. Nagyobb webáruházaknál pedig minden esetben javasolt, hogy szűrőkkel is támogassuk a kereső funkciónkat.

6. White space és vizuális hierarchia

A white space (ami nem feltétlenül fehér) az az üres terület, amivel az egyes tartalmi elemeket elkülönítjük egymástól. Tehát a white space-nek funkciója van! Használatával nagyban javítható az oldal áttekinthetősége és befogadhatósága.

Hibás az a megközelítés, hogy a white space nem más, mint a design hiánya. Gyakori hiba, hogy megpróbálják feltölteni az üresen maradt tereket. Holott ennek nagyon fontos szerepe van a felhasználó figyelmének vezetésében.

google white space

A white space használatára egy remek példa a Google kereső kezdőlapja. Egy rendkívüli méretű üres tér veszi körbe a szép színes logót, ami azonnal rávezeti a feliratra az ember szemét. Tehát, ha valami igazán fontosat szeretnék közölni, a nagyobb white space segít abban, hogy irányítsuk a felhasználó figyelmét. Figyeljünk erre a weblap tervezése során és ne hibaként tekintsünk az üres terekre.

7. Használj minőségi fotókat, fényképeket

A vizualitás sok esetben bizonyítottan többet számít, mint a szöveges tartalom. Egy fotón gyorsabban átfut a szemünk és nem annyira megerőltető, mint olvasni. Vannak felmérések, amelyek szerint 15-20%-al több időt töltenek a felhasználók a képek nézegetésével, mint olvasással (az hogy ez jó e vagy sem, most nem mennék bele). Ez azt jelenti, hogy érdemes időt szentelni a megfelelő, minőségi képek kiválasztására. Néhány minőségi és jogtiszta képgyűjteményt már javasoltam előzőleg, erről bővebben itt olvashattok.

8. Használjunk ikonokat

Az ikonok által könnyebben és gyorsabban tudunk sok esetben segíteni a felhasználónak a navigáció során. Az ikonok használata esetén a fő cél, hogy hatékonyan átadjunk egy információt a felhasználó részére egy közismert vizuális nyelven. És itt a közismerten van a hangsúly, az ikonok alkalmazásakor két feltételt kell vizsgálnunk:

  • legyen felismerhető
  • jól ismert jelentést hordozzon

Erre egy jó példa a közismert levél ikon, amelyre kattintva tudunk e-mailt, levelet küldeni az oldal tulajdonosának.

Fontos, hogy a nem egyértelmű jeleket lehetőség szerint kerüljük, vagy egészítsük ki szöveggel, amely segíti a felhasználót az értelmezésben.

9. A tartalom legyen elérhető, figyeljünk a 404-es hibákra

A 404-es hiba, nem más, mint az oldal nem található. Ha a felhasználónk rákattint egy hivatkozásra és az adott oldal nem töltődik be, nem működik, akkor az könnyen megzavarhatja és távozik az oldalunkról. Figyeljünk rá, hogy minden oldalunk működjön! Ez főleg a régi nagy mennyiségű tartalommal rendelkező oldalak esetében lehet probléma, de szerencsére számos megoldás létezik rá.

404-hiba az oldal nem található

Összességében: rendszeresen monitorozzuk a weboldalunkat és igyekezzük 0-hoz közel tartani a 404-es hibakódot visszaadó oldalak arányát. A monitorozáshoz én a Google Search Console-t javaslom, de természetesen sok más seo eszköz is rendelkezésünkre áll, amelyek ezt a célt szolgálják. A legismertebb ingyenesen letölthető a Screaming Frog SEO Spider.

10. Nem tudod? Nem vagy benne biztos? Kérdezd a felhasználót!

Legyünk tisztában vele, hogy a weboldalt nem saját magunknak, hanem a felhasználóinknak készítjük. A legtöbb felhasználói élményt érintő hibát a legegyszerűbben úgy tudjuk meg, ha kikérjük a felhasználó véleményét az oldallal kapcsolatban. Min változtatnának és miért? Mi az, ami zavarja őket, mi az, amit jól használhatónak tartanak?

Ha elég sokan válaszolnak a kérdésekre, akkor az adatok egy remek lehetőséget biztosítanak a fejlesztési irányok kijelölésére.

Remélem, hogy cikkemmel segíteni tudtam a weblap tervezési fázisában és betekintést tudtam nyújtani abba, hogy ez valójában mennyire összetett feladat is tud lenni.

Amennyiben kérdésed van, segítségre van szükséged, vagy ajánlatot szeretnél kérni, azt itt tudod megtenni.

Back To Top