skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Hol találok jogtiszta, ingyenes képeket a weboldalamhoz? 7+1 tipp

Frissítve: 2021.02.06.

Weboldal tulajdonosként, weboldal készítés közben sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy az igényes tartalom mellett jó képekre is szükségünk van. Sokan találomra keresnek valamit az interneten, és azt használják. Én ezt a megoldást nem ajánlom, hacsak nem akarsz szerzői jogi leveleket kapni. Szerencsére rengeteg olyan weboldal létezik, ahonnan ingyen lehet jó minőségű, jogtiszta képeket letölteni. Az alábbiakban megosztok veletek néhányat. 

Tiszta forrásból

Az interneten található fotók nagy része szerzői jogvédelem alatt áll. Ha valamiért mégis szükséged van egy fotóra, amit a Google adott ki, mindenképpen jelöld meg a kép forrását, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.

Természetesen, az a legjobb, ha saját fotókat használsz a weboldaladon, ezzel is növelve az értékét, hitelességét, azonban ez nem mindig egyszerű. Nézzük meg, hogy milyen alternatívák közül választhatunk!

camera-514992_640

Mi az a Creative Commons?

A Creative Commons (CC) egy nonprofit szervezet, amely azt tűzte ki célul, hogy növelje azoknak a kreatív műveknek a számát, amit mások jogszerűen megoszthatnak egymással vagy felhasználhatnak a saját műveikben. Licencei lehetővé teszik, hogy a szerzők úgy tartsák meg a szerzői jogaikat, hogy közben lehetőséget adnak másoknak az adott mű – bizonyos korlátok között való – terjesztésére. Ha a fotó, amit használni szeretnél, a CC valamelyik licence által van szabályozva, akkor nézz utána a szervezet weboldalán vagy magyarul a Wikipedián, hogy mit jelentenek az ikonok és milyen feltételek mellett használhatod a képet.

Összegyűjtöttem néhány weboldalt, ahol ingyenesen felhasználható jogtiszta fotókat találsz. 

1. Creative Commons Search 

A korábban már említett Creative Commons oldalnak van egy keresője is. A felső részen kiválaszthatod, hogy milyen licenc alapján keresel és utána, hogy melyik média tárban. Sok szép képet lehet találni, számtalan témakörben.

2. GRATISOGRAPHY

Az oldalon mindenféle kötöttség nélkül használható képeket találunk, ráadásul nagy felbontásban. Korrekt, jó minőségű képgyűjtemény, ami folyamatosan frissül.

3. MMT – Free for commercial use

Ez az oldal is remek választás. Nagy mennyiségű, témákra lebontott, nagy felbontású képet tartalmaz. Ráadásul “free for commercial use”, azaz, üzleti felhasználásra is ingyenesek. Sokszor találtam meg ezen az oldalon a tökéletes fényképet az éppen készülő weboldalhoz.

4. Pexels

A pexels, egy hatalmas CC0 (Creative Commons Zero – személyes és üzleti felhasználás, módosítás engedélyezett) képtár. Az utolsó alkalommal, amikor itt jártam, közel 400.000 fényképet tartalmazott. A keresője kiválóan működik és nagyon jól kategorizált.

5. Stocksnap

Szintén jó minőségű képeket találhatunk itt, amik teljesen ingyenesen felhasználhatóak. Ami extra, hogy hatalmas felbontású képekből is van náluk számtalan.

6. Pixabay

Az általam ismert egyik legnagyobb képtár, közel 670.000 fotót tartalmaz. Ugyan magyar kezelőfelülettel szembesülünk, ha megnyitjuk, de azért a kereséseket érdemes angolul is elindítani.

UPDATE: Már létezik Chrome bővítmény is, amelynek segítségével még könnyebben tölthetünk le ingyenes képeket. A bővítmény itt található.

7. Freefoto

Témák szerint kategorizálva lehet válogatni a különféle ingyenes, Creative Common licenc alá eső fotókból. Nem mind profi fotó, de a legtöbb használható, a választék pedig nagy. A webes változatok szinte kivétel nélkül ingyenesek. Érdemes szétnézni náluk is.

8. OpenClipArt Library

Végezetül egy kis segítség, ha nem fotókra, hanem vektor grafikákra, rajzokra, ikonokra vagy esetleg clip art illusztrációkra van szükséged. Mind szabadon használható, módosítható.

photographer-456834_640

Természetesen a fenti lista nem teljes, az Interneten még számtalan jó minőségű és ingyenes képtár található. Ha megnézted az oldalakat, amiket ajánlottam, akkor láthatod, hogy ingyenes, jogtiszta forrásból is könnyen be tudunk szerezni jó minőségű fényképeket. Érdemes ezeket használni, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy a képek, amiket használunk, azok jogszerűen kerülhetnek a weboldalunkra.

Back To Top