skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Miért és milyen esetben jó az egy oldalas honlapkészítés, azaz Microsite?

A Microsite, azaz egy oldalas honlap általánosan a fő weboldaltól különböző URL-el rendelkezik és egy termékről, vagy szolgáltatásról nyújt bővebb tájékoztatást, vagy éppen kiemeli azt. Ha az Online marketing irányából közelítjük meg a kérdést, akkor ez egy Landing Page (érkező oldal), amely termék vagy szolgáltatás promóciót tartalmaz és rendelési funkcióval rendelkezik.

Természetesen ettől eltérő célra is lehet őket használni, de ez az általános felhasználási módjuk.

A microsite, egy oldalas honlapkészítésnél kiemelten fontos a megjelenés, a megfelelő tartalom és az UX tervezés (felhasználói élmény). Ezek mind-mind hatással lesznek a végeredményre és befolyásolják az oldal eredményességét.

Mi a microsite célja?

Általánosan a fő célja a következő lehet:

  • informálás egy szolgáltatásról, vagy termékről
  • marketing – elköteleződés és oktatás
  • promóció és értékesítés

Átalában ezek az oldalak speciálisan a szolgáltatásra vagy az adott termékre szabottan készülnek el. És a fentieken kívül nincs más céljuk. Nincsenek hosszú értekezések, vagy a cégünket bemutató hosszú leírások. Csakis tömören és őszintén leírva minden információ, ami a fenti célok eléréséhez szükséges. A Content Marketing Institute szerint a tartalommarketinggel foglalkozó szakemberek több mint 50%-a használja a microsite-okat értékesítéshez.

Sok esetben még az ajánlatkérés, vagy megrendelés nyomtatvány sem kerül külön oldalra, hanem minden kézenfekvő helyen, jól navigálhatóan kerül a főoldalra elhelyezésre.

Ezeket a weboldalakat lehetőség szerint mindig kössük össze a számunkra megfelelő közösségi média platformokkal, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni őket. Ennek segítségével nagyon komoly marketing eredmények is elérhetőek ezekkel az egy oldalas honlapokkal.

Egyetlen hátrányuk egyértelműen a tartalom mennyiségéből adódik. Hiszen a keresőalgoritmusok a tartalom minőségét és mennyiségét fontos rangsorolási tényezőnek tartják. Ettől függetlenül általánosan elmondható, hogy érdemes ilyen honlapot készíttetni a fenti esetekben, csak tervezzünk a marketing költségekkel is.

microsite development

Mik a microsite-ok előnyei?

Számos előnnyel rendelkeznek, én főleg azokat emelném ki, amelyek a magyarországi piacon is biztosan megállják a helyüket:

  • Hatásosabb kommunikáció és a termékre/szolgáltatásra célzott honlapkészítés, aminek köszönhetően várhatóan jobb eredményeket hozhat az értékesítés területén.
  • Mivel az adott termékre/szolgáltatásra épül a honlap, nem vonja el a látogató figyelmét semmi.
  • Kiválóan használhatóak hirdetéshez, vagy közösségi média kampányokhoz
  • Webanalitikával és az adatok elemzésével nagyon jól követhető a látogatók viselkedése és a konverziómérés is lényegesen egyszerűbbé válik.
  • Ha valamivel elégedetlenek vagyunk, nagyon könnyen és gyorsan tudunk módosítani rajta, ezzel az oldal hatékonysága és „reagálóképessége” is jelentősen javul
  • A célzott tartalomnak köszönhetően várhatóan jobb helyezés érhető el a Google-ben, mint vegyes tartalom esetén.

Összességében a microsite egy remek értékesítési csatornává változtatható a megfelelő marketing eszközökkel és az adatok tárházát jelentheti, amivel ezek tökélyre csiszolhatóak. Nem beszélve arról, hogy teret enged a kísérletezésnek és a kreativitásnak is.

Mikor nem neked való a microsite?

Van egy régi, elöregedett weboldalad, ami már nem felel meg a mai kor követelményeinek és felújításra szorul? Kézenfekvő lehet, hogy egy microsite-al oldjuk meg a problémát, azonban ez nem biztos, hogy jó ötlet. Miért? Azért mert vélhetően a régi oldal tartalma lényegesen nagyobb és releváns is a témában, ezért a keresőben is jó eséllyel akár több kulcsszóra is jobban fog szerepelni, mint egy új microsite. Érdemes a microsite helyett inkább a honlap felújításban gondolkodni.

Ha egy olyan keresőkifejezésre akarsz építkezni, amely már a fő weboldaladon is gondot jelent, akkor sem biztos, hogy a microsite jelenti a megoldást. Ne felejtsük el, hogy mivel ezek teljesen elkülönült honlapok, ezért a Google is ennek megfelelően kezeli őket, azaz 0-ról indulnak. SEO szempontból jobban jársz, ha a régi oldal tartalmának minőségén javítasz, mintha 0-ról akarsz egy keresőkifejezésre első helyezést elérni a keresőben.

Back To Top