skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Weblapkészítés, tervezzünk az SSL (https)-el!

Mi az a https?

A https (Hypertext Transport Protokol Secure) egy biztonságos kapcsolatot hoz létre, a felhasználó és a weboldal között. Magát a https protokolt a Netscape fejlesztette ki, hogy a webes kommunikáció titkosítható legyen. Ma már széles körben használjuk, hiszen biztonságosabb böngészést és a fizetési tranzakciók megfelelő védelmét is elláthatja. A jelenlegi weboldal amin ezt a cikket megtekinted, szintén ezzel a protokollal rendelkezik. A legegyszerűbben úgy különböztethető meg a nem biztonságos és biztonságos kapcsolattal rendelkező weboldal, hogy a böngésződ címsorában a következőt látod:

  • nem biztonságos: http://
  • biztonságos (zöld lakat): https://

Maga a technológia “https” néven terjedt el a köznyelvben, de valójában ez nem más, mint az SSL (Secure Sockets Layer) technológia, aminek az eredménye a https: előtag.

SSL tanúsítávny - https biztonság

Miben segít az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítvány a weboldal látogatóit, vásárlóit védi, valamint hitelesíti a weboldal tulajdonosát. Az weboldal és az ügyfél közötti kommunikáció titkosítása mellett hitelesít és biztosítja az ügyfeleket arról, hogy a weboldalon közölt információk az adott weboldalhoz tartoznak, azokat senki nem változtatta meg a kommunikációs csatorna befolyásolásával. Az ügyfél által megadott adatokat kizárólag a weboldal üzemeltetője ismerheti meg. Ezzel gyakorlatilag jobb adatvédelem és biztonság érhető el, mint a hagyományos weboldalak esetében. A bizalom növelésén túl, a fizetési és személyes adatok kezelése esetén is komoly jelentősége van. Fontos, hogy ha SSL tanúsítványt szeretnék, már a weblapkészítés elején jelezzük, hiszen lényegesen egyszerűbbé teszi a folyamatot és bizonyos szempontból más tervezést igényel.

Kinek célszerű SSL-re váltani?

Gyakorlatilag mindenkinek érdemes SSL-t használnia, ahol információ-kezelés történik, vagy egyszerűen csak szeretné, hogy weboldala biztonságosabb legyen. A Google és a többi kereső szemében is az első a Felhasználó és a felhasználói élmény, valamint a biztonságosság. Már 2014. óta egy rangsorolási tényező az SSL használata.
Ha a felhasználó szemszögéből nézzük, ki az manapság, aki megadja a személyes információit, bankkártya adatait és kezdeményez vásárlást vagy bármilyen tranzakciót egy olyan weboldalon, ahol az információk semmilyen módon nincsenek védve, titkosítva? Valószínűleg senki. A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a webáruházak részére az SSL kötelező, de javasolt szinte minden céges weboldalon a használata.

Az SSL tanúsítvány hatása a keresőoptimalizálásra

Elsőként 2014. közepén lehetett hallani, hogy a https-re (Hypertext Transport Protokol Secure) a Google rangsorolási tényezőként fog tekinteni, a jelentősége a több mint 200 szempont között magában elenyésző 1% körüli, de ha két azonos oldal között kell választania, akkor egyértelműen az SSL-el rendelkező oldal kerül ki győztesen. Ettől függetlenül továbbra is a tartalom a fontos és hogy értékes tartalmakat alkossunk. Az SSL-nek jelenleg nincs akkora befolyása a találati listákra és a keresőkre, hogy önmagában számítson.

Az SSL tanúsítvány költségei

Az SSL szolgáltatások éves díja rendkívül változó, de már 100 dollár (kb. 20 000 Ft) alatti összegért is elérhető. Természetesen minél komolyabb tanúsítványt igénylünk ez az összeg annál magasabb. Mivel ez egy relatíve magas költség, mindenképpen érdemes előre tervezni. A nálunk vásárolt tárhelyekhez tudunk biztosítani SSL tanúsítványt.

Back To Top