skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Mi az a landing page? Céges weboldalhoz ma már nélkülözhetetlen!

A landing page-et magyarul vagy landoló oldalnak, vagy érkező oldalnak hívhatjuk. Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy mi a különbség egy landing page és egy klasszikus weblap között.

Egy weboldal sok oldalból állhat, mint például: főoldal, termékek, árak, rólunk, kapcsolat, blog stb. Ezekből az oldalakból és tartalmaikból épül fel a weboldalad.

landing-page készítésMi az a landing page, mire jó?

Ezzel szemben a landing page egyetlen egy oldal, amelynek egy konkrét célja van. Így, ezeken az oldalakon nincsen sem fenti menüsor (ideális esetben), sem lábrész alul, sem más oldalra mutató linkek, nehogy a látogató máshol kössön ki, mint ahol mi szeretnénk. Ha az érkezéstől számított első 5-10 másodpercben nem tudjuk lekötni a látogatót, szinte biztos hogy azonnal távozni fog az oldalunkról.

Nem tökéletes a példa, de a külföldi ügyfeleim részére én ezt a landoló oldalt használomhttps://www.weblap-keszites.com/en-website-design-and-development/

Ezért aki megnyit egy landing page oldalt, annak két lehetősége van mindösszesen:

  • vagy továbbmegy a számára kijelölt úton és konvertál, azaz végrehajtja a művelete, amit szeretnénk
  • vagy bezárja az oldalunkat és kilép.

A landing page-nek három fő típusa létezik.

Mivel, Te eladni akarsz egy ilyen oldalon, esetleg adatbázist építeni vagy egy új terméket bemutatni, így minden lehetőséghez új landoló oldalt kell létrehozni. Egy landing oldalnak nem lehet több célja, mert az a kampányod sikerességét rontja.

Az alábbi 3 lehetőségre ösztönözheted látogatóidat:

  • átkattintás, vagyis továbbirányítjuk a landing page-ről a célállomáshoz, ami lehet pl.: egy konkrét termék a webáruházban
  • lead-generálás, azaz begyűjtjük az érdeklődő adatait valamilyen form-on keresztül, hogy később rá tudjuk venni a vásárlásra.
  • vásárlás, vagyis megpróbálunk a számára valamit azonnal értékesíteni.

Az, hogy egy landing page mennyire összetett, függ az elvárt cél nagyságától. Ezért van az, hogy különböző elvárt célokhoz, eltérő landing page tartozik, hogy kellően magas legyen a konverziós arány, azaz a látogató pontosan azt tegye, amit mi elvárunk.

Tényleg a hosszabb és nagyobb tartalom a jobb?

Egy hosszú landing page csak akkor lehet hatásos, ha megfelelően van a szöveg tördelve, ki van egészítve megfelelő képekkel, címsorokkal és kiemelésekkel. Egy kiemelt termék neve megfoghatja a vásárlót és utána elolvashatja a hosszabb bekezdésű szövegeket is. Ugyanez igaz a minőségi képekre.

Persze egyéni nézőpont, hogy kinek mi az a szövegmennyiség ami hosszúnak számít. Van, aki 10-15 percig is olvassa a sorokat egy blog oldalon, vagy egy termék leírásánál – bár én ettől személy szerint tartózkodom – míg ezzel ellentétben, vannak akik akár 1-2 perc alapján el tudják dönteni, hogy az adott cikk, termék vagy leírás érdekeli-e őket annyira, hogy vásároljanak, feliratkozzanak.

Ha konkrét példán keresztül szeretnénk végiggondolni, hogy a saját landing oldalunkra hosszabb vagy rövidebb tartalom kell, akkor nézzük úgy a dolgot, hogy:

  • Egy komolyabb terméket szeretnénk értékesíteni, aminek van egy fix 200.000-300.000 Ft-os ára és ennek készítünk egy landing page-et. Tartalomként kb. 2-300 szavas terjedelemre készítjük és hirdetünk is mellé minden felületen, ahol csak tudunk. Még így sem biztos, hogy az érdeklődők ellepik a landing page-ünket és tucatszám vásárolnak. Valószínűleg azért, mert egyrészt a termék lehet, hogy túl drága vagy túlságosan összetett ahhoz, hogy pár sorban meg tudjuk győzni az ügyfelet, hogy márpedig neki ez a termék kell. A mai felgyorsult világban kevés embernek van ideje, energiája ahhoz, hogy egy adott termékről az információkat amit keres, hosszú órákig és több weboldalon keresztül vadássza össze. Az emberek az információkat azonnal és érthetően akarják. Ez esetben egy hosszú és lényegre törő tartalmat felvonultató landing page nagyot tud tarolni, ha jól van megírva és tördelve a szöveg, valamint kép és videó anyaggal is illusztrálva van.
  • Viszont, ha egy új összetételű táblás csokoládét szeretnénk eladni, nem feltétlenül van szükségünk egy novellányi szövegre, hogy azt megfelelően be tudjuk mutatni és eladhatóvá tudjuk tenni.

landing page készítés

Hogyan készíthetsz Te is profi landing oldalt?

Elsőre töménynek tűnhetett ez a sok információ, de a következő blokkban szeretném bemutatni mire is figyeljünk, hogy a landing page-ünk elérje a kívánt hatást.

1. Rendelkezünk logóval

Mint a weboldalad esetében, a landing oldalad egyik legfontosabb eleme is, a vállalkozásod logója lesz. Ezzel építheted tovább a saját márkádat és üzenheted a látogatóknak, hogy jó helyen járnak.

2. A címsor legyen figyelemfelkeltő

Mivel a címsor az, amit a látogató elsők között elolvas, így nem árt, ha jól van megszerkesztve és felkelti az érdeklődését, hogy tovább maradjon és olvasson.
A címsornak nem kell hosszúnak lennie, de figyelemfelkeltőnek mindenképp, vagyis az ajánlatod lényegét kéne jól összefoglalnod itt, hiszen ezzel vetheted ki a hálódat a látogatóra és lehet belőle vásárló.

3. Legyen konkrét cél

Írtam már arról, hogy az első 10 másodpercben meg kell fogni a látogatót, különben elhagyja az oldalt, így mindenképp foglald össze magadban, hogy mi is a célod a landing page-el és ennek megfelelően állítsd össze az oldal megjelenését, szerkezetét és tartalmát. A releváns címsor mellett a színvilág is fontos, 2-3 színnél többet ne használj és azok is legyenek összhangban egymással, hogy a vásárlás felé tudd terelni a látogatót és ne egy kavalkád fogadja őt.

4. Kontrasztos színek

Ugyanúgy, mint a weboldalnál, a landing page-nél is fontos szempont, hogy ha egy jól megtervezett logód van, akkor annak a színei tükröződjenek vissza az egész oldaladon. A sok szín, valamint az egymást ütő színek csak elriasztják a látogatókat. Az oldalon található kattintható gombokat viszont ajánlott erősebb, „világítóbb” (kontrasztos) színnel ellátni, hogy egyből észrevegye a látogató.

5. Minőségi képi anyagok

Mivel a landing page-ed nem egy hírújság lesz, így célszerű elkerülni, csakúgy mint weboldalaknál, a masszív szövegblokkokat, tartalmukat csökkenteni releváns részekre és tördelni őket, illetve kiegészíteni minőségi képi anyagokkal. A leendő vásárlód nem csak a leírásra kíváncsi, hanem hogy hogyan néz ki maga a termék! El kell tudnia képzelnie, hogy ezt márpedig igenis tudnám használni, mert fantasztikusan néz ki, ehhez viszont a képminőségnek nagyon jónak kell lennie.

6. Probléma elhárítás

Minden vásárlónak megvannak a saját igényei, így be kell mutatnod, hogy a saját terméked miként áll meg a lábán, milyen, a vásárló számára esetlegesen felmerülhető problémára kínál megoldást.

A műszaki példánál maradva, például a termék specifikációjának leírásánál megadhatsz olyan információkat, hogy pl.: ez miért is lesz előnyös a számodra, mi az amiben növeli a komfort élményt, mi az a tulajdonság ami segít neked, hogy jobban végezd a munkádat vagy a kikapcsolódásban hatásosabb élményt nyújtson.

7. Bizalomépítés

Mivel a mai világban rengeteg úton-módon lehet utánanézni mindennek és mindenkinek, így nagyon sok vásárló már vásárlás előtt nem csak a terméknek néz utána, hanem az adott cégeknek is, akik az általa kinézett terméket értékesítik.

Itt jön a képbe például a vásárlói visszajelzés is, hiszen az elégedett vásárlók még jobban meg tudják győzni az adott egyént, hogy tőlünk márpedig igenis bizalommal rendelhet bármilyen terméket. A landing oldalon szinte kötelező pár olvasói visszajelzést közzétenni írott formában, de akár képpel és videóval is ki lehet egészíteni.

8. Légy egyértelmű

Nem csak az oldal szövegére, hanem annak kinézetére és tartalmára gondolok itt elsősorban. Legyen letisztult, egyszerű és könnyen átlátható, hogy ne csak azok tudják könnyen átlátni és használni, akik már az anyatejjel szívták magukba a számítógép használatát, hanem az idősebb korosztály is. Elsőre bonyolult lehet egy mindenki által könnyen használható landing page-et létrehozni, de idővel ha megvan a konkrét célcsoport, akkor már könnyebb lesz az adott rétegnek a tartalmat és a kinézetet összehangoltan bemutatni.

9. Legyen referenciád!

Ha büszke vagy egy adott munka elvégésére és a visszajelzések nagyon pozitívak voltak, akkor minden esetben rakd ki őket a landing page-edre, mert ezzel is tudsz leendő vásárlókat bevonzani az oldaladra, vagy vásárlásra, megrendelésre ösztönözni. Érdemes kirakni olyan cégek logóit is akikkel együtt dolgoztál és akikre büszke vagy, ezáltal is nőhet a szakértői, bizalmi státuszod.

10. Ösztönzés

Ne feledkezzünk meg a weboldalakon is megtalálható „Call to Action” gombról sem. Magyarul cselekvésre hívás-t jelent, ami egy nagy „világító” gomb, ami vonzza a tekintetet és ösztönöz, hogy rákattintsunk. Nagyon hatékony lehet, ha ezt az oldal alján elhelyezzük, mintegy zárszóként.

11. Tesztelj

Ha kész van a landing page-ed, akkor is szentelj utána rá figyelmet, nem szabad megállni a fejlesztésével és a gondolkodással. Érdemes néha egy-egy újabb verziót elkészíteni belőle és pár dolgot módosítani rajta, főleg ha a célközönség változik. Azután pedig az analitikai szoftverekkel kielemezni, hogyan-is teljesítenek az egyes verziók. Ennek a segítségével, hamar megtalálhatod az ideális szöveg-kép-gomb és színvilág variációt.

Összegzés

Remélhetőleg sikerült jól összefoglalnom, hogy mi a különbség egy weboldal és egy landoló oldal között és ebből a 11 pontból már akár te is fel tudod építeni a sajátodat.

Amennyiben, profira bíznád a landing page vagy a weboldalad elkészítését, netán a weboldalad felújítását, úgy keress bizalommal elérhetőségeimen.

Back To Top