skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Komoly változások a honlapkészítés területén, BERT és Flash

Az elmúlt hetekben több változás is volt a Google keresőjében, amely minket weboldal tulajdonosakat érinthet. „Talán a legnagyobb lépés a keresés történetében” fogalmazta meg hivatalos közleményében a Google. Rögtön ezt követően egy újabb szöget ütöttek a Flash alapú weboldalak koporsójába. Lássuk a részleteket:

BERT algoritmusfrissítés a Google keresőben

Mi az a BERT? Bidirectional Encoder Representations from Transformers – Gépi tanulási modellekkel ötvözött keresési rendszer, megfűszerezve egy kis neurális hálókon alapuló mélytanulással, amely nem csupán kulcsszavakat, hanem már mondatokat is képes lesz értelmezni. Tehát összességében a Google ezzel jobban megérti a felhasználók keresési szándékát és jobb minőségű találati listát lesz képes adni a számukra. Egyelőre csak angol nyelvterületen vezették be, de ahogy eddig is, hamarosan mi is sorra kerülünk.

A Google közleményében úgy fogalmazott, hogy hatalmas előrelépés történt az internetes keresés világában és talán az elmúlt 5 év legnagyobb előrelépése. Ezzel nem tudunk vitatkozni, hiszen a keresések több mint 10%-át fogja érinteni.

A külföldi kollégák tapasztalatai alapján főleg a long tail (egyszerűsítve több szóból álló keresések) keresésekre van hatással az új algoritmus. Optimalizálni szinte lehetetlen rá, egyszerűen jó minőségű a felhasználóknak értékes tartalmakat kell készíteni weboldalunkra. A honlapkészítés során figyeljünk a rich snippetek, belső linkek, képek, videók és más beágyazott tartalmak használatára, hiszen ezekkel még mindig szerezhető előny.

Google bert, még fontosabb a minőségi tartalom

Az elmúlt években a fejlesztések egyre jobban a nyelvi megértésre irányultak, hogy a találati listák a konkrét kérdésekre minél jobb eredményt legyenek képesek adni. Ezzel véleményem szerint valóban komoly lépést tettek ebbe az irányba.

A Google leszámol a Flash tartalommal

Az Adobe saját statisztikái alapján nagyjából 500 millió eszköz használta 2013 második felében. Emlékszem én is, hogy a régi időkben, milyen mennyiségű Flash alapú weboldal és applikáció létezett a játékokról nem is beszélve.

Már évekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy a Flash weboldalak kora lejárt. Én is többször írtam róla az elmúlt években, hogy a várható vég egyre közeledik és érdemes más alapokra építkezni. Nos, eljött az idő.

A Chrome böngésző újabb verzióiban már alapértelmezetten le van tiltva a Flash, de a Google tovább halad az úton. A közleménye alapján az olyan oldalakat, ahol Flash tartalmat talál, többé nem indexelik, azaz figyelmen kívül hagyják. Így ezek a jellegű weboldalak többé nem tudnak a keresési találatok között megjelenni a jövő év elejétől.

Véleményem szerint erősen javasolt a Flash animációk eltávolítása is a honlapunkról, ha biztosra akarunk menni.

Felhasználói oldalról ez valószínűleg kevésbé érint minket, hiszen a weboldal tulajdonosok zöme már átállt modernebb technológiákra az elmúlt években (Engem is sokan kerestek, hogy meglévő Flash alapú weboldalt tegyek át más technológiai alapokra.) és a mobil találatok között ezek az oldalak korábban sem jelentek meg.

Back To Top