skip to Main Content
Hívjon, írjon még ma: +36 70 386 3050 | Email: info@weblap-keszites.com

Módosul a Google találati lista, hatással lesz a weblap készítésre is!

Az elmúlt hetekben-hónapokban több érdekes dolog is történt a Google háza-táján – amikről külön nem írtam -, de most elérkezett az idő, hogy egy összefoglalóval mutassam be a fontosabb változásokat, amik mind hatással vannak a weblap készítésre és a keresőoptimalizálásra is.

A színes találati listák rejtélye

Az elmúlt hónapok nagy kérdése a különböző színvariációk megjelenése volt a találati listák eredményei között. Ennek az eddigi hírek alapján nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani. A Google minden héten tesztel új színvariációkat, majd szépen lassan alkalmazza őket. Ennek nincs komolyabb hatása a keresőoptimalizálásra a mi szemszögünkből.

Reklámok vs. Organikus találatok

Google találati lista változásokFebruár elején jöttek az első hírek külföldről, hogy az eredeti 3 fizetős hirdetés helyett, immár 4 jelenik meg a kereséseknél és a jobb oldali hirdetés-blokk teljesen eltűnt.  Nagyjából február közepétől már itthon is ez a felállás fogad minket. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

Egyrészt rossz hír a hirdetőknek, hiszen az eddigi átlagosan 10 db hirdetési helyből fent 4, alul pedig 3 fog rendelkezésre állni. Így nagyobb lesz a verseny a hirdetési helyekért és feljebb kúsznak a kattintások után fizetett díjak.

Másrészt rossz hír a nem hirdetőknek is, hiszen az első hely a Google-ban eddig is a negyedik helyet jelentette a valóságban, ami a változások után már csak az 5. helyet fogja jelenteni. Sőt, erős versenyben görgetés nélkül, már nem is látja a felhasználó az organikus listát (például egy 15″ laptopról). Így várhatóan valamennyi forgalom csökkenésre kell felkészülnünk.

Változó szélességű title és meta description

Nos, elérkeztünk az elmúlt negyedév legkomolyabb hatású változásához. Az elmúlt napokban ugyanis a Google megváltoztatta a találati listák szélességét, ezzel együtt az ott megjelenő karakterek számát is. Ennek nagyon komoly hatása lesz/lehet a keresőoptimalizálásra.

A címek hossza a korábbi 60 karakterről 70-75 karakterre növekedett. Míg a leírás megközelítőleg soronként 15-20 karakterrel növekedett. Mondanunk sem kell, hogy ezek milyen jelentőséggel bírnak. Hiszen az extra karaktereket kihasználva még jobban tudjuk optimalizálni a szövegeinket. Figyeljünk rá, hogy a leírásunk 100 karakternél hosszabb legyen, mert ha rövidebb, csak egyetlen sorral fogunk megjelenni a találati listán, ami ronthatja az átkattintási arányunkat.

Ami viszont érdekes, hogy a változtatások után Full-hd monitoron jelenleg 1, azaz 1 db nem fizetett találat (organikus találat) látszik. Tehát már a második helyen lévő oldal esetében is görgetnünk kell, ami jelentősen ronthatja az esélyeinket. Kisebb felbontáson, pedig csak a fizetett találatokat látjuk. Csak remélni tudom, hogy ezzel valamit kezd a Google.

Változik a mobil találati lista is

A desktopos találati lista változásával egy időben jelentek meg hírek arról, hogy a mobil találatoknál is érzékelték a címsor hosszúságának változását. Ott egyes beszámolók szerint akár 80 karakter hosszúságú hely is rendelkezésünkre állhat.

A javaslatom, hogy egyelőre ne csináljunk semmit. A Google részéről még nem lett hivatalosan megerősítve a változás. Érdemes kivárni, viszont nem baj, ha előre megtervezzük, hogy mit és hogyan változtatunk ebben a két mezőben.

UPDATE – 2016.06.20

Mobil – számít a sebesség!

Gary Illyés a Google szóvivője nemrég bejelentette, hogy a Google-nál már tervezik a mobilbarát algoritmus új verzióját. Ez a verzió, az információink szerint, már a weboldalak sebességét is fogja értékelni a mobiltelefonon! Tehát eljutottunk oda, amiről kb. 1 évvel ezelőtt írtam. A weblapkészítésnél fontos a mobil optimalizáció is és a Google hamarosan nem csak a felhasználói élményt fogja ellenőrizni, hanem a sebességet is. Tehát mindkét faktor komoly rangsorolási tényezővé lépett elő. A mobilbarát teszt itt elérhető!

Back To Top